Shapes and Objects två fruktöl

Shapes & Objects Beer Co, öl för alla

by | jul 15, 2023 | 0 comments

Magnus “Manker” Björnstjerna har länge varit ett stort namn inom både den svenska och internationella ölscenen. Han har jobbat på Omnipollo, startat MankerBeer och jobbar nu på Nya Carnegiebryggeriet. Men utöver det har det även blivit dags för ett nytt och spännande projekt, Shapes and Objects Beer Co, där två fantastiskt goda öl redan är släppta tillsammans med Ten Hands. Ett samarbete där Manker vill ta tillbaka det roliga i öl, visa en historia bakom ölen och skapa både gemenskap och inkludering, där öl kan vara för alla.

Självklart vill vi veta mer om hur detta samarbete startade, om ölen och vad som händer framåt. Så vi passade på att ställa lite frågor till Manker.

Hur kommer det sig att du och Ten hands hittade varandra och började brygga ihop? Hur fungerar det samarbetet? 

Jag har känt Robban på Ten Hands i säkert 15 år. Då bryggde han hemma och var ett stort fan av Tired Hands och jag var någon form av proxy för dem när Jean från Tired Hands var på besök i Stockholm och han skulle få öl eller var det nu var från Robban. Sedan har jag umgåtts, jobbat och rest mycket med Elmer, som är son till Johan som brygger på Ten Hands. Så när Ten Hands väl började brygga öl och påbörjade sin resa så var de hela tiden rätt kända för mig. 

Fast forward ett gäng år och tills det att Ten Hands började smyga om att det var dags att starta eget. Som många mindre svenska bryggerier är volymerna man kan få ut extremt viktigt för att kunna överleva som bryggeri. Det vill säga, ju mer öl du kan brygga, ju lägre overhead får du och därmed kanske du faktiskt kan ta ut en lön och även investera i ditt bryggeri. Detsamma gäller dem. 

När jag efter lite över 7 år lämnade Omnipollo och var ute och letade en ny utmaning så kände jag snabbt att oavsett nästa jobb, så var jag inte redo att lämna svensk craft beer. Efter MankerBeer och Omnipollo hade jag lite för mycket investerat i den här underbara världen. Så jag pratade med några av mina närmre vänner i branschen som jag vet kunde tänkas ha lite extra tankkapacitet över, pratade med min gamle vän Jonas Danielsson (tidigare på Brill & Co) som varit ett bra bollplank och sedan utvecklades allt till iden om Shapes & Objects.

Robban och jag hade många långa samtal om min vision om att skapa ett projekt som kan bli hur litet som helst, ölen skulle komma först och att hjälpa bryggeriet att överleva och därefter kunna växa sen. Så rent praktiskt registrerade vi det som ett märke som produceras på Ten Hands där jag har 100 % frihet men utan att stå för kostnader eller ta intäkter. Jag vill inte riktigt kalla det för att kontraktsbrygga då jag vill göra så mycket jag bara kan själv och vill vara delaktig i produktionen så långt jag kan. Utan det är mer som en fristående liten apsvans från Ten Hands som jag får leka med. 

Som tur är nappade mina gamla vänner på Brill & Co och sköter distributionen och vi har redan exporterat mina öl till Hong Kong, Danmark och Nederländerna och har efterfrågan från USA, Norge och England. Så det har nästan gått lite väl fort. I slutändan vill jag bara låta fler upptäcka spännande bryggerier (därav många samarbeten) och för dem kanske nya spännande smaker. Därför vill jag inte tjäna något på ölen utan hellre hålla nere kostnaderna och priserna på dem så att öl och särskilt den här typen av öl inte blir för den lilla, oftast rätt elitistiska klicken som jag själv ändå på många sätt tillhör. Att få se mina föräldrar dricka ölen under premiären på Mikkeller Södermalm var på så sätt rätt stort, öl ska vara för alla. Ung som gammal och oavsett sexuell läggning, hudfärg, etnicitet eller bakgrund.

Det blev två syrliga öl denna gången. Varför blev det just den stilen? Och hur skulle du själv beskriva ölen? 

Oj. För att vara helt ärlig så var det första receptet jag gjorde en Helles Lager ihop med amerikanska Ology och Ten Hands men då Untappd trots allt styr mångas syn på ölen, oftast innan de ens provat den så vågade jag helt enkelt inte börja med ett lageröl. Istället blev det till att brygga två öl ihop med några av mina favoritpersoner i ölvärlden. 

Tripping Animals från Doral i Miami är helt underbara människor och gör otroligt fina öl som jag tycker balanserar klockrent mellan nyskapande smaker och balanserade, välbryggda, syrliga fruktöl. Detsamma gäller Austin på Forager som inte bara är en fantastisk ödmjuk människa utan gör några av de bästa mörka ölen jag har druckit. Redan innan jag hade idén på de första ölen så visste jag att det här var personer jag ville brygga med, inte helt otippat tackade dem ja med vändande post.

För mig är distinktionen mellan suröl och fruktöl viktig. Tyvärr missar många ölnördar den och ser du på Untappd så går den helt förbi folk. En intensivt fruktig öl kan vara syrlig men inte nödvändigtvis vara en ”suröl”. På samma sätt som att en suröl inte behöver vara fruktig. Ten Hands gör i mitt tycke oerhört bra syrligt fruktiga öl och har en surkultur som verkligen gör att man får både syra och fruktsötma. Där någonstans vill jag lägga de här ölen. Du ska ha en distinkt syrlighet men utan att kräva för mycket av den som ska dricka dem. Samtidigt får inte ölen vara för tjocka, för söta eller ha för hög bär-/fruktsyra utan de ska kännas balanserade. Som något rundade och generöst blandad saft, fast typ baserad på fruktpureer och inte saftkoncentrat då. 

Tillsätt lite vanilj för krämighet och i Floridian Forest (”den ljusa”) så har vi även lite passionsfrukt för djup, komplexitet och extra syrlighet och i Piano Keys (”den röda”) så har vi lite svarta vinbär för att bygga upp smakprofilen något. De ska vara lekfulla utan att bli vare sig barnsliga eller svåra.

Sen såklart: hur ser det ut framåt? Vad för roliga öl är på gång härnäst?

Det är många saker på gång samtidigt och sen om, när och hur något blir verklighet får vi se. Jag har ju ett heltidsjobb som jag verkligen trivs med nu på Nya Carnegiebryggeriet och öl får aldrig göras baserat på producentens intressen utan de som dricker ölen måste hinna dricka dem också. Annars bygger vi upp en stressad produktion med för många öl som bryggs och bara står på hyllorna och det förlorar både bryggerier, barer och konsumenter på i längden. 

Med det sagt så bryggde jag ett par öl när jag var på semester i Miami nu i våras. Ett av dem, en klassisk West Coast IPA som jag bryggde med Unseen Creatures på deras lilla ultramanuella bryggverk släpptes häromveckan i USA och vi bryggde den svenska versionen nyligen (Kommer till Systembolaget i september). Sedan tog jag fram ett par öl ihop med Johnathan Wakefield (banan, någon?) och såklart en tiki-inspirerad suris med Tripping Animals som släpps i USA. Wakefield har jag känt sedan dag ett då jag var med på deras crowdfunding för att starta allt en gång i tiden och det han har skapat med Florida Weisses är ju verkligen grunden för många moderna fruktsurisar. 

Hemmavid har jag också äntligen fått dra igång vad som blir en serie med öl inspirerade och namngivna efter några av de som stöttat mig och/eller bara är underbara människor. Först ut blir Noms & Beer som bryggdes nu i veckan, en fruktis med persikor och aprikoser som namngivits efter Michelle som jobbar på Equilibrium i USA, en av de mysigaste personerna jag vet. Både den och öl två i samma serie släpps på bolaget i oktober och där blir det andra ölet en Wheat Pale Ale fullproppad med Nya Zeeländsk humle som jag skrivit recept till ihop med Tobias och Viktor på hembryggarprojektet Sea-Goat Brewing. Jag fick alltid prova deras öl tidigt under MankerBeer-tiden och de var på många sätt före sin tid med recept, smaker och synen på öl.

Jag lärde känna dem när jag drev rockbar efter gymnasiet, typ runt 2010-talet och de ofta spelade med sitt band Jellyfish Syndrome. Tobias kom sedan att börja jobba med mig på Omnipollo och gör även designen till projektet ihop med hans sambo Bea, även hon en riktigt talangfull grafiker/designer/artist. Det är liksom självklart att involvera vänner och andra som jag tycker gör fina, bra saker i projektet och förhoppningsvis kunna använda det som ett skyltfönster för dem. Det ska finnas någon form av demokratisk, föränderlig och bitvis kanske punkig inställning till vad vi gör, såklart utan att gå ut över kvalitet och smak på ölen. Alla får vara med, det är bara öl, god välbryggd öl, men öl som betyder någonting, åtminstone för oss och som kommer med en historia och ett syfte.

Vill du smaka ölen får du antingen vänta till den 7e augusti, när den släpps på TSLS på Systembolaget, eller ta kontakt med Brill & Co som är leverantör. Kan du inte vänta och befinner dig i Stockholmsområdet på ölets dag, den 19 juli, så är Shapes & Objects en av flera bryggerier (ex. Benchwarmers Brewing Co och Svartbergets Fjällbryggeri) som kommer befinna sig på Nya Carnegiebryggeriet mini ölfestival

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu