Full koll på oktoberfest?

by | sep 3, 2021 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Vad är Oktoberfest?

Oktoberfest är en av världens största folkfester med cirka 6 miljoner besökare. Årets oktoberfest i München är inställd med anledning av coronapandemin. Men det behöver inte betyda att du inte kan fira det hemma. Här lär du dig du behöver veta om oktoberfesten. 

Öl på Oktoberfest?

Den mest traditionella oktoberfeststilen är Märzen. Det är en stil som har bryggts i Bayern sedan 1500-talet. Märzen är ett fylligt och maltigt lageröl med hög alkoholhalt. Ölstilen bryggdes i regel i mars (März på tyska), och förvarades i svala grottor fram till sensommaren och hösten. Under de senaste decennierna har många bryggerier modifierat sitt oktoberfestöl i friskare riktning. De ljusaste festölen påminner om den sydtyska lagern Helles, som tillkom som svar på en populär ljus tjeckisk pilsner med frisk humlebeska.

Ölbryggning inför oktoberfest sker på nästan alla bryggerierna i München. Idag är oftast en ljus lageröl som vi förknippar med oktoberfesten. Stilen påminner om starkare lager med märkbar sötma och relativt hög alkoholhalt. Dagens oktoberfestölen har till stor del konkurrerat ut den traditionella bayerska oktoberölet märzen. Numera är det främst mindre bryggerier som fortfarande brygger Märzen. De viktigaste egenskaperna hos oktoberfestöl är nog styrkan och maltigheten.

Mat på Oktoberfest?

På oktoberfest så ska man äta ordentligt med tysk husmanskost. Surkål, korvar, skinkor, ostar, potatis och bröd. Vanliga rätter är till exempel schnitzel, bratwurst, knödel och brezel (brödkringlor som ofta äts med olika färskoströror). Grillad kyckling är en klassiker.

Vilka maträtter passar med Helles och Märzen?

Friskheten i Helles gör att ölet rimmar med fisk och rätter med mild smak. Märzen lämpar sig däremot till feta och mustiga rätter.

Varför firar man oktoberfest?

Man började firandet som en fest på årsdagen av kronprins Ludvig av Bayerns bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen år 1810. Fem dagar efter bröllopet hölls en stor hästkapplöpning som blev ett återkommande inslag varje år. Under 1800-talet var kapplöpningar och karuseller huvudattraktionerna på festen. Att det skulle handla om öl tog många år.

När firas Oktoberfest?

Tidigare låg hela festen i oktober, men man passade på att förlänga festen. Startdatumet hamnade då i september när det är varmare och kvällarna är ljusare. Avslutningen sker däremot alltid den första söndagen i oktober. Festen varar i 16 dagar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu