Mohawk VS Goldings & Amarillo

by | feb 19, 2011 | 3 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Mohawk är ett varumärke som Stefan Gustavsson gjort produkterna åt. Det säljs av Wicked Wine och har bland annat licensbryggts på Slottskällans Bryggeri (RYE) och Sigtuna Brygghus (merparten). Numera har ävenWicked Wine och Stefan Gustavsson startat  Mohawk Brewing Company tillsammans.

De säger på sin facebooksida: ” Mohawk Brewing vill utveckla den svenska ölkulturen genom att brygga ovanliga öl som visar på ölets spännvidd och användbarhet som sällskapsdryck likaväl som måltidsdryck. Vi brygger oväntat smakrika öl i modern stil men lika ofta inspirerat av gamla traditioner.”

Detta släpp är alltså två stycken singel hop produkter. Det vill säga man har bara använt en sorts humle genomgående i alla givor. Både som arom-, smak- och bitterhumle. En på Goldings och en påAmarillo.

Goldings

Ölen har ett stort fint småbubbligt skum. Nästan på gränsen till för mycket skum. Färgen är gyllenorange och mycket vacker. Doften är massiv av hö, hö och hö. Lite brödiga malttoner, drag av aceton och en unken instängd doft. Smaken är mycket mycket balanserad. Helt otroligt snyggt balanserad öl med smak av gräs och hö samt en ton av mynta som trubbarav tungspetsen och ebbar därefter snabbt ut.

Amarillo

Har samma fina färg och skum somgoldings. Kanske ett något lite ljusare skum. Ahhhh…. passionsfrukt, citron, gräsoch en lätt maltighet i doften. Snyggt ! Har en snygg gräsig beska i smaken dock anser jag den vara mycket mindre balanserad än den andra. Kommer en rejäl skjuts humle som inte hänger ihop med kroppen dessvärre.

Vad tyckte jag och varför ?

Jag vet inte om mina förväntningar på dessa två produkter varit för stora men jag tycker att det brukar vara bättre närdet kommer från Mohawk. Förväntningarna styr dock inte mitt tyckande i bedömningen av dem. Känns som om det inte är samma ’arbete’ nerlagt som vanligt på produkterna utan att de bara är ut-tryckta för att få fram två singel hop. De känns mer eller mindre unkna och inte helt färdiga i meningen att recepten inte är färdigutvecklande. Skulle kunnat vara två fantastiska produkter om de vore lite mer tillrättalagda, nu känns de som två tämligen mediokra och trötta produkter. De kanske gjordes för att bra tag sedan, vem vet ?  Här är ytterligare ett tillfälle då man skulle vilja veta när de gjordes inte vilket datum man anser attde skall drickas före. Nä, jag kommer inte att köpa mer av dessa än de referens flaskor som fortfarande finns i skåpet och provas om ett halvår eller ett tag innan bäst före datum, för att se hur de då mår.

   

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

3 Comments

 1. Johan

  Jag mailade och frågade om när de bryggdes och fick svaret att de bryggdes i december och buteljerades i januari, så åldern ska väl inte vara någon ursäkt än i alla fall.

  Reply
  • Jonas H

   Ok. Då är de inte trötta. Frysta eller inte så bra med andra ord

   Reply
 2. Jonas H

  Vad tyckte du annars Johan ??

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu