Omnipollos Noa Pecan Mud Cake. Foto Matilda Andrén

Jästbloggare – Än är Stout säsongen inte över. Länge leve Pastry Stouten!

av | feb 10, 2023 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

Stout säsongen är i full gång och med det släpps det flertalet olika Pastry Stout på systemet, som är både en älskad, hatad och kanske för några fortfarande en okänd ölstil. Men vad är en Pastry Stout? Vad kan man förvänta sig och hur upplever man den på bästa sätt? Låt oss grotta ner oss i denna mörka, söta och krämiga dryck.

Omnipollos Noa Pecan Mud Cake. Foto Matilda Andrén

Kylan biter tag i ansiktet, att ta sig mellan hemmet och jobbet i -10 i januarimörkret är inte roligt. Men det är fredag och jag vet vad som väntar när jag kommer hem, en brasa och min Pastry Stout. För det är just vid brasan en vinterkväll som den smakar bäst. Ikväll blir det en Noa Pecan Mud Cake Stout, den nästan kolsvarta flaskan med den turkosa smileyn på från Omnipollo, det svenska bryggeriet som vågar pusha gränserna för hur spännande en öl kan smaka. Bakom denna står bryggaren Henok som jag skulle våga påstå är en av världens bästa på att brygga just Pastry Stout, som överraskar med nya smaker och kombinationer varje år. Noa har redan blivit en standard att alltid ha hemma under vintern, från det att första lövet faller och Stout säsongen drar igång tills uteserveringarna öppnar, fåglarna börjar kvittra och en ny säsong med mer svalkande och bubblig öl börjar.

En härlig skumkrona. Foto Matilda Andrén

Jag förvarar alltid Pastry Stouts i kylen minst några timmar innan jag ska dricka dem, häller upp i ett tunt kupol glas, gör en ”hard pour” dvs vänder flaskan nästan upp och ner så en härlig tjock skumkrona bildas ovanpå den fylliga kroppen, låter den stå en stund för att få upp temperaturen och under tiden passar på att bara dofta. Doften är intensiv och kraftfull, jag känner mörkchoklad, kaffe och karamell doft från Noan. Efter cirka 5 minuter är det dags att ta första sippen, den är då fortfarande sval och man kan sen sakta känna hur de olika smakerna kommer fram allt eftersom att stouten närmar sig den perfekta temperaturen på 12 grader. En Pastry Stout är en komplex och kraftfull öl och ska därför avnjutas med andakt och få ta sin tid.

Den mörka krämiga ölen är len i munnen och skapar ett motstånd. Smakerna träder fram, det är kaffebönor, pekannötter och kakao i en bitter harmoni som balanseras upp med vanilj, kokos och rom. För det är just balans som är viktigt i en Pastry Stout, det söta möter det bittra och i varje sipp kan du märka av nya toner och smaker. Med sina 11% värmer den kinderna gott, trots detta kan man knappt känna smaken av alkohol, utan det förhöjer istället aromen och gör den mer intensiv. Jag sätter igång LP-spelaren och hämtar en skopa vaniljglass, vilket är ett perfekt tillbehör som bryter av, jag njuter och kollar in i brasan, just nu mår jag bra.

Amundsen 9th Birthday Cake Celebration 2022. Foto Matilda Andrén

Men vad är egentligen en Pastry Stout? Som namnet skvallrar om är det en ölstil i form av Stout, dvs en mörk överjäst ale, som smakar bakverk. Ofta kryddas Pastry Stouten med kaffe, choklad, nötter och/eller vanilj och får sin sötma från laktos. Men det är egentligen en öl där endast fantasin sätter gränser för vad du kan krydda med, så länge det relaterar till bakverk.

Det är en ny och modern ölstil som fått sitt genombrott under 2000-talet och är egentligen en twist på en Imperial Stout, som är basen när du brygger en Pastry Stout. Men det var faktiskt så sent som 2017 som man börjar höra begreppet, även om man gjort kraftfulla stouts med smak av bakverk flera år innan dess.

Det som är extra spännande är att stilen nästan exploderat här i Skandinavien, där det finns många fantastisk bryggerier som börjat experimentera och framställa otroligt goda, välbalanserade Pastry Stouts av hög kvalitet. Varför just denna ölstil blivit så stor här i norr kan man bara spekulera i, men om vi på ena sidan tittar på konsumenterna, med svenskarnas kärlek till bakverk och ritualer där kanelbullensdag och lördagsgodis är heligt, då finns det en marknad för det. Om vi ihop med det ser att nya moderna bryggerier poppat upp över hela inovationslandet Sverige de senaste åren, med fler än 400 nya bryggerier på bara 10 år, som vill utmana de gamla stilarna, så är det en perfekt kombo.

Brewski, coconut vanilla chocolate cake imperial stout. Foto Matilda Andrén

Några fler bryggerier att ha koll på:
Brewski från Helsingborg gör många spännande öl och Pastry Stouts är definitivt något de bemästrat. En som jag fastnat för är deras liquorice Vanilla Cake som är otroligt god. Deras Napoleon Cake är också helt fantastiskt. Se till att hålla utkik efter släpp på systemet.

Amundsen, bryggeriet från våra grannar i Norge, är fantastiska på Stouts. Bli inte förvånad om du hittar en “chocolate chip covered pancake stack with raspberry vanilla jam and butter pastry stout” hos dem. Just nu testar jag mig igenom deras 9th birthday cake-serie där de bryggt ihop med bland annat North Brewing Co, Lervig och Emperor’s Brewery.

Madladdery, det mer udda bryggeriet i Skåne som gett oss flytande dammsugare och Pastry Stout med smak av en hel Aladdin ask. Okey, de har även gjort den värsta ölen jag någonsin druckit, Haikon Baikon, en Stout bryggd på choklad och bacon, men där gick tyvärr även min gräns.

Nerdbrewing, Malmöbryggeriet som du lätt känner igen med de snygga vaxkorkarna på sina flaskor. De har en hel uppsjö av spännande stouts i alla möjliga kombinationer. För dig som vill brygga en Nerdbrewing-öl hemma, är det bara att gå in på deras hemsida. Där finns alla deras recept helt gratis.

Mina top 3 från Systembolaget

Lorelei Barrel aged, 12,5%, Omnipollo 95:40kr artikelnummer: 10528
Dessert In A Can, Neapolitan Ice-Cream, 10,5% Amundsen. 45:40kr, artikelnummer: 82278
Praline Christmas, 11%, Madladdery, 60:40kr artikelnummer: 38406

Bonus: 
Den 17/2 släpps the chocolate manifesto, 10%, flying monkeys, 64:90 Artikelnummer 10332

Jag vill avsluta med att tacka de elitistiska, konservativa ölälskarna som säger att Pastry Stout har tagit det kreativa för långt och att det inte längre är öl, för det har antagligen bara blivit katalysatorn för de rebelliska bryggarna att pusha gränserna ytterligare.

Länge leve Pastry Stouten

/Matilda Andrén

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu