Påskölen 2010

by | mar 23, 2010 | 1 comment

Jamtlands Ananas IPA

Systembolaget har i år slagit till med 12 st öl på sitt påskölssortiment, och jag har som vanligt när det är en säsongsprodukt valt att lägga alla på en sida och ha lite kortare recensioner om de olika sorterna. Av dessa 12 är 10 stycken svenska och 2 stycken danska. Vad är då en påsköl ? Ja förr i tiden var det en mörk lageröl som var lite starkare i alkoholhalten ca 5,5 -7,5 procent. Men det finns inga regler för detta utan kort och gott skall det väl vara en öl som fungerar till den svenska påskbordet. Det är ju upp till bryggeriet som gör produkten att kalla den för påsköl och systembolaget att köpa in det de vill ha.

Bland årets påsköl märker man alltså en uppsjö olika ölsorter, och endast ett par är mörka och underjästa. Alla är testade samtidigt och mot varandra dock utan mat. Skall redan här säga att Blåkulla var defekt så den bedöms dessvärre inte som de andra. Fram med sill och ägg så kör vi !

 

Pumpviken Påsköl – Har en rödbrun färg med ett ljust brunt långt fräscht skum. Doften är lätt med drag av kavring, grape, hö och lite knäckkola. Smakmässigt är den maltig med ett bra mousse, knäckig och söt samt har en snygg gräsig slutbeska. Fet och maltig

 

 

 

Sigtuna Easter Ale – Ljust orange färg som dock var lite disig, men med ett snyggt skum. Doften var stor och humlig med passionsfrukt, gräs och burk frukt cocktail. Smaken var dominerad av en gräsig humlebeska med inslag av torkad ananas, citrus och en metallisk efter beska. Skitkul !

 

 

Jämtlands Påsköl – Har en ljust rödbrun färg med ett vitt tätt långt skum. Mycket vacker att titta på. Doften är fylld med citrus, humle, sötma, knäck och grästoner. Smakmässigt är den snyggt balanserad med sötma, gräs, humlebeska och mörkt bröd. Bästa på länge från Jämtlands tycker jag. Balanserad .

 

 

Hoppy Easter – Mörk gul färg, kraftigt grumlad. Hade stått i 4 dygn och inte lagt sig. Köldgrumling kanske ? Har ett mycket kompakt långt vitt skum. Doften är kraftigt humlad med citrustoner, grape, gräs, sommaräng med blommor och honung. Smakmässigt är det såklart mycket humle i Mikkeller med klara citrusaromer, moget päron och aprikos. På slutet kommer lång snygg trevlig efterbeska. Rock’n Roll

 

 

 

Oppigårds Easter Ale – Ljust brunorange färg med ett mycket kort skum. Doftmässigt är det knäck, malt, sirap och humle. Smaken är humledominerad med relativt stor maltighet, sötma, mörkt bröd och lite knäckighet. En bra balanserad produkt.

 

 

Mariestads Påskbrygd – Har en rödbrun färg med ett ljust brunt skum. Doftmässigt är det bröd, sirap, knäck apelsin och lite sötma. Smaken är lite bränd med drag av apelsin, malt, sötma och humle. Smaken påminner om en vattenskadad överhumlad belgisk klosteröl. Detta menar jag som något positivt. Annorlunda !

 

 

Sigtuna Röd Påsk – Har en rubinröd färg med ett lätt ljusbrunt skum. Doften är stor med inslag av humle, gräs, hö, citron och nejlika. Smaken är humle, gräs, citron, sötma, kanel och kaffe. Bra beska.

 

 

Dugges Påsköl – Har en lätt disig mörktorange färg. Har ett ljusbrunt kompakt men kort skum. Doften är stor av gräs, mörkt bröd, sötma och nästan en liten rökdoft. Smakmässigt är den stor och trevlig med lakrits, lätta sojatoner, kaffe och lite rök tycker jag.  Helt ok !

 

 

Nils Oscar Kalaspåsköl – Mörkt rubinröd färg med ett vitt tätt skum. Doften är dominerad av humle och gräs med inslag av vört, lite knäck och malt. Smakmässigt är det gräs och humlebeska som dominerar, med inslag av grape utan sötma och en liten knäckighet.

 

 

Eriksbergs Påsköl – En mörkt brun färg med ett ljust chokladfärgat småbubbligt skum. I doften finns bröd, lite ljussirap och en liten plommon doft. Smakmässigt är det brända smaker av rostad malt, sötma, kaffe och lite mogna plommon. Rätt snygg, men trist.

 

 

Easter Bird – Ljusbrun färg med ett dött vitt skum. Doftmässigt är det gräs, ljus limpa, sötma och sur disktrasa. Smakmässigt är den lite roligare med gräs, humle, lite smörkola och den avslutas med en rå metallisk efterbeska. Obalanserad !

 

 

 

Blåkulla – defekt, återkommer om den

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

1 Comment

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu