Lambiek Fabriek – en ny stjärna på belgohimmelen

av | jul 21, 2021 | 0 Kommentarer

Herman Hedning

Nu under belgoveckan på Pilsner.nu så testar jag mig igenom ett för mig relativt nytt bryggeri

Lambiek Fabriek

Belgien är det spontanjästa brygdernas land. Med åren så dyker det upp nykomlingar som försöker sig på det. En relativ nykomling är Lambiek Fabriek och ligger i Ruisbroek. Bryggeriet startade 2016 av de tre vännerna Jo Panneels, Jozef Van Bosstraeten samt Stijn Ecker. Trots nystartat företag så har dessa arbetat med spontanjäst öl i flera år, främst med blandning och nu också med att brygga lambic.

På Systembolaget

Lambiek Fabriek dök upp under 2021 på Systembolaget och ölen är hyllad av såväl Jonas H på Pilsner.nu och från Skrubbe. Jag tänkte passa på att lära känna bryggeriet genom en mindre provsmakning. Innan det kom till Sverige så har både jag och Jonas H beställt flaskor från olika leverantörer i Belgien. Lambiek Fabriek har idag åtta produkter. Vi hoppas att det kommer flera produkter i framtiden.

Under våren släppte Lambiek Fabriek två brygder tillfälligt på Systembolaget. Lambiek Fabriek Organic Geuze Natur-Elle och Lambiek Fabriek Muscar-Elle Juicy & Wild. Den jag är mest spänd på är druvlambic Muscar-Elle där lambicen fått ligga med musquatdruvor. Natur-Elle är bryggeriets ekologiska Geuze.

Om lambic

Lambic är ett spontanjäst öl från en liten region söder om Bryssel, Pajottenland. Ölstilen är gammal och var under en period nästan utdöd. Den har dock fått ett uppsving de senaste 10-15 åren och idag är ölstilen kultförklarad av ölkännare. Spontanjäsningen gör ölen syrlig och mycket komplex. Grundölet kallas Lambic, blandas lambicer från olika årgångar och buteljerar kallas det Gueuze och tillsätter man körsbär till lambicen kallas det Kriek. Görs ölen enligt gamla regler kallas de Oude Gueuze och Oude Kriek som också är av EU skyddade namn.

Om gueze

Då blandningen av lambic till gueze är en stor del av konsten är en del producenter utpräglade blanderier (köper lambicen från bryggerier) medan vissa både brygger och blandar sin öl själva. Lambiek Fabriek producerar sin egna lambic och blandar och säljer under eget namn.

Dugges-Ka-pow

Lambiek Fabriek – Organic Geuze Natur-Elle

Produktnummer: Nr 14016
Flaska 750 ml
Alkoholhalt 6,2 %
134:20

Färg: Orange, halvklar

Doft: Honungsmelon, fläder, jäst, hö, apelsin

Smak: Honungsmelon, gröna äpplen, hö, jäst, äppelcidervinäger

Omdöme: Balanserad, elegant, lättdrucken, snygga smaker, en riktigt bra ung geuze. Ser fram emot att testa igen efter lagring

Betyg: 5/6

St Bernardus, Abt 12 Magnum LTD, 2021

Lambiek Fabriek – Muscar-Elle Juicy & Wild

Produktnummer: Nr 11796
Flaska 750 ml
Alkoholhalt 8,8 %
139:30

Färg: Gul, klar

Doft: Gröna druvor, grönt äpple, hö, galiamelon 

Smak: Grönt äpple, galiamelon, mineral, druvor, äppelcidervinäger, vitt vin

Omdöme: Läskande, vinös, mineralig, härlig syra med en liten sötma. Får en härlig champagne känsla. Toppklass

Betyg: 6/6

Omdöme

Båda var imponerade och riktigt riktigt vackra. Jag har hört mycket gott om detta bryggeri men blev fortfarande häpen. Balanserade och smakrika. Hoppas att dom också fungerar att lagra. Jag måste köpa fler flaskor nu! 

Tack

Vi tackar leverantören Chastel Beverage KB för deras kloka val att importera dessa bryggder till Sverige. Just nu finns det planer hos importören om att få in fler sorter under hösten till Systembolaget och även till krogar. Hoppas dessa kommer tillbaka!

ANNONS

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

Mauro Marino Jonsäll

Skrivet av Mauro

Vad är öl för mig ? ÖL för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands Nation i Uppsala.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu