Ölprovningsvåndor

by | okt 21, 2014 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Det är alltid lika intressant att efter en provning se om de betyg som jag satt håller i verkligheten. Under provningen kan man råka ut för att öl kommer i fel ordning och att smakerna stör varandra. Det är till exempel inte så kul att upptäcka att en öl ”mitt i” har en kraftig humle som ligger kvar och stör efterföljande öler.

När jag provat öl brukar jag välja några öler som inte ligger i topp-tio, dels för att se om mitt intryck av dem stämde, dels för att en öl som inte gör ett speciellt starkt intryck under en provning kan komma mer till sin rätt med mat eller tilltugg. Ibland är det också så enkelt att en öl är god, utan att för den skull vara exceptionell, och då brukar även de hitta ner i min korg.

Har senaste dagarna provat Ignis et Flamma, Orange Crush, Ädelweiss och Green Petrol, med följande resultat.

Ignis et Flamma från De Struisse med tydlig citrusdoft fick förgylla en måndagmidda med ganska fet mat, Rotmos och fläsklägg. Ölen fungerar förvånansvärt bra till maten med en beska som skär igenom och kompletterar maten. Marmeladtonerna jag kände under provningen klarar jag inte av att känna, men citrus med skaltoner i doften är det.  Jag gav den en fyra på provningen, det får stå kvar, men det finns roligare IPA om man vill ha sådana.

OC_a

Orange Crush blev det en eftermiddag under helgen, och den tydliga apelsintonen känner jag nu med, däremot inte alls lika syrlig som jag upplevde den under provningen. Den dras också med en inte helt angenäm beska som jag borde känt under provningen. Beskan drar åt ”det där vita på insidan av grapefruktskal”, och jag är inte så förtjust i det.  Även om jag nu får en annan smakbild tycker jag det är en trevlig öl, och den har sina poänger. Betyget står kvar på en fyra.

Ädelweiss gav jag en fyra på provningen, mycket på grund av doften. Flaskan jag köpte fick chansen till en lätt middag under veckan, och doften är fortfarande fantastisk, men smaken måste njutas utan mat till, för att komma till sin rätt. Jag sparade halva flaskan och njöt resten av den efter måltiden.  En stark fyra, för att jag gillar den här ölen.

Green Petrol avslutade jag en kväll med för några dagar sedan, och där måste jag säga att jag tycker betyget från provingen satt som en smäck. Brända toner och en smakbild som är riktigt kaxig, men utan att gå helt överstyr. Står fast vid min femma utan att skämmas. En prisvärd och god öl enligt min mening.

Återkommer med fler ”vardagsomdömen” om betygsölerna. Prickade vi rätt?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Flygare Jonas

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse vi hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast jag är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än jag orkar prova, så intresset lär bestå

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu