Sibbarps Husbryggeri: Lageröl i världsklass

by | jun 10, 2024 | 0 comments

Tradition möter innovation när lageröl i världsklass bryggs

I hjärtat av Limhamn i södra Malmö, där hantverk möter passion, har Sibbarps Husbryggeri etablerat sig som en mästare på konsten att brygga olika sorter lageröl. Med en enastående precision och kreativitet tar de klassiska lagerölen till nya höjder, och deras skicklighet sträcker sig från traditionella bryggmetoder till innovativa smakexperiment. Jag har länge imponerats och deras öl har fått mycket höga betyg av mig. Det blev äntligen dags att intervjua Rolf, bryggmästaren på Sibbarps. Utforska deras mångfaldiga värld av lageröl och upptäck varför Sibbarps är synonymt med lagermästare. 

– Jag har varit mycket glad för öl sedan unga år. Det började under mellanölstiden i början på 70-talet då jag testade det mesta som fanns på hyllorna, vilket var mest ljus lager. Lärde mig nog redan här att skilja på ljus lager och ljus lager… Jag provade också att brygga med mindre framgång. De kommande årtionden reste jag mycket i jobbet och fick tillfälle att prova öl i många länder och fastnade tidigt för rejält humlade IPA:er. 2011 rev jag ut halva garaget och började brygga IPA:er men även lite olika lageröl med tanken att kanske starta upp ett bryggeri. När företaget jag drev och var liten delägare i ändrade ägarstruktur så insåg jag att det är nu eller aldrig jag ska starta det där bryggeriet”, berättar Rolf Nilsson.

Garagestart

Resan från att börja i ett garage till att driva ett eget, professionellt bryggeri har varit omvälvande för Sibbarps Husbryggeri. ”Såklart en omvälvande resa. Efter att som regel ha jobbat i större företag inom processautomation så var det att skala ner och vara mycket hands-on. Men det har varit väldigt roligt!”, säger Rolf Nilsson.

Klassiska ölstilar

Sibbarps Husbryggeri är kända för att göra moderniserade tolkningar av klassiska öltyper. ”Traditionen är viktig, men den får inte vara helig.” Exempelvis 79:an, en Münchner Helles som kryddats upp med moderna amerikanska humlesorter för att få en spänstigare och smakfullare lageröl. Deras RYE-IPA har influenser från Bayern, England och USA i både malt och humlesorter. 

Vi älskar att plocka upp klassiska öltyper och göra våra egna moderniserade tolkningar av dem”, säger Rolf Nilsson. ”Det handlar om att respektera traditionen samtidigt som vi utforskar nya smakvägar.”

Dagens utmaningar

Fram till pandemin gick allt enligt planen för Sibbarps Husbryggeri, men sedan stötte de på utmaningar med kostnadsökningar. ”När vi väl klarade igenom pandemin så kom alla kostnadsökningar som jag genom alla mina år i olika branscher aldrig sett något liknande av. Här har vi jobbat både med effektiviseringar och balanserade prishöjningar”, säger Rolf Nilsson.

Låt oss prata om lager

Sibbarps Husbryggeri har ett brett sortiment av öl, men deras specialitet har blivit lageröl. ”Förutom vår tvist på många traditionella ölsorter så är vi kända för att humla rejält!”, säger Rolf Nilsson. De har även populära säsongsvariationer som Celebration Lager för jul och påsk samt Oktoberöl som nu heter Märzenbier.

Sibbarps Husbryggeri idag

Idag har försäljningen av lageröl tagit över volymerna för Sibbarps Husbryggeri. Med ökad försäljning och planer på framtida tillväxt överväger familjeföretaget att expandera genom anställningar eller samarbeten.

-I slutet av 2023 lanserade vi två nya lageröl, Italo Lager och Namu Lager, som slagit mycket väl ut och genererar redan nu bra volymer för oss. Och det är mycket möjligt att det kommer ytterligare någon lager…”, säger Rolf Nilsson. 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu