Pumpaöl – ölvärldens koriander?

by | nov 4, 2016 | 1 comment

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Pumpaöl – ölvärldens koriander?

Nu, såhär i post-Halloween och pre-Allhelgona-tider, så har jag funderat lite… Det här med pumpaöl, är det så storslaget? På vilket sätt vi firar Halloween här i Sverige, all-in American style, lite ”lagom svenskt” eller inte alls, varierar från person till person, men fler och fler med visst öl- eller Halloween-intresse, testar i alla fall pumpaöl som de senaste åren släppts i småpartier i lagom tid till månadsskiftet oktober-november.

Personligen firar jag som mest med en öl och kanske pumpasoppa, och rimligtvis är det för mig högtiden Allhelgona som firas, snarare än Halloween, men det är en annan diskussion. Öl med pumpa är ett amerikanskt fenomen som inte riktigt slagit i Sverige. Jag läste på lite i ölbryggarforum där diskussionen handlade om svensktillverkad pumpaöl. De flesta trådar var dock relativt gamla och inte många till antalet. Vi på Pilsner.nu har snackat lite om detta och vi är inte riktigt enliga, eller rättare sagt, det finns två läger. Antingen ogillar man det eller så tycker man om det. Jag tänker inte avslöja vem som är personen som gillar pumpaöl, det får ni klura på själva, men beskrivningen av pumpaöl som målarfärg, är enligt mig en rimlig beskrivning.

 

Smuttynose Brewing

Själv så testade jag Smuttynose Brewing CO:s Pumpkin Ale (11679) från ett småparti i oktober. Den var lite söt med smak av pumpa, kanel, nejlikor och torkad frukt. Jag drack den som sällskapsdryck men jag tror att den hade vunnit på att ha intagits tillsammans med mat.

Ölen smakade inte bra främst på grund av dess stärkelsetoner som fyllde och växte i munnen, inte en trevlig känsla.

 

smuttynose brewing pumpkin ale

pumpaöl

Jag har tidigare testat olika pumpaölsorter men har aldrig riktigt fastnat. Jag har funderat; är det en smak som man måste vänja sig vid eller är detta med pumpaöl för mig ett hopplöst fall? Jag tycker det är kul att få testa nya sorters öl men pumpaöl tycker jag alltid smakar lite för söt och ibland lite artificiellt med juliga kryddor och en känsla av stärkelse. Balansen blir aldrig helt rätt, antingen smakar de för mycket pumpa eller så smakar de av funky julkryddor som lätt får en artificiell ton.

Kategorin pumpaöl sägs vara rätt så bred i USA men de flaskorna som kommer hit tycker jag smakar likadant. De flesta som kommer är olika sorters ale. Om man läser på amerikanska sidor så verkar det finnas ett brett utbud av öl med pumpa, allt från veteöl till olika sorters stout. Kan stoutöl med pumpa smaka bättre än en pale ale? Det är möjligt men i dagsläget är det inget vi kan få reda på här i Sverige. Så, jag skulle önska att det till nästa års Allhelgona- och eller Halloweenfirande, fanns några fler pumpaölsorter att välja av, inte bara ales utan stout, lager och allt vad som kan tänkas finnas på andra sidan Atlanten. Jag tycker att vi måste få chansen att testa på den påstådda bredd som ska finnas i pumpaölsortimentet och bedöma själva om det finns något av värde däri, om det finns något där som inte smakar potatismjöl och dåliga julkryddor. Ge oss chansen att själva avgöra om denna Halloween-trend är något att ha eller om vi lika gärna kan kassera den. I dagsläget känner i alla fall jag att jag är bra nog nöjd med pumpa i soppform och till det en ”vanlig” bitter öl.

Vad tycker du? Är det något jag missat vad gäller detta eller har du ett tips på ”bra” pumpaöl (jag är ännu ej övertygad om att det existerar) som jag borde prova.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

1 Comment

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu