Schlenkerla Bierbrand – det rökiga brännvinet gjord på öl

av | okt 1, 2021 | 0 Kommentarer

Herman Hedning

Jag köpte en flaska Schlenkerla Bierbrand för något år sedan när den släpptes i Sverige. Jag förstod knappt vad det var när jag beställde, men nu har det äntligen blivit dags att öppna flaskan och klura ut vad det var jag köpte. Schlenkerla tolkningen av whisky: En ölbrännvin destillerat från Schlenkerla rököl, fatlagrad på Schlenkerla rökt malt.

Rökigt brännvin på öl?

Schlenkerla Bierbrand är en destillerad öl som bryggeriet tillverkar. Den finns i två versioner, en vit som är ren efter destillering och den andra har fått ligga med rökt malt. Just den här varianten är lagrad ihop med samma rökmalt som bryggeriet brygger sin öl på. Man destillerar öl och låter den lagras på franska whiskyfat med nyrökt malt i några månader. Resultatet ska enligt bryggeriet själva vara en sprit med en kaxig och rik maltkropp. Den har en balanserad ton av rök, humle, korn och kryddor som kompletteras med en lätt, maltig sötma. Spriten räknas som en maltwhisky även om jag själv har sett olika benämningar såsom brännvin och snaps på nätet.

 

Aecht Schlenkerla 

Namnet Schlenkerla etablerades på 1870-talet i Bamberg i Bayern, södra Tyskland. Bryggeriet är framförallt känt för sin rököl. Bryggeriet har haft många olika ägare genom tiderna och den förste registrerades redan 1405, långt innan bryggeriet fick sitt nuvarade namn. Idag ägs företaget av familjen Trum med bryggmästare Matthias Trum. Bryggeriet är definitivt värt ett besök.

Aecht Schlenkerla, Rauchbier Bierbrand

Tillverkad i Tyskland
Produktnummer: Nr 40720
Flaska 500 ml
Alkoholhalt 40 %
Ordervara, längre leveranstid
479:-

Länk

Färg: Gyllene, klar
Doft: Rök, kött, läder, hö, torv
Smak: Rök, hö, torv, trä
Omdöme: Kaxig men samtidigt elegant och len. Läs mer nedan
Betyg: 6/6

Mitt omdöme

Om du öppnar flaskan med den bärnstensfärgade brygden luktar rummet omedelbart av rök och malt. Smaken på det läckra lilla destillatet är tydlig, rökig men också söt och utsökt. Munkänslan är mjuk och den rökiga aromen brer ut sig från spetsen av tungan och långt bak i gomen. Imponerade ölbrännvin och framför allt unik.

OM oss

Skrivet av Mauro

Vad är öl för mig ? ÖL för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands Nation i Uppsala.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

DAB – originalet från Dortmund

DAB – originalet från Dortmund

DAB - Dortmunder Actien-Brauerei är sedan många år en klassiker som vi kan finna på många systembolag. Det klassiska märket DAB är ett stycke...

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu