Nova Runda – Humleexplosionen från Kroatien!

by | aug 23, 2021 | 0 comments

Nova Runda – #FeelTheHops

Nova Runda är ett kroatiskt bryggeri som grundades 2013 av barndomsvännerna Marko Filipin and Miroslav Šuvak. Idag är bryggeriet det mest populära hantverksbryggeriet i Kroatien. Äntligen så får vi ta del av bryggeriet här i Sverige. Imorgon 24/8  så släpps deras NEIPA “Back to Mars” i det tillfälliga sortimentet.

Hur det började

De började med hembryggning efter ett besök i Tjeckien 2009 där de upptäckte att det fanns fler öltyper än massproducerad lager. Marko och Miroslav började som spökbryggare, d.v.s. att de hoppade mellan olika bryggerier där de för tillfället framställde sin öl. På olika ölmässor i Europa upptäckte de spännande brittiska och amerikanska stilar och med hjälp av en crowdfunding så fick de medel att kunna satsa på ett eget bryggeri. Något som blev verklighet 2019 när de slog upp portarna till Nova Runda. Namnet kommer från det engelska uttrycket Another round.

Nova Rundas vision

Nova Rundas vision är att väcka till liv den något tråkiga kroatiska ölscenen. De vill erbjuda fler internationella stilar med mycket humle som komplement till det traditionellt lagertyngda kroatiska ölsortimentet. Nova Runda brygger idag mer humlestinn öl som serveras färsk. Deras filosofi förmedlas genom hashtagen #FeelTheHops.

Veckans tillfälliga släpp

Nova Runda, Back to Mars Kroatien Beskrivning från Systembolaget: Fruktig smak med tydlig beska, inslag av ananas, sockerkaka, nektarin, färska örter, honung och grapefrukt. Stil: New England IPA Produktnummer: Nr 10824 Burk 500 ml Alkoholhalt 7,2 % 55:80 Länk

Mitt omdöme:   

Färg: Gult, disigt
Doft: Ananas, persika
Smak: Ananas, persika, örter, lime
Omdöme: Otroligt god. Inte så sötsliskig som NEIPA kan vara utan här kommer en ren och fräsch smak. Lätt beska med mycket humlesmak. Snygga tropiska smaker.
Betyg:6

Framtiden i Sverige?

Under sommaren har jag varit i kontakt med Miroslav och jag kommer att få möjlighet att prova mer av sortimentet. Så fler recensioner kommer inom kort. Vi håller tummarna att vi får se mer av Nova Runda i Sverige. Nova Runda är för mig ett spännande bryggeri med deras vision som utmanar inte bara Kroatiens ölmarknad utan även Europas. Man visar på att små länder kan producera riktigt vassa produkter och kan utmana många stora bryggerier. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu