För någon vecka sedan så hade jag den stora glädjen att bli inbjuden till en beer-maker-dinner light med Jef Versele från Brouwerij Van Steenberge. Det var SAB-Miller Sverige som bjöd in ett glatt gäng med ölskribenter att äta lite musslor med tilltugg och prova ölen St Stefanus på restaurang Häktet i Stockholm. Jef är sjätte generationen bryggare i familjen så han har så att säga ölen i blodet.
Ölen St Stefanus Blonde Ale är en Abbey Ale som har sitt ursprung hos munkarna i den Augustinska ordern Sint Stefanus i Gent. Munkarna kom till Gent 1295 och 1297 fick de tillstånd att uppföra klostret. Det uppfördes då runt kyrkan Saint Stephanus som dessvärre revs 1566 under ”iconoclastic fury” då Kalvinister förstörde massor av religiösa statyer, monument och kloster. År 1796 byggdes det åter upp och det är det klosteret som än idag står kvar och där de Augustinska munkarna har sin hemvist, med sedan 1978 brygger de dock sin öl hos Brouwerij Van Steenberge.
Vi fick först lite rökta korvar och annat tilltugg under tiden som Daniel Boltes Persson, Brand Ambassador på SABMiller, presenterade företaget lite snabbt och lät sedan Jef Versele ta över och berätta om sin och bryggeriets resa dit de är idag. Förutom St Stefanus har de för närvarande bland annat varumärkena Gulden Draak, Piraat och Augustijn i sin portfölj.
Därefter kom det in musslor och det öppnades även några flaskor av St Stefanus Grand Cru som vi fick prova till dessa. Trevlig var den och musslorna var riktigt goda. Snacket gick vidare och det avslutades med lite St Stefanus i baren då Jef och jag pratade om bland annat Facebook och att han tyckte att jag hade många som följde mig där.
Ölen då ?? Hur smakar den ? Den har jag provat tidigare och så här tyckte jag då :–> St Stefanus
Kommer en provning på den igen om ett tag då den fått ligga till sig lite i flaskan.
0 kommentarer