Porterglas

PORTER OCH STOUT Imperial porter och stout

by | jan 13, 2021 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat
Imperial porter och stout

Imperial porter och stout är alkoholstarkt öl

Imperial porter och stout är en alkoholstarkare och kraftigare variant av vanlig porter och stout. Stilen kännetecknas av kraftigt rostade aromer som exempelvis kaffe, kakao och torkad frukt. Ölet kan också ha sötma i smaken. Beskan är tydlig eller påtaglig, framförallt i amerikanska versioner. Den mörka brunsvarta färgen kommer från den hårt rostade malten.

Begreppet imperial härstammar från 1700-talets England, när man började exportera ölet till Rysslands hov och kejsarinnan Katarina II (Katarina den stora). För att klara resan från England till Rysslands östersjöhamnar tillsatte man extra humle och gjorde ölet alkoholstarkare, ofta över 7 %.

Porter utvecklades i London i början av 1700-talet och var världens första öl som tillverkades i industriell skala. Från början blandade man ungt och gammalt öl för att få fram önskad smak. Senare övergick man till att brygga ett mörkt öl. Stout, som först kallades stout porter (stark porter), utvecklades i Dublin på 1770-talet av Arthur Guinness. Dublins typ av vatten med mer salter ledde till en torr variant av öl, ofta med mer rostade aromer och en bittrare beska än porter från London.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Oppigårds, Thurbo Stout, 89688, 8,7 %.
Oj vad svårt att bara välja ut en favorit bland den här stilen. Jag tycker om den här då den är välgjord, välbalanserad och inte för stark. Älskar superstark stout och porter men om den ska kunna matcha flera saker så kan det vara bra om den inte är för stark. Utmärkt till mustiga kötträtter men också dessert.

Jonas F: 
Sigtuna Brygghus, Midvinterblot, 32180, 8%.
Lite av en uppstickare för mig, och den ligger bland årets julöl, men prova den. Som Mauro påpekar om klassen så finns det många bra, men den här tickar i många boxar för mig och ligger lite lägre i styrka, så den fungerar med julmaten. Vi kan kalla den en tillfällig favorit. 🙂

Jonas H :
Barrel-aged Ten Fidy Oskar Blues Brewery Nr 11860 12,5 %
En helt underbar produkt som dyker upp då och då på Systembolaget. En stor härlig maltig smak med massor av smak från fatlagringen. Nötter, choklad, kaffe och vanilj för att nämna några smaker.

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu