LJUS LAGER Dortmunder och helles

av | jan 3, 2021 | 0 Kommentarer

Dortmunder och helles

Dortmunder och helles är klassiska lageröl

Ölstilen dortmunder härstammar, som namnet antyder, från staden Dortmund i västra Tyskland. Ölstilen kom till någon gång under 1800-talet då både järn- och kolindustrin dominerade Ruhrområdet. Arbetet i gruvorna och järnindustrin var både varmt och uttröttande, och bryggerierna såg en möjlighet att skapa en passande dryck för dessa hårt arbetande män att svalka sig med. Man bryggde ett öl som var gyllene i färgen, med stor maltarom och en rejäl beska. Ölet bryggdes i två styrkor varav den alkoholsvagare kallades lagerbier och den något starkare export. Den alkoholstarkare varianten blev mest populär och är förebild för dagens vanliga ljusa lager.

Helles härstammar från München och påminner mycket om dortmunder, men är ofta ännu ljusare i färgen och med en något lägre beska. Helles betyder ljus och bryggdes första gången 21 mars 1894 på Spatenbryggeriet i München.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Weihenstephaner, Original, 89078, 5,1 %.
För mig är den överlägsen. Lättdrucken men smakrik. Blir törstig bara av att skriva detta.

Jonas F: 
Karmeliten Festbier, 1372, 6,1%.
Återigen en stor kategori med både högt och lågt, men bland mina favoriter så ligger Karmeliten Festbier bra till. 

Jonas H :
Zoller Hof Spezial Export Nt 1233 5,0 %
En bra öl som försvunnit lite i sortimentet till förmån för större varumärken tycker jag. En riktigt bra och klassisk öl från Brauerei Zoller-Hof. Bra matöl speciellt till ‘tysk mat’ om ni förstår vad jag menar 😉

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu