LJUS LAGER Modern stil/India pale lager

av | dec 31, 2020 | 0 Kommentarer

Modern stil/India pale lager

Modern stil/india pale lager har doft av amerikansk humle

Detta är relativt nya stilar i ölvärlden. Modern lager har funnits sen mitten på 90-talet och India pale lager kan sägas vara lagerns svar på IPA och såg dagens ljus under 2000-talets början. Båda är mer humlearomatiska än annan lageröl. Ofta används amerikansk humle, då stilen ursprungligen kommer från USA, och det är inte ovanligt att ölet torrhumlas. Torrhumling innebär att man tillsätter extra humle i slutet av jäsningen för att ge ölet extra humlearom. Lager i modern stil är fruktig och blommig i doft och smak, (citrus, ananas och apelsin) med tydlig till påtaglig beska.

India pale lager påminner om en india pale ale när det gäller beska och vilken humle som används, men smakar i övrigt som en lager – mer maltig och brödig smak än vad en ale skulle göra.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Stockholm Brewing, 2020 Pilsner, 35105, 5,9 %.
En snygg humlearomatisk pilsner. Fräsch och riktigt snygga smaker av grape, örter och tall.

Jonas F: 
Poppels Bryggeri,  Modern Lager, 88678, 5,3%.
Svårt att välja i kategorin där jag bara tror jag provat en, men den får duga som favorit, för den är inte dålig.

 

Jonas H :
Stigbergets Grandiose Lager Nr 11486 6,5 %
Ett exempel på att man kan brygga lite alkoholstarkare lager utan att det bara smakar sprit. Snygg balanserad med en bra beska samt med en balanserad grapeavslutning

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

Pilsner.nu