Bayern

MÖRK LAGER Dunkel

av | jan 7, 2021 | 0 Kommentarer

Dunkel

Dunkel är starkt förknippad med Bayern

Dunkel betyder mörk, och just mörk lager har gamla rötter i tyska Bayern där ölstilen främst hör hemma. Förr var mer eller mindre allt öl mörkt då malten var rostad och mörk. Man kunde iännu inte torka (kölna) malten vid låga temperaturer.

Det sägs att dunkel var den första ölstil som blev reglerad av de bayerska Reinheitsgebot som instiftades 1516 av Wilhelm IV av Bayern. Dessa renhetslagar kom till för att begränsa användandet av främmande grödor i ölbryggning och kvalitetssäkra den ädla drycken. Det är en lag som lever kvar än idag i Tyskland, även om det finns lokala undantag.

En dunkel är som namnet antyder mörk i färgen och är ofta bryggd med en stor andel münchenermalt. Malten dominerar smaken som är brödig med aromer av mörk karamellkola, choklad och ibland även lite brända aromer.

Ölet har en ren smak och några fruktiga aromer förekommer inte. Den humle som används bidrar med beska för att balansera maltsötman, men inte med någon humlearom. Ölstilen är starkt förknippad med just Bayern, men bryggs även i Tjeckien.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Kozel, Dark, 88736, 3,8 %.
Alkoholsvag men mycket smakrik. Ett bra exempel på en dunkel. Lättdrucken och välsmakande. Otroligt god både i och till grytor.

Jonas F: 
Aldersbacher Kloster Dunkel, 2171, 5,3%.
Återigen de där tonerna av mörkt bröd och kola som jag gillar.

Jonas H :
Oppigårds Hedemora Dunkel Nr 82066 5,3 %
Ytterligare ett exempel på den höga nivå som Oppigårds håller. Chokladig och maltig på ett mycket bra sätt och grym till grytor och fet mat.

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu