fbpx

Mongozo – Öl på mjölmålla

av | sep 8, 2009 | Smått och Gott | 2 Kommentarer

Mongozo – Öl på mjölmålla

av | sep 8, 2009 | Smått och Gott

mongozo_quinuaDenna öl från tillverkaren Mongozo innehåller alltså en massa quinua eller mjölmålla som det tydligen heter på svenska. Jag har försökt få reda på om det bytt ut all malt eller bara en del av den i tillverkningen. Anledningen till att denna öl över huvud taget kom i mina tankar att prova var för att vi har en god vän som kommer från och bor i Burkina Faso. Vi satt och pratade öl en kväll (på franska – med blandad framgång eftersom min franska minst sagt är ringrostig) och hon pratade om en ingrediens som hon påstod de hade i alla öl där som var billig och enkel att odla. Efter lite språkforskning kom vi fram till att det var just mjölmålla hon menade. När jag då hittade denna öl tänkte jag att detta kunde bli intressant. När jag häller upp den så har den en ljusgulfärg med ett storbubbligt skum som dör ut på en gång. Doftmässigt har den lite citrusdrag, halm, svag humledoft och något som jag antar är mjölmålla. Smakmässigt innehåller den tokmycket kolsyra och har en lätt lätt syrlig smak, rå beska dock ej så stor, svaga metalltoner och drag av någon frukt. Nä det var väl inte en så upphetsande upplevelse men kul. Påminde mig rätt mycket om en finsk burköl. Många där har också otroligt mycket kolsyra. Det finns i samma serie även en bananöl jag lycktas få tag på. Mer om den när jag vågat prova den…… mon_qu_2,7

Pilsner.nu