Saisonkampen! Sverige möter Belgien

av | apr 28, 2021 | 0 Kommentarer

I helgen blev det en blindprovning av saison. Två från Belgien och två från Sverige. En spännande landskamp i min smak. Vem hejar du på?

Jag tycker att alla är otroligt bra i stilen och det kanske är lite orättvist att jämföra svenska bryggerier med ett klassiskt belgiskt bryggeri som gjort bryggt stilen länge. Däremot så tycker jag att de svenska bryggerierna håller hög nivå och ville testa om det går att konkurrera på den högsta nivån. 

 

Mina omdömen

STHLM Brewing Co. Saison d’Etre, Nr 1617, Flaska 750 ml, Alkoholhalt 5 %, 67:80 kr

Färg: Gul, disig
Doft: Trä, gräs, stall, peppar, kryddor
Smak: Grönpeppar, gräs, jäst, örter, blommor
Betyg: 5 

Omdöme:

Rena smaker som gifter sig väl. Lite pepprighet som ligger kvar ett tag, annars en bra balans mellan lätt sötma och en snygg beska. Härlig munkänsla. Den här kan man dricka mycket av. 

Oppigårds Saison Naturelle, Nr 50076, Flaska 750 ml, Alkoholhalt 6 %, 53:90

Färg: Gul, klar
Doft: Blommor, rosor, jäst, örter, gräs
Smak: Örter, lite smör, jäst, citronzest, peppar
Betyg: 5

Omdöme:

Trevlig munkänsla med en tydlig beska. Eleganta rena smaker som sitter kvar länge. Beskan är påtaglig och sitter kvar. Hade kanske sett lite sötare smaker som balanserade upp beskan. 

 

Brasserie Dupont, Saison Dupont Biologique, Nr 1614, Flaska 750 ml, Alkoholhalt 5,5 %, 59kr

Färg: Gul, klar
Doft: Jäst, ljust bröd, aprikos, hö, gräs, skumbanan
Smak: Bröd, jäst, blommor, gräs
Betyg: 6

Omdöme:

Otroligt god. Rena och snygga smaker. Ger en härlig len munkänsla. Smaken sitter i länge och ger en behaglig avslutning. Mycket elegant. Låg beska som uppskattas i stilen. Smaken kommer fram när beskan och kolsyran är låg. Vackert skum

Brasseri Dupont, Saison Dupont, Nr 12539, Flaska 750 ml, Alkoholhalt 6,5 %, 65:-

Färg: Gul, disig
Doft: Hö, jäst, gräs, blommor, honung, nejlikor 
Smak: Citrus, blommor, hö, örter, jäst, honung
Betyg: 6

Omdöme:

Briljant. Vilken munkänsla, otroligt len att dricka. Mycket tydliga smaker som balanseras bra. Lätt beska som balanseras av en liten sötma. Enkla och snygga smaker som gör att man kan dricka hur mycket som helst av detta. 

Omdöme

Avslutningsvis så tycker jag alla var riktigt goda och jag kommer att fortsätta att köpa alla dessa. Alla fungerar jättebra till mat och kommer ha ett roterande system i min inköpslista. Det var tufft att rangordna dessa. Jag lyckades inte helt att rangordna alla. 

Dagens vinnare

I syfte att kröna en vinnare idag så har jag kommit fram till att dagens vinnare var Saison Dupont (den svarta). Den var faktiskt rätt så överlägsen även om alla andra var nära. Direkt när jag drack den så kände jag att det här kommer att vara dagens vinnare. Sen provade jag i alla olika ordningar men den var svårslagen. Jag är inte förvånad då den är hyllad av många. Som nummer två så kom Saison Dupont Biologique. Sen kunde jag inte besluta mig mellan Oppigårds och Stockholm Brewing. De får dela på en tredjeplats. Men jag är otroligt imponerad att våra svenska saison var så pass nära och utmanade de belgiska. 

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

Jästbloggare – Rookie

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan.
Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

 

Ulrik Strandberg

av Mauro Marino Jonsäll

Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl men det har eskalerat ordentligt dom senaste åren. Däremot är mitt stora intresse matlagning och det har gjort att mitt ölintresse alltid har varit i nära kombination med mat och hur drycken kan fungera med mat. Så att kombinera mat och dryck är oerhört spännande.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu