Många förknippar Belgien med musslor och pommes frites. Det här är min version av det hur jag brukar göra det hemma utan airfryer och annat.
Det här receptet är det jag ungefär gör varje gång numera med små variationer. Jag är inte en vän av persilja så det finns inte i detta recept eller i huset i normala fall.
Musslorna
1 nät blåmusslor
3-4 Bananscharlottenlökar
1-2 klyftor vitlök
Franska Örtkryddor 1 tsk eller efter behag
lite fänkål om man vill
2,5 dl milda/grädde
lite smör
Valfri öl 😉
Hacka löken och vitlöken fint och svetta den i smöret
Tillsätt kryddorna och fänkålen (om man har sådan) fint hackad
Ge det ett tag så löken blir mjuk men inte färgad
Tillsätt ca 2 dl öl gärna smakrik belgare inte lageröl
Häll i sköljda rensade musslor och på med ett lock och låt det koka kraftigt i 3-4 minuter tills musslorna öppnat sig
Skeda ut musslorna och lägg i tallrikar
Häll i grädden och koka 2-3 minuter
Häll över spadet över musslorna
Potatisen
Skiva potatis fint i en mandolin eller med kniv
lägg ut på ungsplåtspapper och häll på olja, salt och torkad hackad vitlök
kör i ugnen högt upp i ca 175 grader tills de fått den färg ni vill ha på det
Slå en egen Majjo eller köp färdig majonäs att äta till

En god belgare till är supergott speciellt om man har samma i glas och kastrull. Dock hade jag inte det i detta fall och det blev lysande i alla fall
Ta nu en god musselmiddag till helgen
/Jonas H
0 kommentarer