fbpx

Humlestaden Žatec

av | okt 27, 2015 | Resor & Mässor, Smått och Gott, Tjeckien | 0 Kommentarer

Humlestaden Žatec

av | okt 27, 2015 | Resor & Mässor, Smått och Gott, Tjeckien

Klockan var strax före åtta på morgonen när jag och ett antal andra humlesugna skribenter från valda delar av Europa trycktes in i en minibuss för en drygt timslång resa från Plzen till humlestaden Žatec i Tjeckien, för att få ta del lite om humlens väg från fälten till ölflaskan på Chrám chmele a piva. Det ska erkännas att alla var inte så pigga som jag var den morgonen, och vissa var faktiskt betydligt piggare än jag. När vi väl kom fram möttes vi av en underbart solig höstdag och en mycket annorlunda guide.

Vår guide

Det är allmänt känt att humle tidigt används för sina lugnande egenskaper och det sägs att man plockade humlekvistar och la under sin kudde för att få en bättre, lugnare och mer rofylld sömn om nätterna. Det har även en konserverande effekt och därför började man tillsätta den i bröd tidigt så att det skulle hålla sig färskt en längre tid och ungefär samtidigt började den användas i öl. I Sverige var det under cirka 400 år mellan mitten på 14oo- och 1800-talet lag på att odla humle i hemmen. Man skulle se till att det alltid fanns tillgång så man kunde brygga människans ständiga livselexir, öl.

 

 

Jag har under många år levt i förvissningen att jag sett båda de två astronomiska ur som skulle finnas i Tjeckien, så döm om min förvåning när jag helt plötsligt står framför ett tredje i Zatec. Har sett det i Prag och i Olomouc där det sistnämnda är det klart vackraste och mest underhållande av de två. Detta hade klara kopplingar till humle och öl och var även det minsta av de tre. Jag lever nu alltså i tron att jag sett de tre astronomiska ur som existerar i landet men det skrotas antagligen på nästa resa till landet då jag säkert upptäcker minst ett till.

En kort diskussion med guiden följde om bilderna på de nakna kvinnorna och männen som symboliserade himlen var tänkta att tolkas. Var bilden på den nakna kvinnan tänkt att vara kvinnornas eller männens uppfattning om himlen och vise versa ? Vi kom inte fram till någon rumsren tolkning av det kan jag meddela.

 

Rundvandringen började i ett av de lagerhus där humle förr förvarades efter torkning och plockning. Det som var lite roligt var att de säckar som används idag är ju nästan fyrkantiga eftersom presstekningen på moderna maskiner kan göra det. Förr var det säckar som var ca två meter höga. Man la en säck på golvet och en person steg in i den. Sedan fyllde man på med humle och personen i säcken stampade ihop det så det skulle packas bättre. Vad som kan nämnas är att det är bara humlekottar som används till öltillverkning

 

 

Det vanliga om att en av humles närmaste släktingar är hampa togs upp och om man kunde brygga öl på det. En liten rolig anekdot jag råkade ut för på en ölprovning jag höll för många år sedan var att jag berättade detta för de deltagande, och sedan sa jag: “Men man kan ju inte röka humle”. Då hörs en hög röst från bakre delen av lokalen :”Jo då, det går bra”.

Vi avslutade besöket med lite öl i deras eget microbryggeri Pivovar U Orloje, som låg i den angränsande restaurangen, närmare bestämt sorterna Žatecký Samec 11º (ljusa) och Chrámové Tmáve 12º (mörka). Båda var bryggda enbart med Saaz-humle och den ljusa var snygg och snäll medans den mörka doftade riktigt otrevligt men hade en mycket trevlig smak.

 

 

En riktigt trevlig halvdagsutflykt till Žatec var detta som jag kan rekommendera till de som är i närheten. Bästa tiden är dock i början av september då skörden av humle pågår för fullt.

Pilsner.nu