Nya burköl, kan det va nåt ?

by | nov 13, 2010 | 5 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Var tvungen att prova några av de nya burköl som släppts den senaste tiden på systembolaget. Klumpade ihop det till ett inlägg eftersom jag provade dem mot varandra. Vi har en tysk, en engelsk och två svenska som båda har bryggts på Åbro. Två ljusa lager, en pale ale och en bock. Häng med –>

 

Henninger Premium Beer– en ljus lager på 4,8 procent från Henninger Brewery som har rötter från 1655 i Frankfurt am Main. Denna ljusa lager har en guldgulfärg och var dessvärre kraftigt grumlad av en fällning som var klumpad. Skummet var vitt och kompakt. Doften dominerades av en lätt sötma och doften av ljusgräddat knäckebröd. Smaken är en blandning av lite sötma lite metallbeska och lite ingenting…..

 

 

Bagge Bocköl – en ljus lager från Janake Wine Group på 6,0 procent. Denna är bryggd av Åbro för Janake för att utöka deras dryckessortiment med en öl. Färgen är mycket ljusgul med ett vitt extremt kort skum. Smaken är dominerad av sötma, spritighet och en lätt kemisk maltighet. Smaken är spritig, söt och ……ingenting. Detta är inte en bocköl, detta är en extrastark eurolager anser jag. Alldeles för vek för att vara ett bocköl.  

 

 

Marston’s Pedigree – denna pale ale på 4,5 procent från Marston´s Brewery, som grundades 1890 i Wolverhampton, är för mig en besvikelse. Jag brukar tycka att deras produkter är helt ok men den här var mycket platt och trist tycker jag. Färgen är rödorange och mycket vacker med ett förvånansvärt kort skum. Doften är lättsöt med drag av kolaknäckighet och en viss unkenhet. Smaken är tunn med en lätt beska och en snygg torrhet samt mycket små drag av citrusfrukter . Den är extremt lättdrucken men otroligt trist.

 

 

Åbro Export – en ny export från Åbro på 5,3 procent. Färgen är ljustljusgul och med ett vitt långt skum. Doften är söt med lätta sprittoner. Smaken är söt med lätta malttoner och en enkel kort beska. Jaha …. ytterligare en smaklös ljus lageröl. Det som kan nämnas är att jag kollade systembolagets hemsida för att se när denna släpptes. Såg att de ansåg att det var en ’mörk, gul färg’ på den. Antingen är de färgblinda eller har de testat ett annat produkt än vad som köptes in. Den här har inte ’mörk, gul färg’ ens om man släcker ljuset !

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

5 Comments

 1. A.

  När du säger att du hittar dominerad eller lätt sötma i doften, hur menar du då?

  Reply
 2. Stefan - Beer Drivel

  Instämmer om Baggen, den smakade mer stark euro lager än Bock-öl. Den slutade i vasken för min del.

  Reply
 3. Kristjan Aunver

  …bra initiativ! själv tycker jag det vore kul om fler bra öl kom på burk – dricker man mkt är det skönt att slippa bära hem så tunga kassar :-)! jag håller nog inte med i omdömet om Pedigree´n, men det beror nog på att vi utgår från synsätt; som älskare av engelsk pale ale vill jag just att dom skall vara PALE=BLEK=TRIST! inga extrema smaker som tröttar ut hjärnan vid ihärdigt användande…så föredrar jag t ex SPITFIRE framför Fullers ESB nuförtiden, även om ESB´n är en ”bättre” öl!

  Reply
 4. Jonas H

  @ Kristjan – Tror vi bara har sett början på burktrenden. Det är en förpackning som på många sätt är bättre än en flaska. Både map innehållet och frakt mm. Miljömässigt är det bra att ha det i burk oxå eftersom vi i sverige har en så hög återvinningsnivå på burkar och det är så lätt att det blir bättre transporter. Sedan slipper man glaskross etc etc. Själv väntar jag med stor nyfikenhet vilket som blir det första svenska bryggeiet att köea en aluminiumflaska…

  Reply
 5. Jonas H

  @ A. – Doften på produkter, öl liksom andra drycker, kan innehålla olika nivåer av sötma. Detta kan bero på många olika saker bla restsötma i produkten, dofter från jästen som är söta, ren sötning av ölen etc etc. Det är oxå vanligt att doften blir söt om det är en eurolager med lite malt då alkoholsötman slår igenom även på doften. Med dominerande menar jag då att sötman är den doften som är störst och trycker ner de andra dofterna i produkten till att bli underordnade sötman.

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu