fbpx

Kyckling i Stout

av | jan 27, 2015 | Mat & Dryck | 0 Kommentarer

Kyckling i Stout

av | jan 27, 2015 | Mat & Dryck

Kyckling_i_Stout

Var gräsänkling för ett tag sedan och eftersom min hustru inte äter kött och fågel bestämde jag mig för att laga något med det när jag hade möjligheten så att säga. Länge sedan jag åt kyckling så valet föll först på det och sedan så klart att ha lite öl i maten. Bestämde mig snabbt att det skulle vara bacon och svamp också och sedan började recepttänkandet. Ville prova att långkoka kyckling insåg jag och sedan skred jag till verket. resultatet blev godkänt av kompisen som kom förbi och provade det och det visade sig vara alldeles utmärkt att dricka en ljus stark Belgisk ale till det också.  Så här är receptet på Kyckling i Stout. Bör fungera bra att göra i en Crock-Pot också dessvärre har jag ingen.

Ingridienser

  • 500 g kycklingfileer
  • 120-150 g bacon
  • 1 näve färska trattkantareller
  • 1/2 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 2-3 små chipottlefrukter
  • 1 matsked torkad dragon
  • 1 morot
  • 1 mastsked kaffe
  • 2 matskedar soja
  • 3 dl grädde/matlagningsgrädde
  • 1 -1 1/2 flaska stout
  • 1 matsked mörksirap (eller farinsocker)
  • mjöl för redning (om man vill)
  • olja/smör till att bryna löken i

 

Börja med att hacka upp en halv purjolök grovt och lägg i en gryta tillsammans med löken, moroten, chipottlefrukterna och vitlöken som alla hackas grovt.
Bryn det snabbt så att det svettas och tillsätt sedan 1/2 flaska öl och lite farinsocker eller mörk sirap och låt det koka ihop i ca 30-45 minuter, får inte koka torrt.

Under tiden hackas bacon i små bitar och steks i stekpanna. Ta ur den i stekpannan och lägg på en tallrik och stek trattkantarellerna i baconfettet som är kvar i stekpannan.
Dela kycklingfilerna i mindre bitar. Jag använde ben-filéer och det var mycket bra

När lökröran kokat klart så lägg ner kycklingfiléerna i grytan och rör runt. Tillsätt sedan resten av ölen, sojan och dragonen. Låt det koka i 30 minuter och till sätt sedan bacon, trattkantareller och dragonen.
Låt koka i ytterligare 15-30 minuter så att kycklingen faller isär. Tillsätt grädden och red av om ni vill.

Serveras med ris, bulgur eller liknande och om man vill kan man ha lite purjolök som är finstrimlad på toppen eller spar lite av baconen och strö över.

När det gäller ölval i maten så hade jag en Brooklyn Black Chocolate Stout men det bör fungera lika bra med Coopers Extra Stout eller liknande. Det viktiga är att det är en fyllig Stout med relativt låg humlenivå i, det vill säga inte en Guinness!

När det gäller ölval till maten hade vi en Tripel Karmelit men Maresouds 6 eller annan ljus alkoholstark Belgare funkar lika bra.

 

 

Pilsner.nu