Julbord öl

Öl och klassisk julmat i ljuv kombination

av | nov 20, 2020 | 2 Kommentarer

abbaye-annons-2022

Bästa drycken till julmaten

Här kommer några tips från Pilsner.nu gällande vad vi rekommenderar för dryck till alla olika tallrikar på julbordet. Ett tips är att man kan dela en öl på flera personer. Det kan vara svårt att hitta en öl som fungerar till allt men vi hoppas att våra tips ska hjälpa er på vägen. Alla våra öltips ska finnas på Systembolaget men vissa kan behöva beställas hem till butik. Ibland finns det också, hör och häpna, andra alternativ än julöl och vinteröl som fungerar till julmaten.

TALLRIK 1 Sillen – Blandade sillar, (t.ex. lök, inlagd, senap) potatis, bröd, smör 

Strömming och sill till julbord och öl

Mauro Nils Oscar, Södermalmspilsner, Nr 89227. En krispig pilsner med fina toner av honung och citrus som fungerar med många sorters sill.

Jonas FStaropramen, Staropramen, Nr 1679, en klassisk pilsner som jag gillar till sill. Vill man kan man välja den alkoholfria, som fungerar den med om den är ordentligt kall.

Jonas HBudejovicky Budvar, Nr 1353, på burk!  Eftersom Mauro tagit Nils Oscar redan så får det blir den. Den är betydligt bättre än flaskan.. En snygg bra brödig tjeckisk öl.

TALLRIK 2 Kalla fisken – Ägghalvor, gravlax, varmrökt lax, kall inkokt lax, gravlaxsås

Lax för julbordet och öl

Mauro – Eskilstuna Ölkultur, Modern Lager, Nr 31693. Jag tycker att en modern lager med tydlig beska och nyanser av citrus och tropisk frukt fungerar till fet fisk.

Jonas F – Brouwerij Bosteels, Tripel Karmeliet, Nr 71418. en ganska smakrik belgare som fungerar bra till många rätter

Jonas H – Duvel,  Nr 1654. En av de bästa matöl från Belgien jag vet och den är lysande just till rökt och gravad fisk tycker jag. Dock hoppar jag ägghalvorna då 😉

TALLRIK 3 Sylta och leverpastej – Sylta, leverpastej, paté, grönkål, cumberlandsås

Leverpastej för julbordet och öl

Mauro – Shepherd Neame, Christmas Ale, Nr 11357. En djup och fräsch strong ale som fungerar bra till lite mastigare mat så som paté. Det finns härliga fruktiga toner som kan lätta upp smaken.

Jonas F – Hönöbryggeriet, Julöl, Nr 31185, en brown ale som står på egna ben och matchar lite fetare mat. 

Jonas H – Weihenstephaner Vitus Weizenbock, Nr 89824. Jag vill ha en veteöl med lite stuns i det detta så en av världens bästa vetebock är inte helt fel. Tycker den är grym till pate med cumberlandsås.

TALLRIK 4 Kallskuret – Rökt kött, lammfiol, korvar och cornichons.

Rökt korv till julbordet och öl

Mauro – Ängöl, Jenny Nyströms Julöl, Nr 31989. Härlig maltig smak med inslag av apelsin och aprikoser. Kommer fungera toppen till rökt kött och korvar.

Jonas F – Uppsala Brygghus, Imperial Winter Stout, Nr 35213. Med risk för att spåra redan halvvägs genom måltiden så är det här en öl som jag gillar till rejäla köttbitar. Den passar bra till smakrikt kött. Dryga 10 procent, så varför inte dela på den, eller spara lite till det småvarma?

Jonas H – Aecht Schlenkerla Urbock, Nr 35196. En av världens bästa rököl som finns just nu på Systembolaget. Underbar till 

TALLRIK 5 Julskinkan – Julskinka, dopp i grytan, rödkål, vörtbröd

Julskinka till julbordet och öl

Mauro – Remmarlöv, The Christmas Lager, Nr 10727. Mörk lager med bra beska som matchar den salta maten. Smak av kavring, torkad frukt, apelsin och kaffe.

Jonas F – Poppels, Vintervärmare, Nr 35203, en smakstark klassisk öl som kan drickas på egen hand eller till smakstark mat. 

Jonas H – Nils Oscar, Södermalmspilsner, Nr 89227. Här vill jag ha en krispig pilsner och denna är en produkt som står sig mot tyska klassiker. En fantastisk öl.

TALLRIK 6 Småvarmt – Köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, julkorv, omelett.

köttbullar till julbordet och öl

Mauro – Ayinger, Winter Bock, Nr 11824. Underbar vinterbock som fungerar med många olika smaker. Rund och len med smak av mörk sirap, choklad och sötlakrits.

Jonas F – Uppsala Brygghus, Imperial Winter Stout, Nr 35213. Jag tar nog det som är kvar sen det kallskurna, riskabelt att öppna en till…

Jonas H – Fuller’s Black Cab Stout, Nr 89247. Här tar jag ett steg tillbaka från belgarna och tar en klassisk bra torr stout till det småvarma. Perfekt till det feta köttet och ett sätt att varva ner alkoholen lite också.

TALLRIK 7 Lutfisken – Lutfisk, vitsås med tillbehör

Lufisk för julbordet och öl

Mauro – Stigbergets, Pilsner, Nr 1244. Jag är inte jätteförtjust i lutfisk men den kan gå ner med en bra pilsner eller lager. I år tänker jag dock att jag vill ha en pilsner med lagom mycket beska. Tror Stigbergets pilsner prickar kriteriet väl med smak av apelsinmarmelad och halm.

Jonas F – Poppels, Wit, Nr 88218. Om jag ska äta lutfisk ska jag definitivt ha en Wit till. Det finns flera bra, men jag gillar Poppels variant på denna dryck. Hade jag bott på Gotland så hade valet blivit Snausarve Wit, Nr 34562.

Jonas H – Brooklyn Special Effects, Nr 19028. jag älskar lutfisk men utan ärtor 😉 Känner att jag vill ta ett steg tillbaka på alkoholen här och ägna mig fullt ut på en bra kombination med fisken, såsen och ölen. Givet inslag på julbordet.

TALLRIK 8 Osten – Ostbricka, marmelad

Ostar till Julbordet och öl

Mauro – Liefmans, Glühkriek, Nr 11376. En sötsyrlig pjäs som jag tycker fungerar utmärkt till smakrika ostar. Man behöver inte ens ha marmelad utan detta är som flytande marmelad. Missa inte denna!

 

Jonas F – Brouwereij Het Anker, Gouden Carolus Christmas, Nr 11299. Vi drar en till smällkaramell, en smakrik belgare som tål lagring och som går ypperligt till ost.

Jonas H – St Bernardus Abt 12, Nr 89313. Denna öl var den första jag fick prova med ost, senap, sellerisalt och smågukor i Belgien. Den är min ständige följeslagare till ost !

 

TALLRIK 9 Efterrätten – Ris à la Malta, ostkaka, inkokta päron och annat gott.

Inlagda päron till julbordet och öl

Mauro – Liefmans, Glühkriek, Nr 11376. Jag försökte hitta en annan då jag redan tipsat om den här förut. Jag kunde dock inte hitta någon som kunde slå denna pärla. Tror den härliga sötma med syran kommer att fungera utmärkt med Ris à la Malta och ostkakan.

 

Jonas F – Electric Nurse, Dark skull, Nr 31055. Smakrik, men bör fungera fint med desserten.

Jonas H – Liefmans, Glühkriek, Nr 11376. Samma som Mauro. Jag väljer dock att ta den ljummen. Borde skriva varm men vill inte ha den för varm då blir den tråkig tycker jag. Sötma och syra i en bra blandning med ostkakan. <3

 

TALLRIK 10 Kaffe och lite sött – Småkakor, struvor, pepparkakor, julgodis, nötter, fikon och dadlar.

Pepparkakor till julbordet och öl

Mauro – N’Ice Chouffe, Nr 11364. Djup och kryddig smak med en härlig sötma som fungerar perfekt till kaffe, choklad och julgodis.

 

Jonas F – Här sitter jag nog fortfarande med dödskallen… Om jag mot förmodan orkar med något mer så blir det en Great Divide, Yeti, Nr 1667. 

Jonas H –  ska det gå åt helsike så ska det göra det med stil. Het Anker Imperial Dark, 2020 nr 11132. Står på egna ben men fungerar bra i detta sammanhang.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

2 Kommentarer

 1. Lasse

  tack för rek, skulle va bra med länk direkt till Systembolaget för best

  Svara
  • Jonas H

   Hej Lasse

   Det skulle vi vilja ge men vi får inte.
   Enligt Systembolagets regler får vi inte länka direkt till produkter

   Ha en trevlig Jul
   /Jonas H

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu