Jag erkänner oförbehållsamt: jag är danofil. Jag gillar det danska språket (!), den danska humorn och den danska mentaliteten (”Slap af, nyd livet!”). Jag är inte alls lika välvilligt inställd till danskt industriöl. Devisen ”Probably the best …” håller mina smaklökar inte alls med om, så om det finns danska småskaliga alternativ väljer jag nog dem … hvergang!
Sidospår:
Det ska ju finnas bilföraröl hemma, men jag kan inte påstå att jag vänt mig till Danmark för att hitta dem. Bland de bästa jag har hittat produceras dock inte långt från Köpenhamn, nämligen i Lundabryggeriets tankar. Dessbättre är namnet en luring, bryggeriet ligger inte i Lund utan i närbelägna Torna Hällestad, så jag gissar att det inte är lundavatten som används, och det ska i så fall vi konsumenter vara tacksamma för. Jämför en kopp Zoégas Skånerost bryggd i Lund med en bryggd i Torna Hällestad så förstår du nog vad jag menar.
Bryggeriet har en väldigt bred produktkatalog där bland annat deras Red Ale Röde Orm och väldigt smakrika svarta dubbelbock Svarte Petter stack ut när Pilsner.nu:s Matilda Andrén och jag letade personliga favoriter under den nyligen avhållna Stockholm Beer and Whisky Festival. Men med sig hade man också sina två utmärkta lättöl, Redig Skånsk Lager, som jag kände sedan tidigare, och Redig Skånsk Ale, som jag fick smaka under festivalen. Båda är definitivt, till skillnad från många andra lättöl, värda besväret. Problemet är att de flesta av Lundabryggeriets öl, möjligen alla, bara säljs lokalt. De sexton (!) sorterna som finns hos Systembolaget när detta skrivs är åtminstone beställningsbara, men för lättölen tillkommer ju resan om man, som jag, har huvudkudden i en Stockholmsförort. De finns därför bara undantagsvis hemma.
Åter till Danmark:
I min bok är alkoholfria öl oftast vida överlägsna lättöl, men att jag skulle hitta en favorit på andra sidan Sundet kom som en överraskning med tanke på mina fördomar mot Royal Carlsborg. Alkoholfri Carlsberg har funnits sedan 2006 och är Sveriges mest sålda i sitt slag utan någon hjälp av Yours Truly. Men när Carlsberg Alcohol Free ekologisk lanserades 2017 tillkom en aspekt som ökade mitt intresse. Förra september fick jag tillfälle att smaka den, delvis påhejad av det faktum att det var det enda bilföraröl som erbjöds när lunch skulle begås. Och döm om min förvåning, Carlsbergkoncernen kan producera ett riktigt gott öl, suveränt till och med! Att räkmackan också var smarrig visar väl bilden med all önskvärd tydlighet.
Danmark intar plats 34 i statistiken över ölkonsumtion per capita efter särklassiga ledaren Tjeckien (Sverige hamnar på plats 44). Det bör ju ge underlag för alternativ till bryggerijättarna, och visst är det så. Mitt eget första möte med den danska mikrobryggerikulturen går tillbaka till sommaren 2000, då Svaneke Bryghus öppnade som ett av de första och definitivt det första på Bornholm. Starten var blygsam, några få öl som bryggdes i en lokal vägg i vägg med restaurangen. Bilden visar jästbloggaren i arbete (fast det visste han inte då) samma år.
Idag finns restaurangen kvar på torget men bryggeriet har flyttat ut i Svanekes utkanter och produktkatalogen upptar åtta lager, nio ale, fyra alkoholfria varianter, tio ”sæson øl” som dock inte har något med belgisk saison att göra utan ska förstås som julebryg, påskebryg och liknande, och slutligen en stout och en lakritsporter. Tyvärr finns bara den sistnämnda, Svaneke Baltic Liquorice, på Systembolaget. Totalsumman blir inte 33 eftersom de alkoholfria också platsar i några av de andra kategorierna, men ändå! Expansionen avspeglas också i det stora perspektivet, och om Svaneke Bryghus var ett av få år 2000 kunde man 2022 räkna in 260 kolleger runt om i landet.
Inom parentes kan nämnas att Bornholm är ett fantastiskt resmål i många avseenden. Den kallas inte ”solskinsøen” av en slump, och denna lilla klump, ca tre gånger fem mil, utslängd i Östersjön, rymmer t.ex. alla landskapstyper utom arktisk miljö, från de närmast tropiska stränderna på sydspetsen vid Dueodde med deras bländvita sand till det dramatiska klipplandskapet utmed nordostkusten, allt serverat med en stor dos danskt ”hygge”.
Mitt senaste möte med danskt hantverksöl skedde av en slump, och alldeles nyligen. På väg hem från en resa i norra Europa blev Maribo på Lolland, en väldigt tilltalande liten stad med färre än sex tusen invånare men som ändå kan ståta med en domkyrka, utvald till lämplig övernattningsort. Men så skulle det ätas middag också, och bakom det något anonyma namnet Restaurant B, på bekvämt gångavstånd från hotellet, dolde sig en bistro med vad som bara kan beskrivas som Fine Dining-ambitioner men utan den uppblåsta prisbild som brukar höra ihop med det begreppet. Se bara på deras förslag till tvårätters meny på bilden, som också var det jag åt. Och även om DKK 325 motsvarar en dryg femhundring i dagens anemiska svenska kronor kan jag intyga att det var både synnerligen gott och prisvärt.
Till detta erbjöds, förutom den obligatoriska danska industriölen i några varianter, fem sorters öl från det för mig helt okända Krenkerup Bryggeri, flerfaldig guldvinnare vid den sedan 2004 årligen återkommande European Beer Star-tävlingen. Bryggeriet visade sig ligga i Sakskøbing, en kvart med bil från Maribo, och även här är ambitionsnivån synnerligen hög. Man brygger för närvarande elva olika öl, och berömmer sig bland annat av att matcha blandningen av hårt och mjukt vatten så att det passar den sort som ska framställas, en för mig tidigare ohörd grad av hantverksförfining.
Tyvärr gjorde en förbokad färjetid i Helsingør att jag inte hade möjlighet att besöka bryggeriet, men till middagen unnade jag mig i alla fall deras djuprödbruna Doppel Bock, bryggd i enlighet med tyska renhetsregler på bara fyra ingredienser. Trots den höga alkoholstyrkan (8,3 %) är det inte ett dugg spritigt, utan bara fylligt, karamelligt och lagom bittert, ett toppöl i sin genre helt enkelt. Mycket riktigt vann det också guld i kategorin Doppel Bock vid European Beer Star 2012. Jag får nog försöka ta mig tillbaka till Lolland och övernatta i Sakskøbing så att jag kan smaka mer av detta spännande bryggeris produkter utan att behöva sätta mig bakom ratten samma dag. Skål (ja, det heter likadant på danska).
0 Comments