IPA is Dead 2:a provningen

by | jun 1, 2011 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA

Provade detta multipack från BrewDog först i Helsingfors i mars månad och var då inte så imponerad av dem så jag tänkte göra ett nytt försök nu när de släpptes på Systembolaget idag.  Det rör sig alltså om fyra stycken olika humlingar av en likadan öl. Det är en IPA på 7,5 procent som humlats med Citra, Bramling Cross, Nelson Sauvin och Sorachi Ace. Fyra olika humlesorter som ursprungligen kommer från 4 olika kontinenter som de själva skriver på 4-packens omslag. Det är dock ett roligt initiativ att göra och sälja detta multipack.

Alla fyra har en gyllengul lätt disig färg med ett fint småbubbligt skum.

 

 

Citra: Dofterna är stora av citrus, grape, persika och tropiska frukter med mestadels ananas. Smaken är frisk och fräsh med massor av citrusfrukt och en lätt kvalmig gräsighet. Förvånansvärt kort beska men snygg. Bättre än i Helsingfors.

Nelson Sauvin: Doften är stor av gröna omogna päron, drag av grön omogna krusbär, gräs och en vissa citrusdrag. Smaken är med en snygg kort beska och smak av gråpäron, gammal passionsfrukt, gräsighet och parfym.  Sämre än i Helsingfors. Så här brukar inte Nelson Sauvin dofta/smaka. Skumt !

Bramling Cross: Snygg ren doft av gräs, hö, jord och  ( fan hällde öl på datorn) och lite apelsinchoklad. Smaken är lite småtrist med jordiga toner, gammalt förmultnat hö och lite tropiska frukter. Nä sämre än Helsingfors.

Sorachi Ace : Tunnast doft av alla fyra. Doftar lätt av citrus, kålrot, malt och klara vinösa toner. Den enda som hade en tydlig maltighet i doften av de fyra. Smaken är söt med lätta fruktiga knäckiga drag och en underlig bitterhet i eftersmaken. Denna var den som var sämst i Helsingfors men helt klart den mest intressanta av dessa idag.

 

Alla dessa känns mycket fräschare än de som dracks i H-fors vilket gör att det känns rätt med att ha väntat att skriva om dem, jag hade nämligen det på känn. Ingen av dem är något man ringer hem till sin mor och berättar om men de är roliga att prova mot varandra. Det gör att det blir en roligare upplevelse. Vill inte betygsätta dem var och en utan säger bara att alla hamnar i spannet mellan 3.20 – 3.60. I ordning från bästa till sämsta :

  1. Sorachi Ace – kul och rolig med vinösa toner och en bitter eftersmak, mest balanserad
  2. Citra – citra är alltid citra, det räcker för mig 😉
  3. Bramling Cross – Trist och typisk brittisk vilket iofs inte behöver vara trist
  4. Nelson Sauvign – en favorithumle som i denna smakade mycket konstigt !!!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu