Den 4 september så är det ostronets dag. Det måste ju såklart firas med lite ostron och god dryck. Vi tycker såklart att man ska dricka öl till ostron och ger våra fyra tips på öl.
Öl till ostron
Ostronen har en frisk smak av salt hav och umami. Ofta med pressad citron över, eller vinäger. En frisk suröl kan vara en bra matchning. Gärna en geuze. Ett annat sätt är att gå på kraft och välja en torr porter eller stout.
Mauro:
Grebbestad, Oyster Stout
Produktnummer: Nr 34445
Flaska 330 ml
Alkoholhalt 7 %
26:20
Varför? Jag älskar stout till ostron och just den här tycker jag är otroligt god. Smakar mycket och jag upplever en mineralton som matchar ostronen. Ni måste prova den här! Otrolig len och balanserad men ändå kaxig.
Jonas F
Guinness, Draught
Produktnummer: Nr 1260
Burk 440 ml
Alkoholhalt 4,2 %
23:40
Varför?Guinness Stout, mest för att det är så fantastiskt mycket minnen från ”mitt första riktiga ostron”, men också för att jag har många fina havsfruktsminnen från Irland. Ostron med lite Worchestershiresås, dill och tabasco med Guinness var vad jag fick första gången jag faktiskt vågade mig på rätten.
Trots en viss inledande skepsis så var det fantastiskt gott, och jag tror det slutade med en 8-10 stycken.
När jag besökte Galway på Irland så provade jag gratinerade ostron, med Guinness till, och det var gott även om den tillredningen gjorde att det inte skiljde så mycket mellan ostron och vanliga musslor som man lagat på samma vis.
Den lena munkänslan i en Guinness tillsammans med de rostade tonerna i smak och doft matchar väldigt väl sältan i skaldjuren och med tillbehören ovan så får man en fin liten smakexplosion i munnen.
0 kommentarer