PerfectDraft fatanläggning

av | nov 7, 2020 | 18 Kommentarer

abbaye-annons-2022

Jag har gått och grunnat länge på att beställa en Philips PerfectDraft fatanläggning och måttet rågades häromsistens när några bekanta lade ut bilder på sina anläggningar samtidigt som jag konstaterade att jag hade en del oanvända bonuspoäng på http://hopt.se...

Sagt och gjort, och strax därpå var en box på väg med fatkyl samt en annan med Goose Island IPA. Det nöjet kostade mig strax under 200€.

Fatanläggningen är föredömligt enkel, man trycker på en knapp på framsidan för att öppna, väljer ett fat, tar bort locket och plockar fram tappröret som ska i tappkranen och sätter det på plats, trycker fast tappkranen med två ”klick” på fatet, fäller upp fathållarhandtagen, ställer in fatet, fäller ner handtagen och stänger. Sen väntar man tills ölen kylts till 3 grader…
Fatanläggningen har en fast temperatur, tre grader vilket kanske är lite för kallt, men man kan ju vänta några minuter innan man börjar dricka, den håller också rätt på hur länge ett fat stått i anläggningen och räknar ned 30 dagar. Inga av mina fat har blivit så gamla, men det är säkert en bra finess…

Eftersom alla delar som är i kontakt med ölen byts med fatet så känns det hela lätt att hålla rent, det enda är droppbrickan som ska diskas och tappkranen som sköljs under kran.

 

 

 

PerfectDraft

Blir man osäker så sitter det en bra steg-för-steg-beskrivning innanför dörren på ölkylen. Ingen panik, således.

PerfectDraft

Det finns tillbehör att pimpa anläggningen med, t.ex. magneter med vilken öl man har på kran.

PerfectDraft Tripel Karmelit

6 liter god öl…

PerfectDraft Tappkran

När fatet ska användas tar man bort locket och klipper upp plasten för att få fram ett rent rör till tappkranen. Den svarta delen är av gummi och löper ända ut i tappkranen, den grå delen trycker man fast i tappkranen.

PerfectDraft

Dörrarna stängda om fatet, på displayen visas temperatur, hur mycket öl som finns kvar samt hur många dagar kvar det är innan fatet är “för gammalt”.

PerfectDraft

Här syns de två handtagen som låser fast fatet mot kylplattan i botten och tappkranen på plats på fatet. Under handtagen finns två låsknappar som klickar i när man trycker ner tappkranen på fatet. På ovansidan ser man tappröret som följer med fatet. Det har en egen låsknapp (den lilla blå i mitten)

PerfectDraft

Dörrarna öppnade och man ser fatet på plats, fastlåst med två blå “handtag”. Mellan dem sitter tappkranen som monteras fast på fatet innan man ställer in det i anläggningen.

PerfectDraft

När allt är på plats och ölen är kall så kan man hälla upp ett glas. I det här glaset: Leffe Rituel

  Finns det några öl då? Jovars, Hopt.se har i skrivande stund följande att välja på:

 • Goose Island: IPA, Golden Goose, Midway Session IPA,
 • Tiny Rebel: Cali Pale, CLWB Tropica, Key Lime Lager
 • Magic Rock: High Wire Grapefruit
 • Corona: Extra
 • Löwenbräu Oktoberfestbier, Original
 • Leffe: Blond, La Légère, Rituel, Royale, Ruby, Brun, de Noël, Ambrée
 • Jupiler: Pils
 • Ginette: Ecological Natural White, Fruit,  Lager
 • Thornbridge: Shelby IPA, Jaïpur
 • Franziskaner: Weißbier
 • Spaten: Münchner Hell
 • Stella Artois
 • Beck’s
 • Budweiser Bud
 • Hoegaarden: Rosée, Wit-Blanchee
 • Tripel Karmeliet
 • Hertog Jan
 • Diekirch Premium
 • Kwak
 • Birra del Borgo LISA

 

Som ni ser är det både högt och lågt, men jag måste säga att formatet är perfekt. Faten är robusta, rymmer 6 liter och är återanvändbara med 5€ pant/fat, där man skickar in paket med 3 fat (returfraktsedel kan hämtas på hopt.se) i stöten.

Känns lite märkligt att Systembolaget missat att hoppa på formatet, men det kanske går att åtgärda? Vi öldrickare kan väl få en motsvarighet till BiB, och vilken fröjd om lokala bryggerier kunde få tappa på det här som ett alternativ till growlers.  

 

https://PerfectDraft.com

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas F

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse vi hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast jag är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än jag orkar prova, så intresset lär bestå

Kommentarer

18 Kommentarer

 1. Magnus W

  Hur är det med möjligheten att byta fat mitt i? Kan man spara ett halvtömt fat om man plötligt slulle känna suget efter en annan sort?

  Svara
  • Jonas F

   Hej!
   Manualen säger indirekt att det ska gå, man tar upp hur man förvarar ett fat utanför anläggningen om man ska på semester t.ex. och beskriver det som att det går bra att ”pausa” nedräkningen på 30 dagar genom att notera hur många dagar som är kvar på fatet, ta ur det och ta ur och skölja tappröret. Fat och tapprör förvaras i kylskåp. Man kan sen sätta tillbaks fatet och justera nedräkningen så det matchar fatets ”ålder”. Det borde gå att på samma sätt byta mellan två fat, men jag har inte provat det.
   /Jonas F

   Svara
 2. JC

  Tjena!

  Är lite sugen på en Perfectdraft.
  Är den högljudd, kylningen alltså?

  Svara
  • Jonas F

   Hej!
   Kylningen är väldigt tyst men inte helt ljudlös. Den har fläkt så ett svagt susande är det.
   Gick precis och kollade och tycker att den iallafall är tystare än min dator, om det är nån hjälp. 🙂
   När den kör pumpen som trycker in luft i fatet så låter den mer, men det inträffar bara när man tappar öl och den känner av att det behövs mer tryck.
   (Kanske ska nämna att luften inte trycks in i ölet, utan mellan fatväggen och en intern foliepåse som innehåller ölen.)

   Svara
 3. Gurra

  Hej! Vore kul om fler i Sverige skaffade PD. Köpte själv två stycken 2019 (en hem och en till kontoret). Skulle ju vara grymt om man kunde köpa fat på bolaget. Minns att de har haft andra konstiga fat förr. Hur gör vi för att det ska hända? 🙂

  Överlag verkar det ju vara nån slags monopolsituation med PD :/ och fatpriserna har stigit…

  Svara
  • Jonas F

   Jag håller med, det här är definitivt en förpackning jag skulle vilja se på svenska marknaden. Tyvärr är det nog bara att härda ut och köpa fat där det går, så att Bolaget får upp ögonen för det. Drömmen vore att kunna köpa en del av våra trevliga svenska öl på fat.

   Svara
 4. Patrik

  Är det bara på perfectdraft man kan köpa dessa fat?
  Inga andra tyska sidor?

  Finns möjligheten att sätta in annat fat av mindre storlek eller har de egen unik lösning på anslutning?

  Svara
  • Jonas F

   Hej! Faten finns på fler ställen, exempelvis hopt.se eller amazon.de (amazon.se har bara fatanläggningen). Jag har inte provat beställa fat från amazon.de, men hopt.se fungerar bra och har välfungerande hantering av pant där man kan hämta ut en fraktsedel för retur av fat.
   Faten har en egen anslutning och det går inte att använda vanliga partyfat. Den goda nyheten är att den lösning perfectdraft har gör att det är lätt att hålla allting rent med ett minimum av arbete.

   Svara
   • Per

    Ett annat ställe är http://beerhawk.co.uk

    Jag har bara beställt via hopt.se , men ska testa beerhawk i framtiden ..

    Mvh Per

    Svara
    • Jonas F

     Hej!
     Jag vet att det varit en del problem åt bägge hållen sedan Brexit, så jag har undvikit att nämna dem, men återkom gärna om du provar.

     Svara
    • Jonas H

     Hur blir det med att UK inte är i EU längre ?
     Blir inte det ruskigt dyrt ?

     /Jonas H

     Svara
 5. Daniel

  Hur är kolsyran för dig ?

  Svara
  • Jonas F

   Acceptabel, och varierar lite med vilken öl det är. Det är ju i grund och botten ett ”beer in bag”-system, men så länge det inte läcker så ska ölet ha samma kolsyra som den på andra förpackningar.

   Svara
 6. Magnus

  E det någon som vet om det går att återanvända faten till hembryggd öl med någon typ av ventil för att fylla på kolsyra?

  Svara
  • Jonas F

   Går och går… Det finns folk som tittat på det, men det är rätt komplicerat. Fatet är specialgjort för anläggningen och innehåller en påse med öl. Fatanläggningen trycker in luft mellan fatet och påsen för att trycka ut ölen.
   Som hembryggare så vill du ju då påverka innehållet i påsen utan att ha sönder pumpmekanismen.

   Svara
 7. Magnus

  Ja, det kanske inte går utan alltför mycket krångel. Man det hade varit smidigt med samma typ av fat / anläggning för både köpt och hembryggd öl så man slipper en massa olika slangar, kopplingar och kylmetoder.
  Det går ju dock fortfarande bra att köpa öl på vanlig flaska (dessutom billigare) och köra sin hembrygda finöl på fat.

  Svara
 8. Patrik Eliasson

  Jag har beställt en öltapp med 2 pack Budweiser. Skickas imorgon och beräknas komma på fredag . Jag föredrar ljus öl ,någon i deras sortiment du kan rekommendera?

  Svara
  • Jonas F

   Goose Island IPA om IPA passar, annars så finns ju flera lager Jupiler, Stella borde annars vara rätt nära den du redan beställt (har inte provat dem på fat, men de är ju standardlager som jag ofta dricker på resande fot). Leffe Legere har jag provat, den är en helt ok lager men med ”drag av Leffe”.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu