Pliny the Elder

by | apr 29, 2011 | 4 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Detta ska enligt många vara en av världens bästa DIPA. Pliny The Elder från Russian River Brewing Company. Fick tag på ett par flaskorCracked Kettle tidigare i år och har druckit dem med jämna mellanrum. När den kom var den 33 dagar gammal och den var runt 28 då jag drack den första och sedan den senaste i påskhelgen. Ville se hur den förändrades med tiden eftersom det hela tiden är snacka om att den ska drickas pur-färsk. Den har alltså gått från USA till Holland och sedan till Sverige. I samma låda låg en massa andra saker som jag har druckit och ingen av de visade någon form av förändring på grund av frysning eller liknande. Säger dock inte att dessa kan ha frusit från USA till Holland, men knappast mellan Holland och Sverige.

Ölen har ett kompakt fint skum som ligger kvar relativt kort tid på en gyllegul disig kropp. Doftmässigt slås jag av att den är inte alls stor i sin doft. Det finns självklart massor av dofter men en DIPA som denna borde sparka en rakt i pannan med en massiv gräsig humlesmäll. Detta sker inte utan det finns gräs, blomsteräng, tallskott, lite mango och ananas i doften samt en lätt kväljande sötma. Smakmässigt är det en gräsighet uppblandad med söt tallbarsbeska som dominerar.Det finns även en sötsur beska som kommer efter ett tag och dessvärre ligger kvar rätt länge. En massiv kropp av malt väger dock upp alla dessa ’konstiga’ smaker och det blir en revalivt balanserad upplevelse i slutändan. En av världens bästa DIPA ? Nja då har världen börjat gå under skulle jag vilja säga. En bra humlebomb ? Nja håller nog HopSlam betydligt högre i så fall. Måste säga att det var en massiv besvikelse alla flaskor som jag druckit.

Hur har den då förändrats med tiden ? Mindre än vad jag trodde. Mer normala humlemassiva öl tappar ju fort och blir lite tråkiga och tappar fräschören, men denna fick mer och mer framträdande kväljande sötma.

Det är nog rätt som det står på etiketten:  ”Consume Pliny fresh or not at all ! ”. Måste nog säga att 38 dagar var för sent…….

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

4 Comments

 1. Malt

  Lägger mig i fosterställning och petar in tummen i munnen när jag läser din recention. Men det är väl det som är tjusningen med att ha olika uppfattning. Själv tycker jag att den är jättegod och oerhört väl balanserad för att vara en Dipa. Men dock ingen 10 poängare men klart den godaste Dipan jag inmundigat (Hopslam saknas på min lista dock). Är man ett offer för hypen! Ja kanske men det tar inte bort det faktum att jag njöt av att dricka den.

  Med vänliga hälsningar
  Malt

  Reply
 2. Jonas H

  Jag är ledsen både för dig och mig(dig för ställningen du ligger i, mig för att jag inte fick uppleva det du fick när jag drack den) men den var inte bra. Men det viktigaste är att man har en uppfattning och att man följer den, dvs om du gillar den SKA du dricka den. Det är smaker vi jobbar med och man kan aldrig säga vad som är rätt eller fel, det är som att säga att blått är den vackraste färgen. Allt är uppfattningar.

  Om du kan prova HopSlam gör det, tror du kommer att gilla den

  Trevlig sista april
  /Jonas

  Reply
 3. Shavora

  Hi what does ”Eldri” mean? I have been looking all over what Eldri could mean as my child have that name.

  Thanks for any answer
  Sara

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu