Saisonkampen! Sverige möter Belgien

av | apr 28, 2021 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

I helgen blev det en blindprovning av saison. Två från Belgien och två från Sverige. En spännande landskamp i min smak. Vem hejar du på?

Jag tycker att alla är otroligt bra i stilen och det kanske är lite orättvist att jämföra svenska bryggerier med ett klassiskt belgiskt bryggeri som gjort bryggt stilen länge. Däremot så tycker jag att de svenska bryggerierna håller hög nivå och ville testa om det går att konkurrera på den högsta nivån. 

 

Mina omdömen

STHLM Brewing Co. Saison d’Etre, Nr 1617, Flaska 750 ml, Alkoholhalt 5 %, 67:80 kr

Färg: Gul, disig
Doft: Trä, gräs, stall, peppar, kryddor
Smak: Grönpeppar, gräs, jäst, örter, blommor
Betyg: 5 

Omdöme:

Rena smaker som gifter sig väl. Lite pepprighet som ligger kvar ett tag, annars en bra balans mellan lätt sötma och en snygg beska. Härlig munkänsla. Den här kan man dricka mycket av. 

Oppigårds Saison Naturelle, Nr 50076, Flaska 750 ml, Alkoholhalt 6 %, 53:90

Färg: Gul, klar
Doft: Blommor, rosor, jäst, örter, gräs
Smak: Örter, lite smör, jäst, citronzest, peppar
Betyg: 5

Omdöme:

Trevlig munkänsla med en tydlig beska. Eleganta rena smaker som sitter kvar länge. Beskan är påtaglig och sitter kvar. Hade kanske sett lite sötare smaker som balanserade upp beskan. 

 

Brasserie Dupont, Saison Dupont Biologique, Nr 1614, Flaska 750 ml, Alkoholhalt 5,5 %, 59kr

Färg: Gul, klar
Doft: Jäst, ljust bröd, aprikos, hö, gräs, skumbanan
Smak: Bröd, jäst, blommor, gräs
Betyg: 6

Omdöme:

Otroligt god. Rena och snygga smaker. Ger en härlig len munkänsla. Smaken sitter i länge och ger en behaglig avslutning. Mycket elegant. Låg beska som uppskattas i stilen. Smaken kommer fram när beskan och kolsyran är låg. Vackert skum

Brasseri Dupont, Saison Dupont, Nr 12539, Flaska 750 ml, Alkoholhalt 6,5 %, 65:-

Färg: Gul, disig
Doft: Hö, jäst, gräs, blommor, honung, nejlikor 
Smak: Citrus, blommor, hö, örter, jäst, honung
Betyg: 6

Omdöme:

Briljant. Vilken munkänsla, otroligt len att dricka. Mycket tydliga smaker som balanseras bra. Lätt beska som balanseras av en liten sötma. Enkla och snygga smaker som gör att man kan dricka hur mycket som helst av detta. 

Omdöme

Avslutningsvis så tycker jag alla var riktigt goda och jag kommer att fortsätta att köpa alla dessa. Alla fungerar jättebra till mat och kommer ha ett roterande system i min inköpslista. Det var tufft att rangordna dessa. Jag lyckades inte helt att rangordna alla. 

Dagens vinnare

I syfte att kröna en vinnare idag så har jag kommit fram till att dagens vinnare var Saison Dupont (den svarta). Den var faktiskt rätt så överlägsen även om alla andra var nära. Direkt när jag drack den så kände jag att det här kommer att vara dagens vinnare. Sen provade jag i alla olika ordningar men den var svårslagen. Jag är inte förvånad då den är hyllad av många. Som nummer två så kom Saison Dupont Biologique. Sen kunde jag inte besluta mig mellan Oppigårds och Stockholm Brewing. De får dela på en tredjeplats. Men jag är otroligt imponerad att våra svenska saison var så pass nära och utmanade de belgiska. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu