Imperial Skärgaards Porter Cabernet Barrel 9,0 %

by | maj 4, 2010 | 3 comments

Jamtlands Ananas IPA

Nørrebro Bryghus var en av de stora nordiska vinnarna i årets World Beer Cup i Chicago. De fick två guld och ett silver. Helt rättvist anser jag eftersom Anders Kissmeyer är en mycket kompetent person. Hans kompetens och utvecklingsanda har gjort att dansk öl har tagit ett stort steg framåt sen han kom igång. Jag har i Finland tidigare druckit en fyra fem olika produkter från bryggeriet. 

Fick denna flaska av Björn (tack tack tack). Jag drack en del av Nørrebro Bryghus fatlagrade produkter på Stockholm Beer Festival i fjol, dock var det rätt sent. Jag snackade mest med Anders Kissmeyer och gamla goda vänner. Detta innebar att  jag drack ölen, jag provade den inte. Därför var det extra roligt när denna hittade hem till lilla mig häromdagen. Detta är en specialversion av deras London Style Porter. Efter 3 månader på tank fylldes ölen på franska ekfat som tidigare varit fyllda med Cabernet Sauvignon från Bourdaux. Efter 11 månader på ekfaten tappades det på flaska.

När man häller upp den är den kolsvart och den har ett litet men grymt småbubbligt skum som lägger sig som ett tunt kompakt lock på toppen av ölen. Skummet ligger kvar under den kvart som det tar mig att dricka upp ölen. Doftmässigt är det helt otroligt eller totalt förvirrande, välj själva. Det är vinösa toner av rött vin med typiska jordgubbstoner, svarta vinbär och en viss syltighet som blandas med dofterna av en stout i form av choklad, ek, kanderade körsbär, lite rökighet och en liten snäll maltsötma. Otroligt ! Satt och funderade på om hur man hade reagerat på en helt blind provning, det vill säga i ett icke genomskinligt glas där man inte ser färgen. Hade man tagit att det var en öl ? Tror man hade trott att någon hade blandat något för att lura en. När man sedan låter denna Danska-nektar skölja runt i munnen för att sedan slinka ner i halsen blir jag än mer förvånad. Jag hade förväntat mig en kraftig kanske lite klumpig smakbomb med tanke på dofterna, men den är elegant, snygg och lätt. Nästan i lättaste laget. Den fyllde munnen med smaker av Söta röda bär som jordgubbar och cocktailbär. Smak av Pim Pim, oxiderat rödvin (inte negativt), lätta humletoner, svartmalt och choklad. Det kommer på slutet en eftersmak med lite drag av honung och  svarta vinbär oxå. Oj, snacka om komplex produkt. Finns inte  tillstymmelse till alkoholsmak över huvud taget.

 

Så sitter man här då och försöker förstå. Det här är ju en produkt som inte lämnar någon oberörd. Antingen så gillar man den eller oxå undrar man vad som hänt. Jag sällar mig till den första skaran. Detta är fantastiskt. Den är framställd på ett mycket kompetent sätt, sedan kan ju smakerna gå isär på vad som är öl eller inte. Jag skulle så gärna haft en till flaska att provat med en grillad köttbit, tror att det skulle vara en riktig höjdare. Jag känner att jag bara måste till Köpehamn och sätta mig på Nørrebro Bryghus och dricka minst en öl av varje sort de tillverkar där. Någon som hämtar mig efteråt ?

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

3 Comments

 1. Hirigalzkar

  Mycket bra recension! Håller med om att det är ett antingen eller öl. Själv gillade jag den inte särskilt mycket. Tyckte den smakade för mycket vin.

  Reply
 2. Jonas H

  Tack !
  Jo det var kraftig vinsmak på den. Djäkligt annorlunda

  Reply
 3. Jimi

  Nu på bolaget. 130 nånting spänn, men åååh vad jag vill prova.

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu