Samtliga bilder: Karl Börjeson
Onsdagen den 16/11 var det dags igen, Mariestads Bryggeri bjöd in till Den Stora Smakresan/Beermakers Dinner, med instruktion att vara vi Kajplats 6 vid nybrokaj klockan 17.
Klockan närmade sig 17 och folk samlades, klockan passerade 17 och vi började bli lite fundersamma när beskedet kom att vi skulle ta en kort promenad till väntande ångbåten S/S Frithiof vid ångbåtsbryggan. Det lät lovande och det var en ganska uppspelt samling som embarkerade båten. Efter att ha lagt ut fick vi avnjuta Mariestads alkoholfria julöl och sotad öringbuk medan smakresan fortsatte mot kolskjulet ute på Kastellholmen.
Väl framme välkomnades vi av doften av glödande kol i arbete, där en smed jobbade hårt vid en ässja och vi fick ett kort introduktionstal för att få oss att placera smakresan i den tidiga industrialismens Sverige där järnvägarna börjat byggas för att knyta ihop landet, och där ölet precis övergått från en allmän törstsläckare till att bli ett njutningsmedel på de många vattenhål som bildades när små gårdssamhällen växte upp till knutpunkter längs med järnvägens sträckning, och att Mariestads Bryggeri grundades ungefär vid den här tidpunkten. Det var alltså helt klart att smakresan under kvällen skulle ske i ångans och järnvägens anda.
Inför nästa kombination fick vi av Rickard veta att drycken skulle bli Mariestads Export, men i en variant han tycker är mycket godare, nämligen direkt och ofiltrerad från lagertankarna. Thomas berättade hur han parat drycken med lite sälta i form av gulbetor med lagrad matjessill, rostade vallmofrön och smör.
En personlig bekännelse: jag kommer att beställa en låda av den där exporten, för även om den filtrerade varianten inte berör mig så mycket måste jag ge Rickard rätt, den ofiltrerade har en större smakbild och en mycket mer tillfredsställande känsla. Finns dels ute på lokal och att beställa med varunummer 88710, kollikrav 24 flaskor. Den har ca 2 månader kortare hållbarhet än den filtrerade.
Matjessillen var också på samma sätt en ögonöppnare, jag har alltid varit skeptisk till matjessill, men den fisk jag hade på tallriken fick mig att ändra åsikt.
Thomas hade berättat hur han siktat på lite av ett Norrlandstema, dels för att han kommer norrifrån, men också för att han vill lyfta de fina råvaror vi har i det svenska kulturarvet vilket blev tydligt under de efterföljande rätterna.
Vi fick också en ordentlig och detaljerad redogörelse för hur järnvägen kom till i Sverige av Henrik Reuterdahl, trafikchef vid Sveriges Järnvägsmuseum. Mycket underhållande och lärorikt!
Kvällens höjdpunkt var sedan Kolsvart inlandspilsner, en schwarzbier på 4.8% där det var svårt att inte få intrycket att chefsbryggare Rickard är lite svag för öltypen, speciellt med tanke på den inlevelse han visade när han skulle berätta om den. Med denna dryck serverades fjällripa med stekt jordärtskocka, rostad vitlök och lakrits. Smakmässigt en mycket bra kombination och jag kan föreställa mig att denna dryck till andra vildfåglar eller anka skulle ge samma smakupplevelse. Drycken då? Jo, det är kul att se en så mörk öl visa sig smaka som en lager, men med inslag av rostad malt. Riktigt bra.
När jag åkte hem efter kvällen kom jag på mig själv med att se fram mot nästa avsnitt av smakresan och att undra vad de då kommer att hitta på. Konceptet fungerar utmärkt för bryggeriet och när man som jag spontant reagerar med att ”den där ölen måste ni börja göra” så tycker jag att de lyckats bra.
Många tack för en mycket trevlig tillställning, fantastisk mat och dryck och att få se resultat och vad som rör sig i huvudet på bryggare och kock när de får möjlighet att ta ut svängarna lite.
/Jonas F
Det finns lite film från årets resa också, och det är ju bara att konstatera att det blir väldigt trevliga reklamfilmer av upplevelserna också.
0 kommentarer