ölglas_close_up

Saison- en levande öl för alla (ja även dig!) – Jästbloggare

av | apr 8, 2025 | 0 Kommentarer

Jämtlands IPA
Jämtlands IPA

En saisonkrönika från supersaison Helena Lindh

När man ”kommer ut” som ölintresserad för icke-invigda finns det en fråga man kan vara säker på att man får: ”men vilken är din favoritöl?”. Där och då kan man antingen veckla in sig i ett komplicerat resonemang om att olika ölstilar passar vid olika tillfällen, eller så kan man helt enkelt svara ”saison”.

Vad är det då med denna mossiga, vallonska farmhouse-stil som gör den så relevant idag? För mig handlar det väldigt mycket om balans och komplexitet, men även om allsidighet. Det unika med saisonjästen är att den tål att lyftas fram och spela förstafiolen, samtidigt som den kompletterar humlen och malten. Dessutom skapar den, när den används på rätt sätt, en dryck som är både komplex och full av spännande smaker- och ren med en spritsig och torr munkänsla. Hur är det ens möjligt!?

Det är kanske det som gör saison så rolig att dricka. Den smakar på ett sätt, ofta lite stram och frisk med tydliga humletoner, när man precis fått den upphälld. Och i takt med att den sakta värms upp så öppnar den sig som en blomma och jag kan hitta nya smaker tills sista droppen jästfällning lämnat glasets botten.

Vissa typer av saison kan även lagras, antingen i flaska eller på tunna och då utvecklas andra smaker. ”Den som inte har druckit ekfatslagrad saison har inte levt ett anständigt liv”,som jag brukar säga.

Jag tänker även sticka ut hakan och säga att saion fungerar till allt. Till allt? Undrar du. Ja, till allt! Uppgiften är bara att hitta rätt saison. Och den finns där ute, det törs jag lova. Om du vågar börja botanisera kommer du att hitta precis den balans mellan smultronjasmin, vitpeppar, surdegsbröd och örtig humle som passar dig.

För oavsett om du är en lagerperson som gillar rena smaker och en örtig efterbeska, en IPA-person som vill ha tydlig beska och maltkaraktär, en brittisk öl-fantast som gillar brödiga toner, eller surölsdrickare som uppskattar friskhet finns det en saison för just dig.

Helena Lindhs saisonguide till dig som gillar öl:

Jag hör ibland att folk säger att de inte gillar saison eller att de har druckit en saison och avfärdar hela stilen. Här kommer därför mina förslag på saison som kan passa öldrickare med olika preferenser:

IPA: Saison Dupont Biologique, De Rankes Saison Dottinger- båda med en relativt hög beska

Pilsner/ lager: Bohemia O/O Brewing, Saison Dupont- rena med tydliga inslag av örtig, europeisk humle

Maltdriven ale: Lentebier Glazen Toren eller Duponts vintersaison Avec Les Bons Voeux- båda med tydliga och komplexa malttoner.

Brittisk ale: Fall saison O/O Brewing full av jordiga toner

Syrlig öl: Munklägret Frid, Åre bryggcompangnie Saison Cerise, Saison från Rocket Brewing eller Brekeriet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Helena Lindh

Helena Lindh är en av Sveriges mest kunniga och passionerade röster inom öl, med ett särskilt hjärta för belgisk öl. Hon har kallats Sveriges saisondrottning och är en viktig profil i ölsverige. Helena sitter i styrelsen för föreningen Ölgäris och ställer världens bästa frågor i den populära ölpodden Ölpölen. Följ hennes ölresa och tips på Instagramkontot Supersaison – en guldgruva för alla som älskar god öl.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
Pilsner.nu