Pink Boots Brew Day

Jessica fortsätter att göra avtryck i ölvärlden

by | maj 15, 2023 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat
Pink Boots Brew Day

Jessica fortsätter att göra avtryck i ölvärlden

Pink Boots Brew Day infaller varje år den 8 mars och är en manifestation där kvinnor runt om i världen samlas för att brygga grym öl ihop. I år deltog officiellt 547 bryggerier och är med det, det största bryggsamarbetet i världen. I Vaxholm utanför Stockholm på Hop Notch Brewering skulle därför 25 kvinnor samlas för att brygga årets Bootprint. I täten står Jessica Heidrich, som bryggt Bootprint sedan 2015. Från början var det endast ölbryggerskor som var med, men idag bjuds alla som på något vis håller på med öl in, exempelvis hon som kör truck på Carlsberg eller hon sitter på ekonomiavdelningen på Omnipollo, säger Jessica.

I år är det en New School West Coast IPA, bryggd med Loral, Ekuanot och HBC 586, en humle som inte fått sitt officiella namn än, som är skapad. Humlen har kvinnor i Pink Boots-föreningen tillsammans valt ut under hösten att bli den officiella “Pink Boots humlen” att sedan brygga under våren. Det resulterade i en tropisk och balanserad IPA med toner av örter och citrus. Men vad är en New School West Coast? Vad skiljer den sig från en vanlig IPA, eller en West Coast IPA? West Coast IPAn har funnits i snart 20 år och kännetecknas av stark bitter smak, den nu nya “New School”-smaken har högre hinkabilitet, mjukare i smakerna och är mer hazy där de bittra tonerna får stå tillbaka, utan att den blir för sliskig och juicig. Enligt mig, en fantastisk balans och helt rätt väg att gå i IPA-träsket av oändliga bokstavskombinationer.

Pink Boots Brew Day

”Målet är att kvinnor inte ska behöva samlas såhär” förklarar Jessica under släppet på Akkurat, en av Stockholms bästa ölställen som ligger vid Slussen, på Hornsgatan. Hon berättar att Pink Boots Collaboration Brew Day handlar om att kvinnor och ickebinära framför allt ska samlas för att ha kul och brygga tillsammans, men också för att synliggöra och uppmuntra kvinnor att ta plats i en mansdominerad bransch. Vi diskuterar hur mycket mer du måste hävda dig och visa att du kan om öl som kvinna, medan man bara tar för givet att en man har kompetensen, trots att han inte alltid har den. Alla bryggerier som registrerar att de deltar i Collaboration Brew Day donerar även delar av intäkterna från försäljningen till att finansiera stipendier som Pink Boots delar ut, för att hjälpa, inspirera och uppmuntra professionell utveckling och utbildning av kvinnor och icke-binära i ölbranschen. Förra året fick de in $137,565 bara av försäljningen av den officiella Pink Boots humlen

Pink Boots Brew Day

På etiketten, som i år är blå, ser du på avstånd ett skoavtryck, men kollar du närmre så är mönstret gjort av humle, malt och flaskor mm, som symboliserar avtrycket som de vill göra med ölen. Ölen går att beställa på Systembolaget genom att klicka här och kostar 44:90kr. Du hittar den även på fat på Akkurat, Lådan Stockholm, Stigbergets Fot, Ölstugan Tullen Kungsholmen för att nämna några ställen.

Pink Boots Brew Day

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu