fbpx

PerfectDraft fatanläggning

av | nov 7, 2020 | 4 Kommentarer

Jag har gått och grunnat länge på att beställa en Philips PerfectDraft fatanläggning och måttet rågades häromsistens när några bekanta lade ut bilder på sina anläggningar samtidigt som jag konstaterade att jag hade en del oanvända bonuspoäng på http://hopt.se...

Sagt och gjort, och strax därpå var en box på väg med fatkyl samt en annan med Goose Island IPA. Det nöjet kostade mig strax under 200€.

Fatanläggningen är föredömligt enkel, man trycker på en knapp på framsidan för att öppna, väljer ett fat, tar bort locket och plockar fram tappröret som ska i tappkranen och sätter det på plats, trycker fast tappkranen med två “klick” på fatet, fäller upp fathållarhandtagen, ställer in fatet, fäller ner handtagen och stänger. Sen väntar man tills ölen kylts till 3 grader…
Fatanläggningen har en fast temperatur, tre grader vilket kanske är lite för kallt, men man kan ju vänta några minuter innan man börjar dricka, den håller också rätt på hur länge ett fat stått i anläggningen och räknar ned 30 dagar. Inga av mina fat har blivit så gamla, men det är säkert en bra finess…

Eftersom alla delar som är i kontakt med ölen byts med fatet så känns det hela lätt att hålla rent, det enda är droppbrickan som ska diskas och tappkranen som sköljs under kran.

 

 

 

PerfectDraft

Blir man osäker så sitter det en bra steg-för-steg-beskrivning innanför dörren på ölkylen. Ingen panik, således.

PerfectDraft

Det finns tillbehör att pimpa anläggningen med, t.ex. magneter med vilken öl man har på kran.

PerfectDraft Tripel Karmelit

6 liter god öl…

PerfectDraft Tappkran

När fatet ska användas tar man bort locket och klipper upp plasten för att få fram ett rent rör till tappkranen. Den svarta delen är av gummi och löper ända ut i tappkranen, den grå delen trycker man fast i tappkranen.

PerfectDraft

Dörrarna stängda om fatet, på displayen visas temperatur, hur mycket öl som finns kvar samt hur många dagar kvar det är innan fatet är “för gammalt”.

PerfectDraft

Här syns de två handtagen som låser fast fatet mot kylplattan i botten och tappkranen på plats på fatet. Under handtagen finns två låsknappar som klickar i när man trycker ner tappkranen på fatet. På ovansidan ser man tappröret som följer med fatet. Det har en egen låsknapp (den lilla blå i mitten)

PerfectDraft

Dörrarna öppnade och man ser fatet på plats, fastlåst med två blå “handtag”. Mellan dem sitter tappkranen som monteras fast på fatet innan man ställer in det i anläggningen.

PerfectDraft

När allt är på plats och ölen är kall så kan man hälla upp ett glas. I det här glaset: Leffe Rituel

  Finns det några öl då? Jovars, Hopt.se har i skrivande stund följande att välja på:

 • Goose Island: IPA, Golden Goose, Midway Session IPA,
 • Tiny Rebel: Cali Pale, CLWB Tropica, Key Lime Lager
 • Magic Rock: High Wire Grapefruit
 • Corona: Extra
 • Löwenbräu Oktoberfestbier, Original
 • Leffe: Blond, La Légère, Rituel, Royale, Ruby, Brun, de Noël, Ambrée
 • Jupiler: Pils
 • Ginette: Ecological Natural White, Fruit,  Lager
 • Thornbridge: Shelby IPA, Jaïpur
 • Franziskaner: Weißbier
 • Spaten: Münchner Hell
 • Stella Artois
 • Beck’s
 • Budweiser Bud
 • Hoegaarden: Rosée, Wit-Blanchee
 • Tripel Karmeliet
 • Hertog Jan
 • Diekirch Premium
 • Kwak
 • Birra del Borgo LISA

 

Som ni ser är det både högt och lågt, men jag måste säga att formatet är perfekt. Faten är robusta, rymmer 6 liter och är återanvändbara med 5€ pant/fat, där man skickar in paket med 3 fat (returfraktsedel kan hämtas på hopt.se) i stöten.

Känns lite märkligt att Systembolaget missat att hoppa på formatet, men det kanske går att åtgärda? Vi öldrickare kan väl få en motsvarighet till BiB, och vilken fröjd om lokala bryggerier kunde få tappa på det här som ett alternativ till growlers.  

 

https://PerfectDraft.com

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

Skrivet av Jonas F

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå.

Kommentarer

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hur är det med möjligheten att byta fat mitt i? Kan man spara ett halvtömt fat om man plötligt slulle känna suget efter en annan sort?

  Svara
  • Jonas F

   Hej!
   Manualen säger indirekt att det ska gå, man tar upp hur man förvarar ett fat utanför anläggningen om man ska på semester t.ex. och beskriver det som att det går bra att “pausa” nedräkningen på 30 dagar genom att notera hur många dagar som är kvar på fatet, ta ur det och ta ur och skölja tappröret. Fat och tapprör förvaras i kylskåp. Man kan sen sätta tillbaks fatet och justera nedräkningen så det matchar fatets “ålder”. Det borde gå att på samma sätt byta mellan två fat, men jag har inte provat det.
   /Jonas F

   Svara
 2. Profilbild

  Tjena!

  Är lite sugen på en Perfectdraft.
  Är den högljudd, kylningen alltså?

  Svara
  • Jonas F

   Hej!
   Kylningen är väldigt tyst men inte helt ljudlös. Den har fläkt så ett svagt susande är det.
   Gick precis och kollade och tycker att den iallafall är tystare än min dator, om det är nån hjälp. 🙂
   När den kör pumpen som trycker in luft i fatet så låter den mer, men det inträffar bara när man tappar öl och den känner av att det behövs mer tryck.
   (Kanske ska nämna att luften inte trycks in i ölet, utan mellan fatväggen och en intern foliepåse som innehåller ölen.)

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

[instashow id="4"]
Pilsner.nu