Morkulla, trappist och plötslig död

by | jan 5, 2012 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

I slutet av november var jag och min fru en helg  i Bryssel. Det var inte tänkt att bli en ölresa utan en trevlig helg med intagande av mat, dryck och kultur. Det år några år sedan jag var i Bryssel senast och i planen låg bland annat att utforska lite nya delar av staden och försöka se lite av arkitekten Hortas hus.

När vi efter lite förseningar äntligen kom fram till hotellet visade det sig att klockan blivit mer än vad vi hade väntat oss och vi var hungriga. Vi gick ut på en promenad och hittade på en gång stället Le Trappist ! Kunde det bli bättre, tänkte båda jag och min fru. Vi gick in, satte oss ner och beställde in varsin öl med lite ostar,  sellerisalt och dijonsenap. Hela denna ölhall hade en fantastisk inredning som gick i Art Noveau stil och detta tillsammans med att vi sedan åt av osten och drack en trappist till det (Rochefort 10) gjorde att det kändes som om vi äntligen var i Bryssel.

 

Första dagen hade vi inget inplanerat förrän på kvällen så vi tog det lugnt och åkte ner på stan med tunnelbanan. Hotellet låg cirka tio meter från en tunnelbanenedgång, precis vid Porte de Namur, så det var lätt att ta sig runt i staden med tunnelbanan om man inte vill gå. Vi tog oss ner till centrum där vi genast bestämde oss för att sätta oss på en uteservering och ta en kaffe (frun) och en öl (jag). Helt ok att sitta i solen i ca tolv grader varmt och bara må gott denna novemberdag, som mer var som en tidig vårdag.  På menyn hittade jag bland annat en Tongerlo julöl som jag inte druckit tidigare.

 

Efter lite shopping och travande i city kom vi förbi A La Mort Subite och min fru ville gå in där. Jag var som ni förstår inte svårövertalad. Senast jag var där blev jag utskälld för att jag inte hade jämna pengar till notan, samt att en hund skulle ha min plats. Denna gång var de betydligt trevligare och vi tillbringade någon timme där med att bland annat dricka en Chouffe Houblon ochäta en baconsallad till . Det är grejjer det. En halvt kilo tärnat stekt fläsk och fyra salladsblad. 🙂

På kvällen hade vi planerat in en konsert på Music Corner med The Quite Jazz Quartet. En gammal bekant som bor i Bryssel sedan många år hade gig och då måste man ju dit. Det är en liten ekologisk pub-restaurang som är otroligt mysig. De som jobbade där undrade hur vi hittat dit, men de förstod efter ett tag när valda delar av bandet började prata svenska med oss. Jag åt en grymt god osso-buco och sköljde ner den med lite trappister och ekologiskt rödvin. Bandet lät mycket bra och kvällen avslutades med att vi blev hemkörda till hotellet av bandmedlemmen. Rolig sättning på bandet för övrigt. Bas, trummor gitarr och flöjt där flöjtisten dubblade på piano ibland. Sättningen och soundet drog mina tankar till Pan Trio fast med trummor.

Söndag bloody söndag. Denna dag började med att vi tog det lugnt och sedan tog en lång promenad i riktning ner mot centrum av staden. . Vi hamnade så småningom för lunch på Cafe Leffe i distriktet Sablon. Det blev en mycket trevlig lunch med en förrätt bestående av färska ostron, därefter musslor med belgisk pommes och majjo. Jag tog en leffe 9° till ostronen, Hoegarden Grand Cru till musslorna och till efterrätt tog jag en Lindemans Framboise. Min hustru åt bland annat en fantastisk fisksoppa till varmrätt och tog en Kriek till efterrätt. Perfekt lunch skulle jag vilja säga. Jag har inte varit på detta ställe tidigare och det kunde nog te sig turistiskt i sin utformning men det var mestadels infödingar som var där visade det sig.  Dagen gick fortsättningsvis i Hortas tecken och den avslutades på en mycket mysig restaurang som hette Copenhagen Tavern. Lite konstigt med tanke på namnet på stället men jag åt belgisk husmanskost och drack en trevlig Ramée på fat. Jag undvek med flit  den ’Store dansken’. Kvällen avslutades oväntat på Le Trappist…..

Måndagen var min hustru på jobb hela dagen, så jag fick ta hand om mig själv…… jag tänkte att lite öl skulle vara och trevligt. Det enda som fanns på min lista denna dag var ett besök på A La Bécasse. Denna restaurang där de enligt ryktet bara skulle servera suröl :-). Efter lite letande hittade jag ett hål i en vägg och när man gick in på innegården så låg det där.  De hade inte bara suröl men det var det jag var inriktad på. Massor av olika sorter på kran och jag började med en ’sampler-bricka’.  Jösses vad trevligt och gott. De serverade även en del sorter i porslinskrus som de gjort i många många år och servitören hade ett förkläde som drog tankarna till en munkkåpa. Blev sittandes där i nästan tre timmar och många sorter blev det.  På slutet garvade bara servitören åt mig och sa att jag borde äta lite oxå. Färden gick vidare med lite runtlufsande i Bryssel och lite mat och öl igen på A La Mort Subite innan färden gick mot flygplatsen för hemresa.

Som vanligt så saknar man staden grymt mycket och vill tillbaka igen och igen och…….

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu