Firefly advent calender 1 58634

Julkalender 2023 Lucka 1

by | dec 1, 2023 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

öl julkalender adventskalender

Den äldsta ölen som fortfarande finns idag och som bryggs i Ukraina är Lvivske, som började bryggas av munkar 1715. Det är en Blond Pale Lager som symboliserar hela Ukrainas ölkultur som består av ett brett span av olika ljusa lager. I Sverige har vi inte haft Ukrainsk öl på Systembolaget på flera år, detta ändrades dock i med Rysslands invasion. Då ville flera svenskar köpa Ukrainska produkter för att stötta det ukrainska folket. Idag finns två olika bryggerier på Systembolaget, ett makro bryggeri, Obolon och hantverksbryggeriet Underwood. Båda brygger fortfarande från Ukraina, även om Underwood under ett halvår fick flytta sin produktion till Belgien pga kriget. Något som är viktigt att notera är att det kan ta upp till ett halvår från det att ölen bryggts till att den kommer till hyllorna på Systembolaget, då det inte är lätt med transport in och ut ur Ukraina just nu.

Bästa öl på Systembolaget från Landet

Motivering till att den ölen är bäst

Här har vi en öl från ett modernare hantverksbryggeri i Ukraina. Trots den långa tiden det tar för ölen att ta sig till Sverige, så står sig denna milkshake IPA riktigt bra. Härliga toner av mango, tropisk frukt och humle.

Spännande ölfakta från landet

Efter Sovjetunionens fall i början på 90-talet så startade Ukraina och flera andra länder i östra Europa ”Ölälskar partier” (Ukraine Beer Lovers Party). Detta då öl kunde symbolisera flera delar av hur ett framtida samhälle kunde se ut. Ex såg man öl som en dryck som symboliserade gemenskap och fredligt politiskt klimat. Ölbryggning är även förknippat med både industri, jordbruk och restaurangbranschen samt kan vara en grund för att att prata om miljöfrågor. Partiet kom dock aldrig in i den ukrainska parlamentet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu