New-Year

Öl till Nyår

av | dec 29, 2020 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

Vi bestämde oss att lista tre öl vi inte vill vara utan på Nyårsaftonen detta år. Vi bestämda att det skulle vara produkter som finns att köpa på Systembolaget. Här har ni våra favoriter.

MAURO MARINO JONSÄLL

3-Fonteinen-Oude-Geuze

3 Fonteinen, Oude Geuze, 1602, Alkoholhalt 6 %, 124:-

Vanligtvis så brukar jag har riktigt stora middagar på nyår med många rätter och en lång sittning. När man är riktigt mätt, innan man ska få dessert med en kaffe och en liten avec så känner jag alltid att jag behöver något syrligt och fräscht. Något som rensar munnen innan sötsakerna och hjälper till med matsmältningen. Har du en ostbricka innan desserten så tycker jag den här passar bra till. Så får du några extra glas till matsmältningen också. Finns det flera vid bordet som inte är vana med suröl så tycker jag att detta är en bra flaska och ett bra tillfället att få ett litet glas för att prova på. Den här geuzen är riktigt härlig med rena smaker av röda äpplen, halm, nötter och citron. Ren och snygg!

Saison-d’Etre

STHLM Brewing Co, Saison d’Etre, 1617, Alkoholhalt 5 %, 67:80
För mig är detta den ultimata kockölen. Känslan när man ska börja preppa inför middagen. Men vill gärna ha något svalkande i glaset, något som inte är för starkt och något som smakar riktigt gott. Jag uppskattar den låga beskan som balanseras upp av en härlig ren sötma. Perfekt att dricka mycket av och ger en känsla av välbehag. Fungerar till många sorters mat och är kul att dela med andra. Priset är bra och man kan gärna ha flera stycken hemma för hela nyårsaftonen. Perfekt hela dagen.

Oppigårds-Thurbo-Stout

Oppigårds, Thurbo Stout, 89688, Alkoholhalt 8,7 %, 29:90
Det var svårt att komma på min tredje öl för kvällen. Jag försökte tänka på en helkväll och vad man känner att man vill dricka en sådan kväll. För mig är det såklart viktigt att man tänker på hela menyn och hittar saker som passar till det. Men utan meny så var det svårt att välja ut tre. Det är sällan man bara dricker tre öl på en kväll så det var supersvårt för mig att bara välja ut tre. Självklart var dock att välja en ljus, en syrlig och en mörk. Den mörka kan ju dock vara en mörk lager, en brittisk porter/stout, en belgisk dubbel/quadrupel eller en sötsliskig stout! Gah, hur välja!? Slut på snicksnackandet! Jag valde slutligen Thurbo Stout. En ruskig bra stout som fungerar till maten men också efter maten. Den här är bra både om du ska lägga in en extra växel på kvällen eller om du ska långsamt sänka hastigheten. Lagom stark enligt mig. Man är ju inte alltid sugen på en snäll stout på 4-6 % och inte heller en mastig pjäs på 12-15 %. Thurbo stout är helt lagom och helt underbar. Goda smaker av kaffe, kavring, mörk choklad och lakrits. Fungerar till efterrätten men också i sig själv men även till olika sorters kött.

JONAS FLYGARE

Sahlins-Tripel

Sahlins Tripel Sahlins Brygghus i Borlänge, 34572, 9,6% 29,90:- för 330 ml.
Bolaget rekommenderar lamm eller nöt till den här riktigt bra tripeln, vilket jag inte riktigt håller med om, även om den är smakstark nog att tampas med rekommendationen.
Stor och fin fruktig doft, inslag av kryddor och nedtonad beska som balanserar upp den ganska höga alkoholstyrkan. Hm, med tanke på att Sahlins också föder upp struts så kanske jag skulle prova den här med en strutsfile? Det är ju också rätt mörkt kött.

Omnipollo-Levon

Omnipollo Levon Tillverkad i Belgien, 1693, 6,5%, 49,90:- för 750 ml.
Levon har funnits i sortimentet rätt länge nu och det är en riktigt prisvärd belgisk ljus öl. Den är konstruerat av Omnipollo och bryggs på bryggeri de Proef. Den är bryggd med champagnejäst och rätt ordentligt humlad vilket gör den lite speciell. Mycket frukt i doft och smak även här, men med en beska som står för sig själv.
Bolaget rekommenderar fågel eller fläsk, så varför inte? Själv kan jag nog tänka mig den här både till hummer, stekt torskrygg eller pilgrimsmusslor.

KoekeDam

Koeke Dam Saisonstijl
En belgisk saison från Het Nest, 1209, 6,5%, 24,90:- för 330 ml.
Jag blev överlycklig när den här landade i Sverige, det är en riktigt bra saison från ett av mina favoritbryggerier, och den går bra att dricka som den är eller till mat. Bolaget rekommenderar fläskkött, så om ni ska ha fläskfile till nyårsmiddagen så har ni ett bra och prisvärt tips.
Själv skulle jag vilja ha den här till ugnsstekt marulk eller hummer.
Se där. De här bör ni ha en chans att få tag på och ni kan ju följa bolagets rekommendationer eller göra som jag och ge sjutton i dem och prova nåt annat.

Oavsett vilket, så hoppas jag ni får ett riktigt trevligt Gott Nytt År!

JONAS H ANDERSSON

Stigbergets-West-Coast-IPA

Stigbergets West Coast IPA – Nr 1205   6,5 %
mot allt bättre vetande går jag ut med en IPA. Men den är så bra och jag sed denna som en fördrink medans jag fixar till maten och lägger upp den på tallrikarna. Den är balanserad, inte så överhumlad och mycket snygg tycker jag. för tankarna till sommaren och att få grilla. Nej, jag är ingen vintergrillare 😉

Tripel-Karmeliet

Trippel Karmelit –  Nr71500  8,4 %
Detta är en lysande matöl . På 75 cl flaska så är den perfekt att ha både till förrätten och varmrätten och den funkar som det. God och trevlig och bättre på 75 cl än på 33 cl ! Från första gången jag fick smaka denna i Belgien för 1000 år sedan så har den funnits som en favorit hos mig. Lysande likväl till kött som till fisk och kyckling. En komplett öl med fruktiga toner och lätta drag av vetet som finns i den. 

Fuller's-Vintage-Ale-2020

Fuller’s Vintage Ale 2020 –  Nr 11136  8,5 %
Avslutar middagen med en sådan här till eller efter desserten. Har under många år köpt denna när den har funnits på Systembolaget. Är ju typexemplet på en öl som är bra att lagra, men den är lite tunnare i år så den behövs inte lagras utan fungerar ypperligt att drickas redan nu. Så skynda att köpa medans den går att få tag på. Knäck, karamell, torkade frukter och annat gott i den.

 

Från oss alla – till er alla Ett Riktigt Gott Nytt År !

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu