Normalt för en präst på den tiden ?

by | aug 23, 2012 | 1 comment

Jamtlands Ananas IPA

Den här texten sägs komma från anteckningar som en prästman gjorde 1809 och som kan ge en viss insikt i vad en man i hans ställning fick i sig i form av alkohol på en dag, och vad som begreppet nykter innebar för honom. Tack Anders för texten.

 

Konsten att hålla sig nykter

Varje man, som vill föra en regelmässig diet i mat och dryck, tager sig följande styrketårar:

Förutsatt att man icke svultit eller törstat den föregående dagen. besväras man dagligen av slem i halsen, eller så kallade tuppar, varför man börjar efter uppvaknandet med ”tuppsupen”. Den kan tagas på sängen. En stund därefter och sedan man tagit en liten motion, följer den uppfriskande ”bäsken”. Vidare en Klar för att borttaga bäskens eftersmak. Nu dricker man sitt kaffe, varefter kaffesupen ej förgätes. Vid fruksosten tages aptitsupen, fisksupen och halvan.

Nu inträder arbetstiden, varunder blott fyllehundar supa.

När middagen är serverad, tages aptitsupen och innan man skiljer sig från smörgåsbordet, ”klacken”. Därefter under måltiden supen på fisken, halvan och tersen. På eftermiddagen, sedan man tagit sin middagslur, drickes kaffe varefter kaffesupen ej försummas. Den som ej dricker kaffe, är berättigad istället för kaffe taga sig en klar. Därefter följer seran, som näst aptitsupen är den angelägnaste. Nu har vi tedags, men en sann patriot dricker ej denna utländska dryck, som dessutom gör magen ”kvamlig”, utan då man sätter sig till spelbordet, tar man sig istället en spelsup. Därefter dricks toddy och mellan varje sådan är man berättigad till en mellanbindare och äro glasen ej allt för stora, drickes tre toddar, och följdaktligen tages också två mellanbindare.

Vid kvällsmåltiden de tre ordinarie måltidssuparna och då man stiger i sängen bör man ej glömma loppsupen och därmed är nu dagen till ända. Dessa 21 supar och 3 toddar äro en måttlig mans dagliga diet. Likväl kan den vid träget och tröttande arbete förstärkas. Man uppfriskar sig då men styrkesupen.

Vad därutöver är, kan möjligen urarta till rummel och bör därefter undvikas.

I ovanstående äro emellertid ej inberäknade: kyrksupen, tankeställaren, handelsupen och släpsupen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

1 Comment

  1. george hanson

    hej, läste ”konsten att hålla sig nykter” och skulle vara tacksam över mer exakta och detaljerade källhänvisningar än ”en prästman” och ”1809” lämnade av en vänlig (och nykter) själ ”Anders” som även jag tackar. Dessutom tackar jag på förhand för de uppgifter jag önskar!/Mvh.

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu