Kräftor kräva dessa drycker

by | aug 28, 2009 | 3 comments

kraftorJag får vid den här tiden varje år en hel del mail, sms och telefonsamtal om frågor vilken som är den bästa ölen till kräftor.  Det där är svårt eftersom vi alla gillar olika tyder av öl. Dock skall jag försöka mig på att lotsa er lite i denna djungel med lite tips om sådana som fungerar och sedan får man själv avgöra hur modig man vill vara 🙂

 

 

Jag tycker att om man skall ha ljus lager till kräftorna skall det vara en med lite högre beska i som Brooklyn Lager som fungerar alldeles utmärkt tycker jag. Andra öl som fungerar utmärkt är Krusovice från Tjeckien eller Zlatý Bazant som kommer från Slovakien. Den sista av dessa har lite mindre beska men är trots det mycket trevlig och prisvärd tycker jag. Om man istället satsar på en mörk lager föreslår jag valfri Tjeck.

Engelsk ale är något som jag gillar eftersom man då ofta kan få en trevlig beska till kräftorna. Mina favoriter är då Abbot Ale och Adnams Bitter. En annan engelsman är Fullers Discovery som är en ale med lite vetemalt i oxå samt att den har cascade som en av humlesorterna. Denna öl är en favorit och den lilla citrustwist som cascaden ger funger mycket bra till kräftor.

Vill man försvinna längre ut i kanterna på den öl-glimmande smakhimmeln skulle jag föreslå att man provar en trappistöl till dem. En Westvleteren eller en Westmalle.Då tycker jag dock  man skall strunta i snapsen, eftersom jag tycker att det förstör ölsmaken.

Veteöl anser jag fungerar till allt 🙂 men om man skall ha en till kräftor är nog Brookelyn-Schneiders Hoppfen-Weisse som finns nu helt perfekt. Den är mycket välhumlad för att vara en veteöl men vilken öl. Oj oj oj .

För mina Finska läsare så måste jag då ändra lista lite eftersom det där finns landra ölsorter än i Sverige. Brooklyn Lager finns hos er men akta er för American Lager, den är inte bra. Ni har annars en lysande lageröl som heter New York Lager från Norrebro Bryggeri i Köpenhamn. Relativt hög beska men med en helt fantastisk doft och smak av citrus genom cascadehumlen i den. Ni har oxå en mörklager i Dagligvaruhandeln och på Alko som heter Velkopopovický Kozel Dark, den är perfekt ! Den finns oxå som ljuslager och är en bra tjeck tycker jag. När det gäller ale vet jag dessvärre inte vad som finns i finland nu. Veteöl fungerar alltid som sagt vad och som belgare skulle jag då föreslå Rochefort.

 mane

Och kom ihåg … skala kräftorna innan ni äter dem.

 

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

3 Comments

 1. Håkan Nilsson

  Hej!

  Jag har aldrig sett eller hört talas om en veteöl från Rochefort. I alla fall skulle inte jag klassificera någon av de sorter jag känner till från detta bryggeri (”6”, ”8” eller ”10”) som veteöl.

  Är det någon av dessa du kallar veteöl eller har de ytterligare sorter.

  Med vänlig hälsning
  Håkan

  Reply
 2. Jonas H

  Sorry, var ett ’return’ som försvunnit. Skulle vara nytt stycke

  /jonas h

  Reply
 3. Fritz

  Har testat Marstons Oyster Stout till kräftor. Kanske inte världens bästa kombination, men väl värt ett försök.
  Till koklagen skall man ha Koff Porter; mängd efter behag…..
  8 flaskor till kocken, 1-3 åt kräftorna, beroende på volym.

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu