Öl till kräftor och surströmming

av | aug 17, 2021 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

På torsdag så är det surströmmingpremiär och vi håller en ölprovning kring öl som vi tycker fungerar till kräftor och till surströmming. 

Läk till det på Youtube: https://youtu.be/G3F6U0IsJxc

Kräftor:

En favorit hos många. Den klassiska drycken är snaps och öl. Svårt att göra fel men när man hittar rätt öl så förändrar det allt. Kräftspadet är salt, syrligt och lite örtigt. Till det vill man gärna ha en ljus lager med tydlig beska. Sältan i laget sänker beskan i ölet. En ljus lager i pilsnerstil eller en välhumlad india pale lager matchar bra.

Surströmming

Att kombinera surströmming med dryck är inte så svårt heller. En klassiker är mjölk även om öl fungerar bra också. Tillbehören potatis, rödlök, gräslök, gräddfil och bröd mildrar den mäktiga smaken, som är både syrlig, salt och umamirik. Ett ljust eller mellanmörkt lageröl brukar fungera bäst till. Förslagsvis en ljus lager i internationell stil, mellanmörka lagerölet märzen eller veteölet hefeweizen. 

 

Här kommer våra tips på dryck till kräftor och surströmming. 

Dugges-Ka-pow

Mauro:

Öl: Nynäshamns Ångbryggeri, Bedarö Bitter
Nr 1410
Flaska 500 ml
Alkoholhalt 4,5 %
28:90

Varför valde du den? Jag vill gärna ha en tydlig beska i min öl till kräftor. Kräftornas sälta behöver lite beska för att matchas. Vanligtvis vill jag ha tjeckisk pilsner men när alla andra tipsade om tjecker så gick jag tillbaka till min andra favorit till kräftor. En fantastisk Bedarö Bitter som är svårslagen.

St Bernardus, Abt 12 Magnum LTD, 2021

Jonas H:

Nils Oscar, Södermalmspilsner
Nr 89227
Flaska 500 ml
Alkoholhalt 5 %
26:50

Varför valde du den? När man äter surströmming dricker många en vanlig ljus lager till det. Jag gillar när det är lite mer kropp och beska i den dock inte IPA. En pilsner är det jag gillar skarpt till det. ( även om en Gueuze är roligt till ) Södermalmspilsner är en av de bästa på svenska marknaden tycker jag, som väl står upp mot de utländska originalen. Ett tips är att den även funkar till kräftor

Clown Shoes, Galactica IPA

Jonas F

Öl: Pilsner Urquell
Nr 1566
Burk 500 ml
Alkoholhalt 4,4 %
18:50

Varför valde du den? Till kräftor vill jag ha en ganska snäll öl med lagom beska, vilket gör det rätt naturligt att välja en tjeck. Bra om den är lätt att få tag på, och plus om den finns i 3,5-variant, så PU är ett enkelt val. Lättdrucken, god och de flesta dricker den utan att ha invändningar eller åsikter.

Clown Shoes, Galactica IPA

Ulrik

Öl: Staropramen Dark
Nr 1632
Flaska 330 ml
Alkoholhalt 4,4 %
17:80

Varför valde du den? Jag valde den för att jag tycker att en halvmörk lager med beska passar bra till kräftor. Tänker bayerskt men gillar tjeckiskt….does it even make sense? 🤔 Det är ju rent tekniskt en dunkel med maltighet, knäck och surdegstoner som för tankarna (iaf i mitt huvud) till en ölkällare i både Bayern och Prag/Tjeckien.
Namnet Staropramen betyder ”den gamla källan” och anspelar på vattenkällan vid bryggeriet i Prag, där Staropramen först tillverkades. Prag är en väldigt trevlig stad där pilsnern är billigare än buteljerat vatten. Sist bodde jag på Hotel Mövenpick (ja sammalika Mövenpick som glassen) på The Executive Floor med en maaagisk utsikt över Prag. En glas-lounge högst upp var ett mycket trevligt vattenhål.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu