Samuel Adams Utopias – 2013

by | maj 11, 2014 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA

Utopias

Ja en flaska öl som kostar 1350 kan det vara värt det ? Kan det vara prisvärt ? Vad är prisvärt ?

Med dessa frågor i huvudet, och minnen av de två årgångar jag druckit av den tidigare, bestämde jag min för att knäppa upp den i lördags. Det fanns faktiskt flera olika anledningar till det och förutom att jag tyckte jag var värd det så fyllde jag år. (Fick för övrigt en Chromecast i present av min hustru 🙂 ) I jämförelse med när den provades i TV4 nyhetsmorgon för ett antal år sedan (här kan ni se hur Magnus Bark på Ofiltrerat.se återgav det) så hällde jag alltså inte upp ett mer eller mindre fullt ölglas med den och drog i mig.  Jag minns det där inslaget och dessvärre finns det inte kvar i inspelad form någonstans vad jag vet. Det här är alltså en öl som inte har någon som helst kolsyra utan ska jämföras med ett portvin, en madeira eller liknande. Man dricker den i små volymer rumstemperad och sippar mer på glaset än tar stora klunkar.

Årets (2013) version av Samuel Adams Utopias är på 28 % och de har bryggt den på Pale malt blend, Caramel- och Munichmalt samt Spalt Spalter, Hallertau Mittelfrueh och Tettnang Tettnangen som humlesorter.
Den här versionen är en blandning av olika årgångar varav vilka är upp till 20 år gamla. Den har legat på en blandning av fat från Buffalo Trace Distillery och portvinsfat från Portugal. De har även blanda i lite av sin egen KMF – Kosmic Mother Funk i en version som legat på Ungerska ekfat i över ett år, samt en okänd mängd lönnsirap.

När man häller upp ölen ser man att den har en underbart vacker mörk bärnstensfärg som drar mot rubinröd med tjocka fina gardiner som sätter sig på glasväggarna. Doften som kommer från glaset är en blandning av plommon, sötma, lite surkörsbär, madeira och portvinsdrag samt salt. Smaken är liknande som doften med den skillnaden att det även tillkommer en alkoholvärmande effekt av de 28 procent den håller samt att sältan som finns i doften nästan är helt borta.

Den här är annorlunda men det är bra. Det är en ypperligt snygg och god dryck som ska klassas som öl men som inte har så många gemensamma nämnare med vad vi i dagligt tal benämner öl. Av de tre olika jag druckit måste jag säga att den här är den bästa. Den har mindre spritighet och mindre inslag av grainwhisky. Den känns även mer balanserad och riktigt genomarbetad. cap_4_7

Hurvida det är prisvärt eller inte lämnar jag till var och en att avgöra. Det är en fantastisk smakupplevelse som jag unnar er alla att få prova någon gång, men gör det men öppet sinne det vill säga tänk inte öl, tänk dryck !

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu