I veckan såg jag att Hantverksbryggeriet höll på att brygga en blackIPA. Jag blev såklart nyfiken och började gräva djupare i stilen. BlackIPA är en stil som inte så många brygger och som man därför sällan ser. Det kanske beror på att den är svårsåld. Den hamnar lite i limbo mellan en mörk ale och en humlig IPA. Jag kommer ihåg första gången jag drack en blackIPA någonstans runt 2016. Den kom från Sigtuna Brygghus. För mig var den helknasig, men samtidigt supergod.
Efter samtal med bryggeriet fick jag veta att deras blackIPA ingår i en IPA-serie som de just nu arbetar med. Från och med januari så kommer Hantverksbryggeriet att släppa en serie med olika IPA-stilar. De inleder med en IPA med kviekjäst. Efter det så är ordningen fortfarande lite oklar, men serien innehåller en NEIPA, en blackIPA, en IPA som deras etikettdesigner har fått utveckla, en rågipa och en trippel-IPA. Produktionen kommer att vara 1000 liter av varje. Jag tycker att det känns spännande med en IPA-serie som spänner så brett, från mer populära stilar som NEIPA till lite svårare stilar som blackIPA och rågIPA.
Just blackIPA:n görs med kallmäskad choklad- och svartmalt för att hålla nere på de sträva tonerna. Deras blackIPA ska enligt bryggeriet smaka humligt och ha en trevlig smak av choklad. Ölet har en alkoholhalt på 6 procent och en låg humlebeska. Om allt går som det ska släpps den i februari i Västerås och i Eskilstuna. Beställning kan också göras av styckvisa exemplar från webben.
För er som inte har testat stilen blackIPA så kan detta vara ett bra första steg. Håll utkik i Hantverksbryggeriets kanaler och på systembolaget efter årsskiftet.
/Mauro
0 kommentarer