kolbulle1

Kolbulle över öppen eld

by | jul 27, 2022 | 0 comments

Något av det bästa med sommar och semester är ju att laga mat i utomhuset – att under bar himmel tillreda en måltid och avnjuta den med naturen och din älskade som sällskap. Otroligt härligt tycker jag.

Vi firar semester i stugan i Dalarna och vad passar då bättre till lunch än kolbulle med rårörda lingon och något gott i glaset.

Vad jag förstår så kommer kolbulle ifrån tiden då skogshuggare, kolare, flottare och andra kroppsarbetare som jobbade i skogen, tog med sig proviant som fläsk, mjöl, sirap mm och adderade vad skogen hade att erbjuda, t ex bär.

Du behöver:
  • ca 300 gram rimmat sidfläsk
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • rårörda lingon
  • smör
  • 6 dl vatten

 

Gör så här:

Vispa ihop mjöl, vatten och salt. Ställ svalt minst 30 min.

Tärna fläsket och stek i kolbullepanna eller gjutjärnspanna över öppen eld.

Fördela fläsk och smet i pannan så du får ut 4 st kolbullar. Stek i några minuter, vänd bullen och stek ytterliggare några minuter.

Servera med rårörda lingon och någon god öl till. Smaklig spis!

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Ulrik

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan. Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu