S:t Eriks & Mathias Dahlgren #2

av | nov 7, 2012 | 0 Kommentarer

 

S:t Eriks har börjat göra en serie öl där Mathias Dahlgren och Jessica Heidrich samarbetar och tar fram öl med svensk kryddning och som ska fungera till svensk mat. #1 var en öl kryddad med enbär och den här #2 är kryddad med pors. Pors är ju numera mesta dels känd som en snapskrydda men har en lång tradition i den svenska dryckeshistorian i framförallt öl, mjöd och brännvin. Det här är en ale på 4,8 procent.

Ölen är gyllengul och lätt disig med fint massivt småbubbligt vitt skum ligger länge och snyggt som ett massivt lock på toppen av ölen. Doften är dominerad av pors, pors och pors samt lätta drag av köttsafter från nöt. Finns även drag av vit baksirap i doften. När man tar en klunk och låter den virvlarunt i munhålan för att därefter sväljas ned i svalget känner man en lätt beska och maltighet som tas över av en porssmak som virvlar runt i munnen och till sist lägger sig längst fram på tungspetsen och nästan bedövar den. Man har sedan en lång snygg enkel beska av porsen som blandas med en lätt maltighet från malten liggandes i munnen ett bra tag.

Ölen hänger ihop mycket bra även om jag tycker att kroppen är lite för tunn för den massiva pors-ighet som man anfalls av. Tror att den blivit om möjlig bättre av en fetare kropp men antagligen anser de att den då skulle ta för mycket fokus från maten man äter till.

Väl värd att prova då den är annorlunda, rolig, balanserad och mycket välgjord.

OM oss

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu