julölsglaserad julskinka

Ölglaserad julskinka

by | dec 12, 2023 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

En del är väldigt konservativa när det kommer till julen- det ska alltid vara som det alltid har varit och därmed basta! Det kanske är för att man vill hålla på traditioner som man växte upp med – att känna att julen är speciell. Till exempel så ska man verkligen inte äta julskinka innan julaftonen, julmusten får inte drickas förrän på julbordet, julölen likaså. Klä julgranen i november? Är du galen! Jaja. Här i vårt hushåll klär vi granen tidigt, gärna i november. Det går dessutom åt ganska många julskinkor långt före julaftonen.Julmust och julöl konsumeras direkt de finns i butiken. Så – där har jag outat oss ordentligt. Men jag känner att det är okej ändå – i alla fall i vår familj. Första julskinkan för i år blir ett litet experiment med en glaze med en bas av julöl och socker. Jag måste erkänna att jag blivit inspirerad av Nigella Lawson’s melassglaserade Christmas ham, men jag gjorde en egen liten twist på den – jag drog i julöl i glazen.

Diebels Alt Fat

Så här gjorde jag min julölsglaserade julskinka:

Du behöver:

2 dl mörk stark julöl, t ex N’ice Chouffe

2 dl mörkt muscovadosocker

1-2 dl mörk sirap

1-2 tsk dijonsenap – mer dijon, mera drag i smaken

Häll allt i en kastrull och koka upp. Ställ ner plattan till ett sakta puttrande och låt din häxblandning reducera ner ordentligt, gärna mer än hälften. Det ska reduceras ner så det blir en sockerstinn siraps-liknande konsistens. Det dumma är dock att när geggan är varm är den mer lättrinnig än när den är kall så det kan vara svårt att bedömma när man reducerat ner den nog.

Jag köpte en färdigkokt skinka där jag skar av svålen och sen skårade ett rutmönster ”på ryggen” av skinkan och penslade på min hemkokta glaze. Vill man piffa till det kan man addera torkade nejlikor och trycka in i skinkan. Jag hade dessvärre planerat för dåligt så det fick bli utan nejlikor.

Skjuts in i ugnen och griljera din skinka. Om man vill kan man dra på mer glaze under tiden.

Servera sedan skinkan till en knäckemacka med smör på och en bit skinka samt ett stort glas öl till. God jul!

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Ulrik

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan. Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu