Spännande IPA-serie hos Hantverksbrygggeriet

av | dec 16, 2020 | 0 Kommentarer

I veckan såg jag att Hantverksbryggeriet höll på att brygga en blackIPA. Jag blev såklart nyfiken och började gräva djupare i stilen. BlackIPA är en stil som inte så många brygger och som man därför sällan ser. Det kanske beror på att den är svårsåld. Den hamnar lite i limbo mellan en mörk ale och en humlig IPA. Jag kommer ihåg första gången jag drack en blackIPA någonstans runt 2016. Den kom från Sigtuna Brygghus. För mig var den helknasig, men samtidigt supergod.

Efter samtal med bryggeriet fick jag veta att deras blackIPA ingår i en IPA-serie som de just nu arbetar med. Från och med januari så kommer Hantverksbryggeriet att släppa en serie med olika IPA-stilar. De inleder med en IPA med kviekjäst. Efter det så är ordningen fortfarande lite oklar, men serien innehåller en NEIPA, en blackIPA, en IPA som deras etikettdesigner har fått utveckla, en rågipa och en trippel-IPA. Produktionen kommer att vara 1000 liter av varje. Jag tycker att det känns spännande med en IPA-serie som spänner så brett, från mer populära stilar som NEIPA till lite svårare stilar som blackIPA och rågIPA.

Just blackIPA:n görs med kallmäskad choklad- och svartmalt för att hålla nere på de sträva tonerna. Deras blackIPA ska enligt bryggeriet smaka humligt och ha en trevlig smak av choklad. Ölet har en alkoholhalt på 6 procent och en låg humlebeska. Om allt går som det ska släpps den i februari i Västerås och i Eskilstuna. Beställning kan också göras av styckvisa exemplar från webben.

För er som inte har testat stilen blackIPA så kan detta vara ett bra första steg. Håll utkik i Hantverksbryggeriets kanaler och på systembolaget efter årsskiftet.

/Mauro

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Mauro Marino Jonsäll

Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl men det har eskalerat ordentligt dom senaste åren. Däremot är mitt stora intresse matlagning och det har gjort att mitt ölintresse alltid har varit i nära kombination med mat och hur drycken kan fungera med mat. Så att kombinera mat och dryck är oerhört spännande.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

Pilsner.nu