Något av det bästa med sommar och semester är ju att laga mat i utomhuset – att under bar himmel tillreda en måltid och avnjuta den med naturen och din älskade som sällskap. Otroligt härligt tycker jag.
Vi firar semester i stugan i Dalarna och vad passar då bättre till lunch än kolbulle med rårörda lingon och något gott i glaset.
Vad jag förstår så kommer kolbulle ifrån tiden då skogshuggare, kolare, flottare och andra kroppsarbetare som jobbade i skogen, tog med sig proviant som fläsk, mjöl, sirap mm och adderade vad skogen hade att erbjuda, t ex bär.
Du behöver:
- ca 300 gram rimmat sidfläsk
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- rårörda lingon
- smör
- 6 dl vatten
Gör så här:
Vispa ihop mjöl, vatten och salt. Ställ svalt minst 30 min.
Tärna fläsket och stek i kolbullepanna eller gjutjärnspanna över öppen eld.
Fördela fläsk och smet i pannan så du får ut 4 st kolbullar. Stek i några minuter, vänd bullen och stek ytterliggare några minuter.
Servera med rårörda lingon och någon god öl till. Smaklig spis!


0 Comments