Spritmuseum hyllar den svenska ölen

av | feb 17, 2023 | 0 Kommentarer

St Eriks Ljus Lager

Den svenska ölkulturen har följt oss genom hundratals år, men har expanderat explosionsartat de senaste åren där nya bryggerier poppat upp runt om i Sverige. Det gör att öl får ta större plats då stilarna och hur vi dricker öl breddas. Detta kan man just nu se på Spritmuseum på Djurgården i Stockholm. Ett museum som hyllar och informerar om den svenska dygden – Alkohol.

Självklart kan du ta med dig ett glas öl på din vandring. I glaset, Dry Imperial Stout, Smedsbo Slott.
Foto Matilda Andrén

För att komma till den tillfälliga ölutställningen måste du först gå igenom den fasta utställningen, ”Dryckeslandet Sverige” med den svenska alkoholhistorien, allt från motboken, till kräftskivan och svenskens syn på alkohol genom tiderna. Utställningen är inte bara oerhört vacker att titta på, du får lära dig massa spännande också.

När man kommer in till, enligt mig huvudattraktionen, rummet tillägnat öl, möts man av ett färgglatt rum. Du kan gå fram till ett bord där du får använda nästan alla dina sinnen genom att lukta, titta och känna på de olika ingredienserna i öl, lära dig varför öl smakar som det gör och varför den ser ut som det gör. Vi får lära oss om svenskarna bakom flera av våra stora och små bryggerier. Det finns en hel vägg fylld med olika flaskor och burkar att inspireras och läskas av. Du kan få svar på frågor som ”Vad tror experterna kommer bli nästa trend?” ”Vad har ölet haft för betydelse för svensk historia?” Och läsa om allt från 2000-talets Hipstersnubbe till Ölgäris intåg och Vikings mjöd. Du kan även spela ölquiz och utmana dina vänner för att se vem som kan mest om öl.

Spritmuseums ölbricka

För att bäst avsluta din runda kan du sätta dig i baren och beställa in deras ölbricka bestående av Syrlig öl, NEIPA, Drikke och Kellerbier. Vill du istället välja din öl själv finns det flera goda att välja mellan. Eller varför inte gå lite starkare och köpa en Absolutbricka med 4 olika smaker starksprit som passar bra till den avslutande utställningen som är tillägnad just Absolut Vodka, fylld med glittriga, färgglada konstverk.

Ölgäris blir guidade av dryckesexperten Nadja Karlsson

Se även till att hålla utkik efter deras event som snabbt blir fullbokade, så som ”Ölvisning + Öl = sant”, där du blir guidad genom ölets historia ihop med ett glas öl.

Du hittar Spritmuseum genom att ta spårvagn 7 eller buss 67 från centralen och hoppa av på ”Liljevalchs/Gröna Lund”. Utställningen pågår till 30/10-2023 och det kostar 140 kr i inträde.

OM oss

Skrivet av Matilda Andrén

Hallänning som på senare år flyttat upp till Stockholm för jobb. Hittade mitt ölintresse i takt med att jag gick från studiebidrag till lön och APK inte längre stod i fokus. Det var som en helt ny värld öppnade sig och att hitta den perfekta DIPA:n, den mest nyskapande Stouten eller den mest svalkande Pilsnern började.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu