Småpartier 1 Mars med bedömning

by | feb 25, 2013 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA

Öl som släpps på ett 40-tal Systembolagsbutiker den 1 mars 2013.

Detta är den bedömning som gjordes halvblint, dvs jag visste vad som skulle provas men inte riktigt i vilken ordning. Dock ser man ju på vissa flaskor/burkar vad det är även om de finns i kylförpackningar så att man inte ska se allt. De provades också i denna ordning som de redovisas här.
Återkommer med en del när de släpps för ny provning.

Mycket bra är det i alla fall, och som vanligt på Systembolagsprovningarna använder jag en skala 1-6.

 

 

 

ST_SCH

 

11071 Störtebeker Provsmakarlåda  3000 ml   135,60 kr Tyskland  Alkoholhalt: 4,9 %

  • Roggen-Weizen3

Ölen är mellanmörk med ett offwhite skum. Doften är stor av sur-malt med klara söta drag. Inslag av knäck, karamell och mörkt bröd finns också i doften. Smaken är söt med massor av pumpernickel, knäck och sur disktrasa. Lämnar dock en trevlig sötmaltig smak kvar i munnen med ett litet humlestick längst fram på tungan.

  • Bernstein-Weizen5

Ölen är ljusgul med en lätt disighet och ett vitt skum. Doften är söt och parfymig med klara drag av skumbanan, vetebulle och Ahlgrens bilar (vita). Smaken är lätt och sommarflyktig med smak av banan och Ahlgrens bilar (fortfarande de vita). En söt snygg och trevlig avslutning. Denna gillade jag

  • Pilsener4

Ljust gyllengul öl med ett vitt kort skum. Doften är torr och krispig som en pilsner ska vara. Lätt instängda brygghusdrag som blandas med en snygg ren maltbas. En mycket trevlig mousse i munnen som ger en torr kort ren beska som är medelstor med balans mot beskan. Bra enkel snygg Pilsner !

  • Keller-Bier4

Lätt disig ljust gul öl med ett vitt kort skum på toppen. Dofterna är instängda och lätt unkna med drag av sirapslimpa. Finns en lätt humlighet där såklart. Smaken är lätt och luftig med ett sött unket drag över en tunn kropp. Ger en lätt syrlig beska som eftersmak som ligger långt bak i gommen. Snygg i sin stil tycker jag.

  • Schwarz-Bier5

Mörkt rödbrun öl med en fint caffelatte färgat skum. Doften är knäckig med brända toner av svartmalt. Ligger en lätt doft av gammalt askfat där också, sånt där som man glömt tömma på ett tag. Finna vissa herbala inslag också långt bak i doften. Smaken  är söt och trevlig med knäckiga och brända inslag som far runt trevligt i munnen. På slutet kommer det en chokladsötma som ligger kvar långt bak i munnen. Smakar mycket bättre än den doftade.

  • Hanse-Porter3

Denna öl är mörkt rödbrun med ett grått skum på toppen. Doften är liten med inslag av knäck, sirapslimpa, lätt brända toner och kola. Smaken är söt söteli söt med drag av sirapslimpa som blandas med baksirap. Nä alldeles för söt.

 

11068 The Sinner Series Greed Amager 500 ml  47,80 kr Danmark  Alkoholhalt: 4,6 %3

En ljust gyllengul öl med ett disigt inslag och ett vitt skum. Doften är som i en fuktig instängd källare, ja lite som doften på det vinddrag som kommer strax innan det  kommer ett tunnelbanetåg. Det finns även söta knäckiga inslag och lätta mintiga toner. Smaken är torr och krispig med mycket hård omotiverad beska som sitter långt bak på tungroten, och den beskan hänger över huvud taget inte ihop med resten av smaken.

Sloth

11069 The Sinner Series Sloth Amager 500 ml 44,90 kr  Danmark Alkoholhalt: 6 %4

Gyllengul lätt disig öl med ett litet ljust skum. Doften domineras av gräsiga toner och doften av maskrosskälkar som man nyss brutit av. Det finns även en snygg söt maltbas i bakgrunden. Smaken är stor av humle och den far runt runt i hela munnen innan den bestämmer sig för att fastna långt bak i gommen. Där sitter den länge på ett nästa lite för aggressivt sätt. Den ger inte lusten att ta en klunk till på en gång utan man är rätt nöjd.

11053 Uinta Babal Black Lager 355 ml 27,90 kr USA Alkoholhalt: 4 %3

Mörkt rödbrun öl med ett obefintligt skum på toppen. Doftar bränt socker utblandat med lite bränd malt, och det finns även en liten lätt unkenhet i bakgrunden samt drag av julkryddor. Smaken är söt och bränd med lite knäckiga inslag, och den avslutas med en beska som är för hård och stor för kroppen.

IGWB

11641 Innis & Gunn Irish Cask  330 ml 24,90 kr Skottland, Storbritannien Alkoholhalt: 7,4 %3

Ölen är mörkt rödbrun med ett ljusbrunt skum.  Doften är stickig av kryddor och en sötaktigt trädoft, med inslag av söta fadda drag av vanilj. Smaken är söt med knäckiga toner och en eftersmak av bränt socker med vanilj.  Nja

11655 Dragets Kanal Dubbel IPA 250 ml 27,20 kr Sverige Alkoholhalt: 7,7 %4

En bärnstensfärgad öl med ett litet ljust skum. Doften är lätt söt med kemiska inslag av kryddighet, och det finns maltiga inslag av mörkt gräddat knäckebröd. Spritig och knäckig med en stickig efterbeska. Spritigheten känns en hel del och det ligger kvar en lång beska långt fram i munnen.

11047 Deviant Dale’s Indian Pale Ale 473 ml 54,90 kr USA Alkoholhalt: 8 %5

Vackert bärnstensfärgad öl med ett extremt kort skum. Vet inte men jag kan inte ens skumma upp ölen när jag försöker, konstigt. Den doftar massor av nyslaget gräs med blommiga inslag, och det finns även en söt knäckig maltbas i bakgrunden som bidrar till att den är mycket trevlig i sin doft. Smaken är söt och gräsig med massor av herbala inslag, fuktigt gräs, nybrutna grenar och en lätt granskottsfräschör. Bra !

11662 2012 Stone Double Bastard Ale 650 ml 89,60 kr USA Alkoholhalt: 11,2 %5

Ölen är mörkt bärnstensfärgad med ett finbubbligt ljusbrunt skum. Doften domineras av russin, katrinplommon och en söt sirapsaktig knäckbomb. Smaken är knäckigt söt med en stor spritbeska och massor av övermogna plommon. En snygg beska ligger kvar länge långt bak på tungroten och gör att man vill ta en klunk till.

11612 2012 Stone Vertical Epic 12.12.12 650 ml 97,40 kr USA Alkoholhalt: 9 %4

En mörkt brun/svart öl med ett stort chokladfärgat skum. Dofterna är stora av julkryddor och med lätta sura inslag. Annorlunda, tro mig ! Smaken är julkryddig med söta maltiga inslag uppblandade med en spritig alkoholsötma.

Fruitcake

11072 Stronzo Fruit Cake  375 ml 69,90 kr Danmark Alkoholhalt: 10 %5

En rödbrun öl med  ett ljust rosa skum på toppen. Doftar sura körsbär helt utan sötma i doften, och det finns även lite kärndofter och kraftiga vinösa drag. Smaken är ren i sin surhet med körsbärsdrag och har inte alls mycket sötma i sig. Körsbärssmaken är dock rätt liten men snygg och balanserad.

11513 2010 Bötet Barley Wine 250 ml 36,70 kr Sverige Alkoholhalt: 9,1 %6

Ölen är ljusbrun med ett litet snyggt skum. Doftar massor av russin, katrinplommon, knäcksötma och malt. Smaken är balanserad och snäll, lite som en smekning av en blandning av alkohol och katrinplommon. Så snygg ! Så balanserad.

11702 Brooklyn Black Chocolate Stout 355 ml 22,90 kr USA Alkoholhalt: 10 %5

Färgen är mörkt brun som drar mot svart på denna öl.  Snyggt ljusbrunt skum som är småbubbligt och fint. Doften är knäckig och sursöt med klart brända toner med en stor maltbas i bakgrunden. Smaken är stor av alkoholsötma med en bränd bakgrund, stort mousse i munnen och en slutbeska som ligger framme på tungspetsen med klara drag av högoktanig choklad. Kan/bör lagras för att runda av sin spretighet lite.

TenFidy

11045 Ten Fidy Imperial Stout 355 ml 49,80 kr USA  Alkoholhalt: 10,5 %6

En mörkt rödbrun öl med ett mörkt chokladfärgat skum. Doften är platt och bränd med nästan sura inslag, dock med mycket svartmalt som ger en bränd karaktär,lite herbala drag och en lätt mintighet också. Smaken är sötsur med massor av mörkchoklad och knäck som en snygg avslutning som fyller hela dig. Skitsnygg !

11057 Stronzo Swagger Juze 330 ml 46,90 kr Danmark Alkoholhalt: 8 %4

Ölen är mörkt rödbrun/svart med ett mörkt chokladfärgat skum. Den doftar syrligt med lite inslag av gammal soptipp. Ni vet sån man besökte när man var liten…  ligger en massiv chokladighet i maltbasen också som fyller ut det hela. Smaken är stormoussig med massor av bränd choklad, katrinplommon och malt .

11700 Omnipollo/To Øl Brewmance 375 ml 109 kr Belgien Alkoholhalt: 11,2 %4

En mörkt rödbrun öl med chokladfärgat skum. Doften är sötsur med brända svartmaltsinlag och lite högoktanig choklad. Ligger i bakgrunden en doft av physalis också. Smaken är bränd med massor av surkörsbär och kakaosmak. En mörk baksiraps-ton finns också. Lämnar sedan en rätt besk eftersmak. Nja

11707 Oak Aged Yeti Imperial Stout 650 ml 95,10 kr USA Alkoholhalt: 9,5 %4

Mörkt rödbrun/svart med ett snyggt skum. Doften är stor och söt med massor av kakao, lila plommon, lite sur unkenhet, en massiv maltbas, vaniljdrag och en lätt söt trädoft. Smaken domineras av en söt maltig och kakostinn smak med lite vanilj och drag av brandy. Är lite yvig och bör nog få ligga till sig lite.

Old_Rasputin

 

11046 2012 Barrel-Aged Old Rasputin XV Russian Imperial Stout 500 ml 178,80kr USA Alkoholhalt: 11,9 %6

En snyggt mörkt rödbrun/svart med caffelatte-färgat skum. Doften är nästan romdoftande med massor av choklad, russin, plommon och trä. Ja nästan som en chokladkaka med romrussin smak (finns den fortfarande ??) Finns även lite unket funktig trä i den. Massor av romrussin i smaken ochså med söta alkoholdrag. Torra tanindrag finns i den och den är bara helt underbar.

Abstrakt12

11075 Abstrakt 12 375 ml 129 kr Skottland, Storbritannien Alkoholhalt: 11,7 %5

Ölen är mörkt rödbrun/svart med caffelatte-färgat skum. Doften är stor och sötsur nästan med massor av fruktiga inslag av hallon och smultron. Smaken är kul med massor av röda bär uppblandade med en snygg söt maltbas, massor av knäck och annat godis. Me Like !
De här nedan fanns inte för provning.

11073 Deus Brut des Flandres 2012 750 ml 219,00 kr Belgien Alkoholhalt: 11,5 %

11074 Cuvée De Ranke 750 ml 73,00 kr Belgien Alkoholhalt: 7 %

11076 La Trappe Quadruple Oak Aged Batch 12 375 ml 116,50 kr Belgien Alkoholhalt: 10 %

Provat tidigare dock batch 1 då. La Trappe Quadruppel Batch #1

11077 Samuel Adams Utopias 720 ml 1150,00 kr USA Alkoholhalt: 29 %

11070 Det Lille  Bryggeri 330 ml 77,00 kr Danmark Alkoholhalt: 10,2 %

 

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu