Nelson – Nyhet från Slottskällans

by | jan 14, 2010 | 10 comments

Jamtlands Ananas IPA

Var nere på Gamla Slottskällans Bryggeri och hälsade på igår. Träffade bland annat Anders Slotte som tagit över det hela sedan i somras, och som har massor av goda idéer för framtiden. Det som är roligt med Anders är att han är mycket kompetent inom dryck, vilket jag tycker är lovande för framtiden. Det är alltid med blandade känslor man åker dit för att träffa sitt bortadopterade barn. För de som inte förstår något av vad jag skriver, kan jag förklara att det var jag som startade Slottskällans Bryggeri en gång i tiden tillsammans med Hans Finell och Urban Nilsson. Det har dock flutit mycket öl under överläppen sedan jag gick därifrån (drygt 7 år sedan), men alla minnen finns kvar. På gott och ont. 

De har fått igenom en beställning till dagligvaruhandeln i Finland och för den gjort en ny produkt som har den gamla goda etikettdesignen, och det gillar jag 🙂 Den heter Nelson efter humlen i den helt enkelt. Det är en välhumlad ljus lager på 4,5 procent, där humlen är Nelson Sauvin.

När man öppnar den så sprider sig doften av blommor, frukt och gräs redan innan man hällt upp den. Den har ett kompakt finbubbligt mycket långt skum som kronan på verket på en normalfärgad lageröl. Doften ör STOR av grapefrukt, blommor, fläder, gräs och gröna lätt omogna krusbär. Det är inte för inte som den kallas för Nelson Sauvin för det finns nästan alla dofter från ett oekat Sauvignon Blanc utom svartvinsbärsblad. Häftigt ! Smakmässigt är det oxå en massiv blommighet, lime, fläder och drag av krusbär. En relativt lätt kropp tar över innan en lång, kompakt och snygg efterbeska tar vid. OJ ! Jag gillar den skarpt. Varför skall den bara till Finland ? Jag kan tänka mig att dricka denna till surkål och bratwurst, fläsklägg och rotmos eller varför inte till kroppkakor. Första lagern på ett bra tag som ger mig ha begär efter en till faktiskt.  Bra Anders, Urban, Peter m fl – Keep up the good work !

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

10 Comments

 1. Kristjan Aunver

  Håller med, dom gamla etiketterna var snyggare! Och det låtersom ett öl man verkligen skulle vilja smaka – en typ av lager som vi inte är bortskämda med i Sverige.

  Reply
 2. Jonas V

  Intressant öl, men varför använda den gamla IPA/Pale ale-etiketten lite konstigt då det ju är en ljus lager?

  Reply
 3. Gyllenbock

  Kul med en ny öl från Slottskällans! Vågar vi hoppas att den även kommer till Sverige?

  Har några äldre Slottskällans Imperial Stout hemma där det står angivet bf 2007. Har du koll på vilken årgång de är ifrån? Var det fem år som gällde på den tiden?

  Reply
 4. Pilsner.nu

  Det finns faktiskt en till ny som bara gått till finland som heter midvinter (tror det var det den hette)

  @Gyllenbock – är det en stubbe som flaska med en etikett på en man som rullar en tunna ??
  La till dig i min blogglista oxå

  @Jonas V – tror att finnarna ville ha båten på etiketten. Fattade det i alla fall så

  @Kristjan Aunver – håller med dig, vi får hoppas

  Reply
 5. Gyllenbock

  Japp, det är en sådan gammal hederlig flaska. När var det Slottskällans Imperial stout föddes? 2002?

  Reply
  • Pilsner.nu

   Ja hösten 2002 om jag minns rätt.
   Det borde stå ngt liknande I1 eller I2 oxå på den eller ngt liknande brevid bäst före datumet

   Reply
 6. Johan

  Så om man tar sig ner till Slottskällan på någon typ av provning kan det då finnas en chans att testa dessa exporter till den finska marknaden eller måste man vara en grundare för att få den förmånden :).

  Reply
  • Pilsner.nu

   De hade ont om den vet jag. De skickade en produkt tidigare till Finland, Midvinter, och den var tydligen helt slut. Så jag tror att vi får hoppas på att den kommer i sverige oxå istället.

   Reply
 7. Martin

  Tjena från Finland,

  har faktiskt haft nöjet att köpa hem några Nelson nyligen. En mycket god och lyckad lager, nästan IPA-karaktär. Humlen kittlar i halsen flera minuter efteråt. Törstsläckare av rang, men även som matöl till mer kryddad mat, grytor med korv och sånt. Strongt av Slottskällan.

  Midvinter däremot var inte riktigt lika bra, inte dålig på något vis, men aningen platt. Ser mörkare ut än den smakar.

  Reply
 8. Jonas H

  Idag har Slottskällan tappat Nelson även för den Svenska marknaden, dock ej för systembolaget (ännu i alla fall)

  Ser fram emot att få prova den ’färsk’ eftersom det sägs att den var ännu bättre då. dessvärre kommer jag nu inte att skriva om den…..

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu