Provningsglas från sejdelshoppen.se

av | Mar 19, 2016 | Smått och Gott | 0 Kommentarer

Provningsglas från sejdelshoppen.se

av | Mar 19, 2016 | Smått och Gott

Jag fick nyligen en fråga från Sejdelshoppen om jag ville prova deras glas. Det var klart att jag ville, dels för att jag varit nyfiken på deras mindre provningsglas, dels för att jag varit väldigt nöjd med de glas jag tidigare köpt från dem.

Det hela slutade med 5 glas, två pilsnerglas och 3 “vanliga ölglas”.

Pilsnerglas 0.3 liter mot refreshsejdel 0.5 liter

 

Provar att hälla försiktigt längs med kanten för att inte slå upp skumkrona. Detta går bra i sejdeln, men är svårare i pilsnerglaset, minsta lilla skum så bygger den upp skumkrona nästan direkt. Jag lyckas dock få i en flaska i vardera glaset.

Doft: lättare att fånga doften, pilsnerglaset släpper inte lika villigt ifrån sig aromen.
Smak: Kan inte direkt påstå att jag känner smakskillnad.
Känsla: Pilsnerglaset är definitivt trevligare att hålla i och att dricka ur, det tjocka godset i sejdeln får det hela att kännas klumpigare.

Sejdeln ska ju vara gjord för att locka fram arom när man virvlar ölen över de kanter de gjutit in i glaset, men jag provar att virvla ölen i pilsnerglaset också. Bägge glasen bygger snabbt upp en fin skumkrona, och precis som tidigare är doftupplevelsen större med sejdeln.

Jag lät nu skumkronorna falla ihop i bägge glasen för att virvla dem på nytt, och kunde bygga upp en ny, men ganska gles i sejdeln, tätare i pilsnerglaset. Doftmässigt vinner fortfarande sejdeln.

Sammanfattning: Sejdeln är bättre om man vill sitta och lukta på sin öl, men jag är tveksam till om de ingjutna kanterna bidrar speciellt mycket. Det går alldeles utmärkt att virvla pilsnerglaset för att locka fram dofterna på nytt och skummet blir snyggare.
Sen har vi priset… Pilsnerglaset kostar 49:-, sejdeln 199:- och jag har väldigt svårt att ens närma mig ordet prisvärt i det senare fallet.

Gillar du sejdlar och vill ha en rejäl sejdel så är Spiegelaus Refreshsejdel bra, men känns inte prisvärd. Ska jag dricka pilsner föredrar jag definitivt ett pilsnerglas, och där fungerar det jag hade som referens i provningen utmärkt.

Sejdeln är välgjord och har två kanter som löper från topp till botten, och har fyra “vingar” i bottnen som ska hjälpa till att frigöra bubblor. Handtaget är avsmalnande mot överdelen och skönt att hålla i. Sejdeln är rejäl och tung.

Refreshsejdeln hittar du här.
Pilsnerglaset hittar du här.

Vanligt provsmakningsglas, 0.3 liter.
Glaset presenteras hos sejdelshoppen så här:
“En mindre modell av det provsmakningsglas vi sålt i flera år.
Klassiskt ölprovarglas. Glaset är snävare upptill för att koncentrera ölets arom. På så sätt blir doften tydligare vid provning. Ölets smak påverkas inte av glasets form.”

Glaset är en klassisk kupa på fot, men lite mindre än de jag brukar använda och är därför lämpligt vid provningar..

Ett bra glas när man vill hälla upp en mindre mängd öl, t.ex. för en provning eller för att dela på flera.
Lätt att kontrollera skumkronan, doften kommer fram bra, glaset är lättdrucket (tar inte i näsan…) och vill man värma innehållet så ligger det bra i handen. Ett värdigt mindre syskon till sejdelshoppens större glas.

Ett bra glas och prisvärt, 49:- för ett enstaka glas.

Glaset hittar du här.

Barrel Aged Beer provsmakningsglas 0.4 l: Snygg form, ligger bra i handen. Provar det mot det lilla provsmakningsglaset.

Doft: Fattonerna framträder mycket tydligare i Barrel Aged-glaset, för att verifiera ber jag min fru lukta och säga vilket glas som har fatlagrad öl i (samma i bägge…) och hon väljer direkt Barrel Aged-glaset och påpekar att lukten kommer fram tydligare och annorlunda i det glaset.

Smak: Eftersom dofterna kommer fram bättre så känns också smaken mer intensiv.

Så, ja, glaset verkar fungera. Det är definitivt skillnad i doft och smakupplevelse, och fattonerna i ölen kom frambättre i specialglaset. När jag provar samma glas med en “vanlig” öl så tycker jag fortfarande att Barrel Aged-glaset klarar sig bättre, men skillnaden var inte lika markant.

Barrel Aged Beer provsmakningsglas hittar du här.

Sist ut, Craft Master One, 0.3 liter, ett glas jag sett fram mot att prova. Tunt gods, skönt att hålla i. Den här modellen av glas med smal bas och en övre kupa som fångar dofterna fungerar väldigt bra med många öltyper och modellen finns i många andra varianter.

I jämförelse med det lilla provsmakningsglaset som återigen får utgöra referensglas så kommer dofterna fram bättre, och det känns som att kolsyran ligger kvar lite bättre i Craft Master One. Eftersom man har alla dofterna “precis under näsan” så blir smakupplevelsen också en aning fylligare.

Jag gillar det här glaset. Enda nackdelen jag kan komma på är just i känslan när man håller det, ett kupigt glas på fot känns bättre i handen tycker jag.

Glaset kostar i skrivande stund 65 kronor och hittas här.

Det har varit kul och lärorikt att prova så olika glas.
Framför allt var det intressant att se hur stor skillnad glaset kan göra för upplevelsen, både vad gäller doft och smak, men också känslan när man håller i glaset.
Den sistnämnda är ju dessutom inne på personlig preferens, något jag blev varse på Pilsner.nu’s facebooksida där bilderna på refreshsejdeln fick många gilla och kommentarerna antydde att sejdel är något många gillar.

Det känns därför lite svårt att göra någon absolut rangordning, men jag gör ett försök ändå…

Vad gäller provsmakningsglas så vill man ha ett lite mindre och flera av glasen i provningen var just provsmakningsglas på 0.3 liter. Gemensamt för de glas som jag tyckte gav en större upplevelse av doft är att de antingen är kupiga (provsmakningsglas för öl 0.3 liter, barrel aged provsmakningsglas 0.4 liter och Craft Master One 0.3 liter) eller ganska vida (Refreshsejdeln).
I provning av kupiga glas mot varandra “vann” Craft Master One och Barrel Aged över det vanliga kupiga glaset.

I testet av pilsnerglas vann refreshsejdeln vad gäller upplevelsen av doft och att det tjocka godset håller ölen kall längre, men jag gillade ändå känslan av det höga smala pilsnerglaset bättre.

Om du bara ska ha en uppsättning glas så är mitt tips följande:

Sejdelshoppens Teku-glas (ej med i testet, men jag har använt dem sen länge hemma) fungerar bra både till öl och vin, samt provsmakning. Dyra, men riktigt bra allroundglas, och gillas av gäster. Hittas här.

Antingen ett stort kupigt glas på fot eller ett smalt med övre kupa, 0.3 eller 0.4 liter.
Dricker du företrädesvis IPA eller humliga saker, välj modellen med smal bas och övre kupa, annars kupigt på fot.

Dricker du mest pilsner och lager tycker jag att det smala pilsnerglaset kändes bra, om du föredrar sejdel, välj en sådan. Det bär mig emot att rekommendera refreshsejdeln med tanke på priset, 200:-/glas, men glaset gjorde det som utlovades, med en större upplevelse av doft och smak.

Tack till Sejdelshoppen.se för möjligheten att prova glas!

 

28 Shares
Share21
Tweet
Share7
+1
Pin
Share
Pilsner.nu