Paul och Thom. Ölmatchning

by | nov 23, 2017 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat
Paul och Thom Pilsner.nu

Jag fick möjligheten att testa lite varuprover från Paul och Thom. Min tanke var att testa dessa prover från charkdisken till olika öltyper för att se vilka som bäst passar ihop. Normalt sett så brukar man dricka rödvin till charkbrickor. Min tes var att öl fungerar minst lika bra till charkbrickan vilket jag ville testa. Jag fick hjälp av mina vänner Arvid, Cecilia och Sixten.

 

Vi fick testa:

Grissini med havssalt
Pepperballs fyllda med färskost
Snacksalami Tysk-ölkorv
Snacksalami Vitlök
Snacksalami Ost
Snacksalami  Hot Chili

Alla gästerna fick ta med sig lite öl som de trodde skulle fungera till charkbrickan. Jag insåg snabbt att det kommer blir svårt att para ihop öl med grissini och pepperballs. Salami är det inte lika svårmatchad då fläsk fungerar utmärkt med öl. Under kvällen kom vi dock flera gånger att bli förvånade av våra matchningar.

Innan vi går in på dom specifika korvarna så kan vi nämna att dessa snacksalami är riktigt bra korvar. Om man jämför med en klassisk ölkorv, vilka brukar vara oerhört kompakta och flottiga så är snacksalamin en mer luftig korv som inte alls är flottig. Snacksalamin känns som en lite elegantare korv med klassiska smaker.

 

Paul och Tom Pilsner.nu
Paul och Tom Pilsner.nu

Den Tyska öl-korven

Vilken korv! Hela gänget tyckte den var fantastisk. Den blev kallad ”ideal-korven” av flera av oss. Korven har en tydlig pepprighet (vitpeppar) . En lättsam örtig ton. Detta var den absolut enklaste att matcha. All öl som vi testade fungerade till denna. Sorterna som fungerade bäst var: pilsner, humlig lager, brittisk ale, belgisk ale och även ipa.

Våra tre favoriter

Hälsinge Pilsner. Den klassiska sötman och beskan från pilsnern kompletterar pepprigheten. Jag tycker att dessa lyfter varandra. Korven blev lite godare med en mer lättsam pepprighet då fläsksmaken får en mer framträdande plats i smakbilden.

Öregrunds ale. Helt given! Karamellmalten och sirapstonerna fungerar utmärkt med korven. Man känner tydligt smaken av vitpeppar, muskot och fläsk.

Westmalle trippel. Hö-tonerna avrundar korvens smak och det blir verkligen en smakexplosion. Min favorit till korven! Den inneboende sötman i Westmalle ger korven en kick som håller i sig fint länge. Man vill inte sluta dricka, eller äta.

 

Vitlök

Trevlig vitlökssmak som är lättsam, lite söt och rund. Smakar som riktig vitlök. Den var förmodligen den godaste korven i sig själv. Inte lika lätt att matcha med öl. Flera av ölsorterna tappar bort smaken när man lägger in vitlöken i ekvationen. Öl med beska och med humle fungerade inte alls.

Dom bästa ölsorterna var dom sötare där beskan inte är tydlig.Våra favoriter var Schneider  Weisse Nr 1507 Meine Festweisse Tap 4 och Westmalle Trippel. Båda hade tydliga toner av jäst, hö och lite vete som gör att det fungerade fint med vitlöken.Hälsinge pilsnern och Mikkeller american dream fungerade inte då humletonerna försvinner och ölen blir lite platt.

Paul och Thom Pilsner.nu
Paul och Thom Pilsner.nu
Paul och Thom Pilsner.nu

Ost

Den är en ostig ostkorv! Trevlig smak av ost samt muskot och vitpeppar. Fläsksmaken tar plats i baksätet. Mycket god i sig själv men det är lite svårt att sätta fingret på hur man ska tänka när man matchar denna med öl. Beska fungerar dock inte med ostsmaken.

Nya Carnegiebryggeriets Amber fungerade utmärkt. Ostsmaken framträder tydligt och ölens maltighet smakar mer. Det klickade i munnen och fungerade utmärkt.

Hälsinge pilsner fungerar fint med korven. Muskotsmaken matchade fint med den sötbeska pilsnern.

Sierra Nevada pale ale med sin beska fungerade inte. Matchningen gav en kemisk smak.

Paul och Thom Pilsner.nu
Paul och Thom Pilsner.nu

Hot chili

Supergod första tugga, sen blir den riktigt stark och stökig. Den fullkomligt exploderar i munnen. Man behöver en öl som mildrar styrkan och framhäver den trevliga chilismaken som man har i början. Detta var svårt. Den är god och får en att vilja dricka mer öl. Men det är som sagt svårt att hitta något som fungerar. Man behöver en lättsam öl men det var inte så enkelt. Våra enklaste öler till provningen, t.ex. Heineken, klarar inte riktigt uppgiften.

Carlsberg hof dämpar styrkan under en kort stund men den kommer snabbt tillbaka. Tyvärr ger inte korvens smak något till ölen och det hela blir lite platt. Carlsberg var tyvärr den bästa till korven i vårt provsortiment.

Schneider  Weisse Meine Festweisse Tap 4 fungerar okej men ger inte så mycket mer. Inte helt övertygande. Svalkar en kortare stund men jästsmaken ger en konstig bismak till chilin.

Både Skebo Gjutarns bitter, Hälsinge pilsner och Öregrund ale framhäver styrkan och all öl smakar lite kemiskt med chilin. Dessa går helt bort.

Paul och Thom Pilsner.nu
Paul och Thom Pilsner.nu

Grissini

Brödigheten ger en mycket fin smak. Jag tyckte att havssältan är snygg då den är lite sötsalt. Resten av sällskapet tyckte att den kunde vara lite saltare. Har lite jästig och degig smak. Jag tycker att det gör den trevlig. Jag tänker lite på surdeg när jag smakar den. Hur ska man kombinera öl till detta?

Westmalle fungerade toppen till brödpinnarna. Hösmaken och den söta tonen fungerar utmärkt med sältan från grissini som tappar lite i smak i kombination med ölen. Det är dock fortfarande en bra matchning.

Nya Carnegiebryggeriet Amber fungerar fint då karamell-, bränd- och kolatonerna klickar snyggt med saltet.

Edge Brass knuckle fungerade också utmärkt då maltigheten och alkoholtoner går fint tillsammans med grissinins sälta.

Paul och Thom Pilsner.nu
Paul och Thom Pilsner.nu
Paul och Thom Pilsner.nu

Pepperballs

Jag älskar dessa starka, söta och lätt syrliga pepperballs. Det är dock svårt att veta riktigt var jag har dem. Det kändes direkt att det skulle bli klurigt att hitta något som fungerar till deras spretiga karaktär.

Schneider  Weisse Meine Festweisse Tap 4 fungerar inte alls. Den blir starkare och smaken förstörs på båda produkterna. Det hade jag inte riktigt kunnat gissa.

Mikkeller American Dream ger ingenting. Båda tappar smak och det blir inte godare. Helt dumt var dock inte denna kombination, båda tonas ner och är fortfarande goda då de har så mycket smak.

Boulevard Love Child no.7 tyckte jag personligen fungerade bäst. Syrligheten fungerar med den syrliga osten i bollen. Ölen dämpar hettan lite och en del av dess smak försvinner. Slutbetyget blir dock att matchningen fungerar rätt bra.

Avrundning

Hur ska man avrunda detta? Ja, det var inte helt enkelt med denna provning. Vissa var mycket lätta att kombinera men jag uppskattade att det var svårt. Den enda produkten som var enkel var den tyska snackssalamin och de andra krävde lite mer tankekraft eller snarare ett brett utbud av öl. Sen fungerade en stor mängd av öl till de flesta av produkterna men gick inte hela vägen till en klockren träff. Jag kanske var för kräsen. Det var få ölsorter som försämrade produkterna eller tvärtom, dessa skrev jag dock om ovan så att ni vet vad ni ska akta er för.

Den som fungerade bäst till alla varorna var den helt överlägsna Westmalle Trippel.

Jag skulle ändå säga att jag lyckades övertyga mig själv om att öl är helt rätt till dessa typer av varor. Om jag lyckas övertyga någon ytterligare lär väl visa sig. Det jag däremot vet är att jag inte kommer att kunna äta torr, kompakt och trist ölkorv igen efter att jag ätit snackssalami! Trevlig spis!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu