Laga mat med öl – tips och trix

av | aug 24, 2021 | 0 Kommentarer

Jag använder ofta öl i min matlagning. Om du är nyfiken på hur man gör och lite trix så läs gärna detta. Öl är mer än en dryck, det kan användas som smakrik vätska istället för vatten i en buljong eller så kan man använda öl som en krydda i matlagningen. Stilen spelar självklart roll, allt från en kryddig ale till en brödigare lager. Öl ger ofta en välbehövlig beska och även en större fyllighet i maträtten. Generellt tycker jag alltid det är tråkigt att tillföra något i en maträtt som inte ger någon smak, alltså vatten. Så du kan nästan alltid byta ut vatten mot t.ex. öl.

Mina tips till öl i matlagning

Försiktigt med beskan

När man kokar ner ölen så ökar beskan. Så om du ska koka länge så välj en öl med lägre beska. Smaka gärna ölen innan och försök föreställ dig ökad beska i den. Jag använder t.ex. obesk internationell lager när jag kokar buljong länge. Beskan kan balanseras med sälta eller syra.

Sötman

Sötma i öl finns beroende på vilken stil som du använder. Om det är en rätt som behöver lite sötma så kan man använda en lite sötare öl, t.ex. en sötare belgare eller stout. En mustig höstgryta kan med fördel kokas med en belgisk dubbel istället för en matsked tomatpuré.

Smakprofilen

Du kan nästan alltid byta ut vin i recept mot öl. Däremot så kan du behöva justera med syran med hjälp av vinäger. Ju mustigare öl du väljer, desto mer smak tillför det maträtten. Tänk på vilken smak ölen har och kombinera det gärna med övrig kryddning. Kika gärna på systembolagets sida för att se hur dom beskriver ölets smaker och tänk hur det kan gynna din rätt.

Prova dig fram

Ibland måste man våga prova sig fram. Jag hittade en syrlig humlig öl i källaren som smakade riktigt dåligt. Jag tänkte hälla ut den men tänkte att jag ändå ska koka räkfond i veckan så den kanske kan passa där i. Syran fungerade bra i fonden och beskan klarade räkornas egna sälta av att balansera. Man måste bara våga sig fram och prova. Fortsätt att smaka av under tillagningen och justera med syra, sälta och sötma.

Några tips på rätter som jag använder öl i

Högrevschili – rököl eller en porter

Hemgjord buljong – internationell lager eller veteöl

Stekt fläsk och löksås – lite dubbelbock i löksåsen är magiskt gott

Kokta blåmusslor – veteöl eller belgisk ljus ale.

Brödbak – mörk lager eller belgisk mörk ale

Tiramisu – söt stout

BBQ-sås – IPA eller golden ale

Sillinläggning – pilsner

OM oss

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Fettisdagen – öl till semlor

Fettisdagen – öl till semlor

Fettisdagen Fira in Semmeldagen – eller Fettisdagen som den också kallas – med några  klassiska semlor eller kanske en semmelwrap? Semmeldagen, eller...

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu