matjessillstarta 2024

Matjesillstårta till midsommar

by | jun 21, 2024 | 0 comments

Midsommar är i antågande och i vanlig ordning så blir det sill och potäter och en liten pruttare kanske. Det är så typiskt svenskt ändå – midsommarfirande med naturen in på kroppen i form av en blomkrans i håret, ev lite barr också efter man har skenat omkring efter sju sorters blommor. Sedan några år tillbaka är det midsommarfirande i Dalarna som gäller för den här familjen. Väldigt traditionsbundet med midsommarstång, dans och leende människor. Mycket trevligt.

Något som också är mycket trevligt är en matjesillstårta så här kommer ett recept på det.

matjessillstarta 2024
Du behöver:

 

Till botten:
  • 200 gram mörk kavring
  • 75 gram smör
Fyllning:
 
  • 3 st gelatinblad
  • 1 st burk matjessillfilëer, ca 200 gram
  • 1 st rödlök
  • 1 st burk kvarg, ca 250 gram
  • 1 st burk gräddfil, ca 3 dl
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 3 msk sillspad
  • 0.5 dl färsk dill
Garnering:
  • 0.5 dl finskuren färsk gräslök
  • 0.5 dl finhackad rödlök
  • finrivet citronskal

 

Gör så här:
  • Finhacka eller mixa brödet. Smält smöret och blanda det med smulorna. Platta ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kyl ca 15 min.
  • Låt gelatinet ligga i kallt vatten ca 5 min. Låt sillen rinna av och spar spadet. Skala löken.
  • Finhacka sill och lök. Blanda sill, lök, kvarg, gräddfil, peppar, sillspad och dill.
  • Ta upp gelatinet och smält det i en liten kastrull på svag värme, ta från värmen. Rör ner några skedar av sillblandningen i gelatinet. Vänd ner gelatinblandningen i sillblandningen.
  • Häll blandningen i formen och låt stå i kyl minst 3 tim för att stelna. Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök, rödlök och citronskal.

 

Tips från coachen:
  • om du använder dig av hemodlad gräslök – använd då inte stjälkarna med blommor på då de är lite hårdare och träigare.
  • jag gillar dill och rödlök så jag drog i mycket mer dill än vad som står i receptet. Gör det du också. Rödlöken kanske man kan dra ner på, iaf på garneringen då den lätt tar över annars.

 

Att dricka till:

Jag gillar en välbryggd svensk lager, t ex Nils Oscar ”God Lager”. Mycket bra.

 

Kreatör av receptet är Arla
matjessillstarta 2024

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Ulrik

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan. Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu